Αλλεργία στα ακάρεα και αντιμετώπιση

Τα ακάρεα είναι ισχυρότατα αλλεργιογόνα για μερικούς ανθρώπους. Πρόκειται για μικροσκοπικά ζωύφια της οικιακής σκόνης, αόρατα με γυμνό μάτι, τα οποία φωλιάζουν στα μάλλινα ρούχα, στα μάλλινα χαλιά, στις μοκέτες και στα βιβλία της βιβλιοθήκης. Κυρίως όμως ζουν μέσα στα στρώματά μας, στα μαξιλάρια και σε ορισμένα παιδικά παιγνίδια όπως είναι τα αρκουδάκια. Υψηλές συγκεντρώσεις ακάρεων έχουν βρεθεί και σε μέρη που δεν θα περίμενε κανείς, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η οικιακή σκόνη περιέχει επίσης γύρη αλλά η κύρια αιτία της αλλεργικής αντίδρασης από εσωτερικούς χώρους προέρχεται από τα ακάρεα. Η σκόνη του σπιτιού δεν περιέχει πάντα τα ίδια συστατικά και εξαρτάται από το χώρο στον οποίο συγκεντρώνεται. Ένα γραμμάριο σκόνης μπορεί να περιέχει 1800 ακάρεα στο κρεβάτι και 600 στα χαλιά. Ένα μονό στρώμα ύπνου μπορεί να μαζέψει έως 10.000.000 ακάρεα τα οποία τρέφονται από τα νεκρά μας κύτταρα (επιθήλια). Tα ακάρεα μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο σπίτι επειδή έχουν πολύ μικρό βάρος, και όταν χτυπάμε το στρώμα μας αιωρούνται για περίπου 20 λεπτά με αποτέλεσμα να διασκορπίζονται. Η ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξής τους είναι 25 βαθμοί Κελσίου. Αναπτύσσονται περισσότερο όταν υπάρχει υγρασία και απουσία ηλιοφάνειας.

Τα αραχνοειδή αυτά αόμματα ζωύφια έχουν μια πραγματικά τρομακτική εμφάνιση κάτω από το μικροσκόπιο. Παράγουν περιττώματα γεμάτα αλλεργιογόνα, ένα ευρύ φάσμα από πρωτεΐνες των κοπράνων τους που μπορεί να προκαλέσουν παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό. Αλλεργιογόνα μπορεί να είναι και τα περιβλήματά τους που αποπίπτουν κατά την ανάπτυξή τους. Όταν τα εισπνεύσει ένας ευαίσθητος άνθρωπος, μπορεί να εκδηλώσει αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και κρίση άσθματος ενώ όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα του μπορεί να εκδηλώσει έκζεμα. Πάντως, τα ακάρεα ζουν μέχρι τα 1.600 μέτρα υψόμετρο κι έτσι δεν επηρεάζουν όσους ζουν στα πολύ ψηλά βουνά.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της αλλεργίας στα ακάρεα υπάρχουν τρεις τρόποι: η αποφυγή, τα φάρμακα και η ανοσοθεραπεία.

Αποφυγή. Αν έχετε αλλεργία στα ακάρεα, κρατήστε το σπίτι σας όσο γίνεται απαλλαγμένο από τη σκόνη και την υγρασία χαμηλά. Πρέπει να να σκουπίζετε με ένα βρεγμένο πανί και τη σκόνη που δεν φαίνεται με το μάτι. Καλό είναι να τα αλλάζετε τα σεντόνια δύο φορές την εβδομάδα και να χρησιμοποιείτε αντιαλλεργικά κλινοσκεπάσματα. Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο σε θερμοκρασία 55-60 βαθμών Κελσίου.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να κάνετε απορρύπανση, δηλαδή βιολογικό καθαρισμό των στρωμάτων, ώστε να φύγουν τα περιττώματα των ακάρεων και άλλα μικροβιακά φορτία. Φυσικά δεν πρέπει να τρώτε στο κρεβάτι. Τα κατοικίδια ζώα με μακρύ τρίχωμα είναι μια σημαντική πηγή ακάρεων και πρέπει να πλένονται συχνά. Στην περίπτωση που ένα παιδί είναι αλλεργικό, συνιστάται η απομάκρυνση των λούτρινων παιχνιδιών από το παιδικό δωμάτιο και το πλύσιμό τους κάθε βδομάδα.

Φάρμακα. Χορηγούνται με ίδια φάρμακα με τα οποία αντιμετωπίζονται και οι υπόλοιπες αναπνευστικές αλλεργίες. Η δράση τους βέβαια διαρκεί όσο και η θεραπεία με τα συμπτώματα να επανέρχονται εκ νέου μετά τη διακοπή της, όταν ο ασθενής εκτίθεται ξανά στο αλλεργιογόνο.

Ανοσοθεραπεία. Η μόνη αιτιολογική θεραπεία της αλλεργίας στα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι η ανοσοθεραπεία και φαίνεται πως είναι αποτελεσματική. Πάντως, τα αλλεργιογόνα των ακάρεων προκαλούν εκτεταμένη διασταυρούμενη αντίδραση και γι’ αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί ειδικότητα με κάποιο είδος δερματικής δοκιμασίας. Διασταυρούμενη αντίδραση σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί μια μνήμη όχι μόνο για τον συγκεκριμένο υποτιθέμενο εχθρό αλλά και για οτιδήποτε άλλο που του μοιάζει.

Δείτε επίσης