Οι άνθρωποι που ασκούν μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο γλαυκώματος, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην 121η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες ανέφεραν μείωση κατά 73% του κινδύνου εμφάνισης γλαυκώματος μεταξύ των πιο σωματικά ενεργών ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο ενεργοί.
Το γλαύκωμα είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες. Είναι συχνότερο σε άτομα άνω των 40 ετών. Η θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της ασθένειας αλλά δεν υπάρχει ίαση.
Παλιότερα πιστευόταν ότι οι επιλογές που αφορούν τον τρόπο ζωής δεν παίζουν ρόλο στο γλαύκωμα, αλλά αρκετές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει. Ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την πίεση των ματιών που αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.
Για να εξεταστεί ο συσχετισμός μεταξύ της έντασης της άσκησης και του γλαυκώματος, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από τη National Health and Nutrition Examination Survey, μια μεγάλη μελέτη που παρακολουθεί την υγεία και τη διατροφική κατάσταση των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1960.
Η μελέτη κατέγραψε στοιχεία για τη φυσική δραστηριότητα όσον αφορά την ταχύτητα περπατήματος και τον αριθμό των βημάτων ανά λεπτό όπως μετράται με ένα βηματόμετρο. Τα 7.000 βήματα την ημέρα, κάθε μέρα της εβδομάδας θεωρούνται ισοδύναμα με 30 λεπτά ημερησίως μέτρια σωματική δραστηριότητα για 5 ημέρες την εβδομάδα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 10 μονάδες αύξηση της ταχύτητας περπατήματος και του αριθμού των βημάτων ανά λεπτό, ο κίνδυνος γλαυκώματος μειώνεται κατά 6%. Για κάθε 10λεπτη αύξηση μέτριας έως έντονης δραστηριότητας ανά εβδομάδα, ο κίνδυνος γλαυκώματος μειώνεται κατά 25%.
“Η έρευνά μας δείχνει ότι δεν είναι μόνο η άσκηση που μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο γλαυκώματος, αλλά και η μεγαλύτερη ταχύτητα βαδίσματος καθώς και τα περισσότερα βήματα”, ανέφερε η Victoria Tseng από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ροή και η πίεση του αίματος στο εσωτερικό του ματιού μπορεί να αλλάζουν με την άσκηση, γεγονός που επηρεάζει τον κίνδυνο γλαυκώματος, είπε η Tseng. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα που να εξετάζει άμεσα τη σχέση μεταξύ άσκησης και γλαυκώματος πριν οι γιατροί μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις.
Εν τω μεταξύ, η ειδικός συνιστά άσκηση προς όλους τους ασθενείς της ως μια ωφέλιμη δραστηριότητα για όλες τις πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ματιών.