H κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα με μια μορφή καρδιακής αρρυθμίας που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εμφανίσουν ταχύτερη πτώση στις δεξιότητες σκέψης και μνήμης και να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Με την κολπική μαρμαρυγή, ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς είναι εκτός συγχρονισμού. Ως αποτέλεσμα, το αίμα μπορεί να συγκεντρωθεί στην καρδιά, πιθανώς σχηματίζοντας θρόμβους που μπορεί να φτάσουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα καλά νέα από τη μελέτη είναι ότι τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή που έλαβαν αντιπηκτικά φάρμακα ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια.

Ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ανέλυσαν στοιχεία για 2.685 άτομα με μέση ηλικία 73 ετών, από τους οποίους οι 243 (ποσοστό 9%) είχαν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή.

Στη διάρκεια μια εξαετίας, 279 άτομα (11%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή ενώ 399 (ποσοστό 15%) εκδήλωσαν άνοια.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν καρδιακή αρρυθμία, ήταν κατά 40% πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια. Από τους συνολικά 522 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή, το 23% εμφάνισε άνοια, έναντι 10% μεταξύ όσων δεν είχαν καρδιακή αρρυθμία.

Πάντως, όσοι ασθενείς με αρρυθμία έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο για άνοια.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι πάνω από τα μισά περιστατικά άνοιας (το 54%) θα μπορούσαν πιθανώς να είχαν αποφευχθεί, αν όλοι οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή λάμβαναν αντιπηκτικά φάρμακα.

Δείτε επίσης