Μπόξερ ή σλιπ; Η επίδραση στα σπερματοζωάρια

Μποξεράκι ή σλιπάκι; Το ερώτημα έχει τεθεί σε αθλητές, ηθοποιούς και πολιτικούς. Και ενώ συνήθως πρόκειται για μια επιλογή αισθητικής, το πρώτο είδος εσωρούχων είναι καλύτερο από το άλλο όταν πρόκειται για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ενός άνδρα.

Μια από τις πρώτες μελέτες που έγιναν το θέμα, το 1990, αφορούσε δύο άνδρες, όπου ο ένας έπρεπε να φορά σφιχτά εσώρουχα για μερικούς μήνες και έπειτα χαλαρά ενώ ο δεύτερος έπρεπε πρώτα να φορά χαλαρά εσώρουχα και μετά στενά. Οι παράμετροι του σπέρματος μειώνονταν σταδιακά με τα στενά εσώρουχα ενώ αυξάνονταν με τα χαλαρά.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction βρήκε ότι οι άνδρες που φορούν σλιπάκια έχουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, σε σύγκριση με αυτούς που φοράνε μποξεράκια.

“Οι άνδρες που φοράνε στενά εσώρουχα επηρεάζουν αρνητικά τη συγκέντρωση του σπέρματός τους και τον τελικό συνολικό αριθμό των σπερματοζωαρίων”, ανέφερε ο Jorge Chavarro, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Η μελέτη αφορούσε 656 άνδρες ηλικίας 18-56 ετών που είχαν αποτανθεί στην κλινική γονιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Οι άνδρες είχαν δώσει δείγμα σπέρματος και αίματος, ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις για το είδος των εσωρούχων που φορούσαν το προηγούμενο τρίμηνο.

Το 53% του δείγματος προτιμούσε να φοράει μποξεράκια και οι υπόλοιποι πιο στενά εσώρουχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι οι άνδρες που φορούσαν μποξεράκια είχαν 17% υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, 33% πιο κινητικά σπερματοζωάρια και 25% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος από εκείνους που προτιμούσαν τα σλιπάκια. Επίσης, είχαν 14% χαμηλότερα επίπεδα της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) η οποία προάγει την παραγωγή του σπέρματος. Η αυξημένη θυλακιοτρόπος ορμόνη σε αυτούς που προτιμούσαν τα σλιπάκια θεωρήθηκε ένας αντισταθμιστικός παράγοντας στη μείωση των σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές είπαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίαςτου σώματος που προκαλεί ένα σφιχτό εσώρουχο παρεμβαίνει στην ικανότητα των όρχεων για σπερματογένεση. Είναι ήδη γνωστό ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα στη γονιμότητα του άνδρα.

“Ξέρουμε ότι η σπερματογένεση είναι ευαίσθητη στη θερμότητα. Ακόμα και σχετικά μικρές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, όπως δια της επιλογής ενός συγκεκριμένου τύπου εσωρούχου, φέρνει το όσχεο πιο κοντά στην πύελο και αυτό επηρεάζει τη σπερματογένεση”, είπε ο Chavarro.

Κι άλλα πράγματα εκτός από τη θερμοκρασία επηρεάζουν αρνητικά το σπέρμα, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία. Μια ουκρανική μελέτη, βρήκε το 2014 ότι και τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση.

Πηγή: Type of underwear worn and markers of testicular function among men attending a fertility center.

Δείτε επίσης