Οι στατίνες συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού

Μια 14ετής μελέτη με πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού και βελτιωμένη θνησιμότητα. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας και υποδηλώνει ότι οι στατίνες συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού και επακόλουθη θνησιμότητα.

“Αυτή είναι η πιο πειστική απόδειξη που μέχρι στιγμής επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ της υψηλής χοληστερόλης και του καρκίνου του μαστού, ένα θέμα που έχει συναρπάσει τους ιατρικούς ερευνητές τα τελευταία χρόνια”, ανέφερε ο Rahul Potluri, επικεφαλής της μελέτης και ιδρυτής της Μονάδας Μελέτης ACALM της Ιατρικής Σχολής στο Aston University, στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας.

“Βρήκαμε προηγουμένως μια σχέση μεταξύ της υψηλής χοληστερόλης και ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, έτσι σχεδιάσαμε τη μελέτη αυτή για να παρακολουθήσουμε τις γυναίκες διαχρονικά”, συνέχισε.

Η μελέτη παρακολούθησε γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω με ή χωρίς υψηλή χοληστερόλη και συνέκρινε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού καθώς και επακόλουθα ποσοστά θνησιμότητας στις δύο ομάδες.

Οι γυναίκες καταγράφηκαν από νοσοκομεία της Βρετανίας, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2000 και 31ης Μαρτίου 2013, στην κλινική βάση δεδομένων Algorithm for Comorbidities, Associations, Length of Stay and Mortality (ACALM).

Από συνολικά 1.220.024 γυναίκες, υπήρξαν 16.043 με υψηλή χοληστερόλη ηλικίας 40 ετών και άνω, οι οποίες συγκρίθηκαν με μια ομάδα γυναικών αντίστοιχης ηλικίας που δεν είχαν υψηλή χοληστερόλη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνες με υψηλή χοληστερόλη ήταν 45% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από όσες δεν είχαν υψηλή χοληστερόλη. Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού ήταν 40% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν αν είχαν υψηλή χοληστερόλη.

Ο Potluri δήλωσε: “Σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς υψηλή χοληστερόλη, οι γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 45% και αν είχαν αναπτύξει καρκίνο του μαστού, μειωμένες πιθανότητες θανάτου κατά 40%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού πρέπει είτε να σχετίζονται με κάτι εγγενές στην πάθηση ή το πιο πιθανό, στη θεραπεία  μείωσης της χοληστερόλης, όπως οι στατίνες”.

Ο δρ Paul Carter, κύριος συγγραφέας αυτής της μελέτης και ερευνητής στη Μονάδα Μελέτης ACALM, δήλωσε: “Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες με διάγνωση υψηλής χοληστερόλης έχουν εντυπωσιακά χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού με βελτιωμένα ποσοστά θνησιμότητας και επιβίωσης. Βασιζόμενοι στη δική μας μελέτη αλλά και άλλων, συμπεριλαμβανομένων των μελετών σε ζώα όπου οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, υπάρχει μια ισχυρή ένδειξη ότι οι στατίνες είναι αυτές που παράγουν το προστατευτικό αποτέλεσμα στον καρκίνο του μαστού”.

Ο Carter κατέληξε: “Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχουν υψηλή χοληστερόλη, άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και άτομα με καθιερωμένη καρδιαγγειακή νόσο πρέπει να λαμβάνουν στατίνες σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να χορηγήσουμε στατίνες για να αποτρέψουμε ή να μειώσουμε τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού αλλά ένα θετικό αποτέλεσμα σε μια κλινική δοκιμή θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την κατάσταση”.

Δείτε επίσης