Πόσο γρήγορα κερδίζονται τα κιλά που χάθηκαν σε μια δίαιτα

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη αδυναμία των προγραμμάτων διαίτης είναι η φάση της συντήρησης. Όλες οι δίαιτες αδυνατίζουν αλλά αφού τελειώσουν και υπάρξει μια περίοδος συντήρησης οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να κερδίζουν τα κιλά που έχασαν.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι τα χαμένα κιλά αρχίζουν και συσσωρεύονται και πάλι σχεδόν αμέσως μετά το τέλος μιας δίαιτας.

Επιστημονική ομάδα από το College of Public Health and Health Professions του University of Florida έθεσε υπό παρακολούθηση 70 υπέρβαρα ή παχύσαρκα ενήλικα άτομα που είχαν ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα δίαιτας διάρκειας 12 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες είχαν χάσει, κατά μέσο όρο, 460 γραμμάρια την εβδομάδα, αλλά μόλις σταμάτησε το πρόγραμμα άρχισαν αμέσως να ξαναπαίρνουν βάρος.

Κέρδιζαν 50-90 γραμμάρια ανά εβδομάδα τις πρώτες 11 εβδομάδες. Στις 32 εβδομάδες από την έναρξη της μελέτης, ο ρυθμός ανάκτησης βάρους επιβραδύνθηκε ελαφρώς στα 40-80 γραμμάρια την εβδομάδα. Οι ερευνητές είπαν ότι περίμεναν να υπάρξει μια περίοδος συντήρησης του χαμένου βάρους πριν ξεκινήσει η πρόσληψη κιλών.

Σχετικά με το γιατί το βάρος άρχισε να επιστρέφει αμέσως, η Kathryn Ross, επικεφαλής της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα κλινικής ψυχολογίας της υγείας, είπε: “Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι και η απάντηση δεν είναι εύκολη. Πιστεύαμε ότι η περίοδος επαναπρόσληψης του βάρους θα αργούσε και δεν θα ξεκινούσε αμέσως μετά το τέλος της δίαιτας. Οι άνθρωποι παίρνουν μια θετική ενίσχυση από τους άλλους όταν χάσουν βάρος. Η οικογένεια και οι φίλοι σχολιάζουν την εξαιρετική δουλειά αλλά μόλις γίνει η απώλεια βάρους, κανείς δεν κτυπά την πλάτη και λέει, ‘μεγάλη δουλειά που διατηρείς το βάρος σου’. Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε μακριά τα περιττά κιλά”.

Η Ross τόνισε ότι η τακτική παρακολούθηση του σωματικού βάρους συνδυαστικά με την σωματική άσκηση μπορούν να συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους, έχοντας φυσικά υιοθετήσει κανείς δια βίου ένα υγιεινό τρόπο διατροφής. Και πρόσθεσε ότι μετά από ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μέσω δίαιτας πρέπει πάντα να ακολουθεί κανείς ένα πρόγραμμα συντήρησης καθώς υπάρχουν παθολογικοί και μεταβολικοί λόγοι για την επανάκτηση των χαμένων κιλών. Είπε ακόμη ότι πιθανώς χρειάζεται φυσική δραστηριότητα 200-300 λεπτών την εβδομάδα – μέχρι 5 ώρες – για να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

“Το περιβάλλον μας έχει μεγάλο αντίκτυπο και, όσο μπορείτε, τροποποιήστε το περιβάλλον σας για να εργαστεί για σάς”, πρότεινε η ειδικός. Για παράδειγμα, η Ross ζει σε ένα σπίτι που της επιτρέπει να χρησιμοποιεί ποδήλατο καθημερινά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να σκεφτεί πώς θα ασκείται. Είπε ακόμα ότι είχε μια πελάτισσα που έκανε μια διαδρομή περνώντας από ένα κατάστημα ντόνατς και αυτό την έκανε να θέλει να σταματήσει. Η Ross της πρότεινε να ακολουθεί μια διαφορετική διαδρομή, ώστε να μην παρουσιάζεται αυτή η πρόκληση κάθε μέρα.

Πηγή: Characterizing the Pattern of Weight Loss and Regain in Adults Enrolled in a 12-Week Internet-Based Weight Management Program.

Δείτε επίσης