Θ. Τρύφων: Η συνταγογράφηση στρέφεται στα ακριβά φάρμακα

«Είναι οικονομική αυτοκτονία να μη χρησιμοποιούμε τα φάρμακα που παράγουμε. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν ποιοτικά φάρμακα με χαμηλό κόστος, ωστόσο τα φάρμακα αυτά δεν χρησιμοποιούνται στο επίπεδο που θα έπρεπε. Η συνταγογράφηση στρέφεται σε πιο γνωστές και πιο ακριβές εισαγόμενες δραστικές ουσίες, ενώ το σύστημα υγείας «ευνοεί» τα πιο ακριβά φάρμακα».

Αυτά ανέφερε, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, τονίζοντας πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να προσφέρει «θεραπεία» για την υπέρβαση δαπανών.

Τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη του κ. Τρύφων έχουν ως εξής:

– Είναι οικονομική «αυτοκτονία» να μη χρησιμοποιούμε τα φάρμακα που παράγουμε. Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρουν ποιοτικά φάρμακα με χαμηλό κόστος, ωστόσο τα φάρμακα αυτά δεν χρησιμοποιούνται στο επίπεδο που θα έπρεπε.

– Οι Έλληνες παραγωγοί φαρμάκου μπορούν να παράγουν φάρμακα και να καλύψουν το 60% της εγχώριας αγοράς φαρμάκου, ενώ τώρα κατέχουν μόνο το 23% της αγοράς.

– Αν και κανείς δεν αποτρέπει τους Έλληνες γιατρούς από το να συνταγογραφούν εγχωρίως παραγόμενα, η συνταγογράφηση στρέφεται σε πιο γνωστές και πιο ακριβές εισαγόμενες δραστικές ουσίες. Το σύστημα υγείας ουσιαστικά «ευνοεί» τα πιο ακριβά φάρμακα.

– Η Ελλάδα διαθέτει 27 μονάδες παραγωγής φαρμάκων και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μετά τα πετρελαιοειδή.

– Οι εγχώριοι παραγωγοί εξάγουν φάρμακα αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, κυρίως σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Μπορείτε να δείτε εδώ το κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της ΠΕΦ στο Bloomberg.

Δείτε επίσης