To συνένζυμο Q10 βελτιώνει τη διαστολή των αρτηριών

Για πρώτη φορά μια κλινική μελέτη έδειξε ότι το συνένζυμο Q10, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που στοχεύει τα μιτοχόνδρια (τα οργανίδια που παράγουν ενέργεια μέσα στα κύτταρα), μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της σχετιζόμενης με τη γήρανση καρδιαγγειακής νόσου βελτιώνοντας τη διαστολή των αρτηριών.

Η μελέτη, αναζωογονεί επίσης την ιδέα ότι τα από του στόματος αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό ως αναποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαν να δώσουν μετρήσιμα οφέλη για την υγεία εάν έχουν στοχευθεί σωστά, είπαν οι συγγραφείς.

Πρόκειται για μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension και έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι η φαρμακευτική διαβάθμιση των διατροφικών συμπληρωμάτων μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψης της καρδιακής νόσου.

«Πρόκειται για την πρώτη κλινική μελέτη σχετικά με την επίπτωση ενός αντιοξειδωτικού που στοχεύει τα μιτοχόνδρια. Και δείχνει ότι τέτοιες θεραπείες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της σχετιζόμενης με τη γήρανση καρδιαγγειακής νόσου», ανέφερε ο Matthew Rossman, μεταδιδακτορικός ερευνητής και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Το συνένζυμο Q10 ή ουμπικινόνη (CoQ10) είναι απολύτως αναγκαίο για τη δημιουργία της ενέργειας στα μιτοχόνδρια. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για την καρδιά η οποία παράγει περισσότερη ενέργεια από τα άλλα όργανα. Μετά την ηλικία των 30 η ποσότητα παραγωγής του συνένζυμου Q10 μειώνεται στο σώμα. Επίσης μειώνεται από τις στατίνες, φάρμακα που λαμβάνονται για τη μείωση της “κακής” χοληστερίνης, της LDL. Υπάρχουν διατροφικά συμπληρώματα στην αγορά με CoQ10 αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι τύποι τους δεν φθάνουν στα μιτοχόνδρια σε επίπεδα που είναι απαραίτητα.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το MitoQ συνδέει μια μορφή του CoQ10 με ένα λιποδιαλυτό μόριο που είναι θετικά φορτισμένο. Αυτό το θετικά φορτισμένο μόριο είναι ικανό να περνάει τις μεμβράνες των μιτοχονδρίων και να καταλήγει μέσα τους. Μέσα στα μιτοχόνδρια το MitoQ μετατρέπεται σε συνένζυμο Q10.

Καλύτερη διαστολή των αρτηριών

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές έθεσαν υπό παρακολούθηση 20 υγιείς άνδρες και γυναίκες, 60-79 ετών. Οι μισοί λάμβαναν 200 mg την ημέρα του συμπληρώματος MitoQ και οι άλλοι μισοί μια εικονική ουσία.

Μετά από έξι εβδομάδες, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη λειτουργικότητα του ενδοθηλίου -το στρώμα των κυττάρων που επικαλύπτει εσωτερικά τις αρτηρίες- μετρώντας πόσο διαστέλλονταν οι αρτηρίες όταν υπήρχε αυξημένη ροή αίματος.

Στη συνέχεια, μετά από δύο εβδομάδες που οι συμμετέχοντες δεν είχαν πάρει κάποιο σκεύασμα, οι δύο ομάδες άλλαξαν με αυτούς που είχαν πάρει αρχικά εικονικό συμπλήρωμα διατροφής να παίρνουν το MitoQ και επαναλήφθηκε ο έλεγχος των αγγείων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά τη λήψη του συμπληρώματος η διαστολή των αρτηριών βελτιώθηκε κατά 42%, κάνοντάς τα να μοιάζουν με αυτά ενός ατόμου 15-20 χρόνια νεότερου – με βάση την ικανότητα διαστολής.

Η βελτίωση τέτοιου εύρους, αν μπορεί με κάποιο τρόπο να εδραιωθεί, ενδεχομένως να συντελεί σε 13% μείωση της καρδιακής νόσου, είπαν οι ερευνητές.

Οι αρτηρίες είναι γνωστό ότι με την πάροδο της ηλικίας σκληραίνουν και η περίσσεια ελευθέρων ριζών στο σώμα προκαλεί βλάβη στο ενδοθήλιο. Όταν είμαστε νέοι το σώμα παράγει δικά του αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών αλλά όταν μεγαλώνουμε αυτή η ισορροπία ανατρέπεται

Η παρούσα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία πως όταν στοχεύονται τα μιτοχόνδρια τότε μπορεί πράγματι να επέλθει βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας ακόμα και στην τρίτη ηλικία.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ενώ η εταιρεία που κατασκευάζει το διατροφικό συμπλήρωμα, η MitoQ Limited, προσέφερε τα συμπληρώματα και κάποια οικονομική υποστήριξη. Αυτό το καλοκαίρι, ο Rossman και οι συνάδελφοί του σχεδιάζουν μια μελέτη παρακολούθησης τριών μηνών για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα σε ένα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και να εξετάσουν προσεκτικότερα τις επιπτώσεις που έχει συνένζυμο Q10 στα μιτοχόνδρια.

Πηγή: Chronic Supplementation With a Mitochondrial Antioxidant (MitoQ) Improves Vascular Function in Healthy Older Adults.

Δείτε επίσης