Diet Tube: Μια πρωτεϊνική μέθοδος απώλειας βάρους

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η δραστική απώλεια κιλών μέσω δίαιτας χαμηλών θερμίδων είναι αποτελεσματική ως προς τη διατήρηση του βάρους σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρήκαν πως όσοι έτρωγαν περίπου 800 θερμίδες την ημέρα και αντικαθιστούσαν ένα κανονικό γεύμα με κάποιο ειδικό σκεύασμα σε μορφή shake, χυμού ή σούπας, έχασαν τρεις φορές περισσότερο βάρος από άλλους που έκαναν άλλη διατροφή, σε διάστημα ενός χρόνου.Επίσης διαπίστωσαν σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις ότι οι άνθρωποι που αδυνατίζουν γρήγορα είναι επιρρεπείς στο να ξαναπάρουν τα χαμένα κιλά, μόλις σταματήσουν την δίαιτα. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς, που ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, σημείωσαν θεαματική απώλεια βάρους και κατάφεραν να διατηρήσουν τα μειωμένα κιλά τους.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr, www.onemanclinic.gr), επισημαίνει: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η επιλογή ενός διατροφικού προγράμματος αντικατάστασης γευμάτων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος, που οι γιατροί μπορούν να προτείνουν, γνωρίζοντας ότι οδηγεί σε βιώσιμη απώλεια βάρους και σε μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη».

Το πρόγραμμα αντικατάστασης των γευμάτων είναι κατάλληλο για αρκετούς ανθρώπους που θέλουν να αδυνατίσουν ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι κατάλληλο για όσους πάσχουν από ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται στην Ελλάδα η διατροφική μέθοδος αδυνατίσματος Diet tube με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αφορά σε ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο είναι χαμηλών θερμίδων, αφού ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει περίπου 800 θερμίδες την ημέρα, με αντικατάσταση ενός ή δύο γευμάτων από σκόνη πρωτεΐνης γάλακτος.

Η δίαιτα αυτή είναι δοκιμασμένη στην Ιταλία και στις ΗΠΑ, και αποτελεί παντέντα του διάσημου Ιταλού πλαστικού χειρουργού Marco Gasparotti. Εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον πλαστικό χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη, ο οποίος εξηγεί τι ακριβώς, είναι το Die ttube.

Πρόκειται για ένα διατροφικό πρωτόκολλο τριών εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ενδιαφερόμενος προσλαμβάνει από το στόμα το πρωτεϊνικό συμπλήρωμα Diet tube, στο πλαίσιο ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής απώλειας βάρους. «Πρόκειται για μια ιατρική θεραπευτική αγωγή, που προβλέπει απώλεια 6-8% του σωματικού βάρους σε καθαρό λίπος, χωρίς να μειωθεί η μυϊκή μάζα. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της κέτωσης, μιας διαδικασίας, κατά την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις αποθήκες λίπους για την παραγωγή της ενέργειας, σε καθημερινή βάση. Το βάρος που χάνεται, συνίσταται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από περιττό λίπος», λέει ο κ. Γαϊτάνης.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι από 10 ημέρες έως 2 εβδομάδες συν 1 εβδομάδα συντήρησης. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων δίνεται έμφαση στην υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, μέσω των συμπληρωμάτων και της διατροφής, ενώ κατά την τρίτη εβδομάδα γίνεται σταδιακά η επανένταξη των υδατανθράκων στην καθημερινή διατροφή. Το πρόγραμμα αφορά τη λήψη φακέλων Diettube με μείγμα πρωτεϊνών (γάλακτος) υψηλής βιολογικής αξίας, που έχουν επιπλέον εμπλουτιστεί στα αμινοξέα l-ισολευκίνη, ορνιθίνη, l-τρυπτοφάνη, ταυρίνη και l-κιτρουλίνη. Τα συμπληρώματα παράγονται στην Ιταλία, σύμφωνα με τα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας και έχουν εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Το διατροφικό πρωτόκολλο των τριών εβδομάδων μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται, έπειτα από τη συμβουλή του γιατρού.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη, είναι:

  • Μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, με ασφάλεια.
  • Διάρκεια αποτελέσματος.
  • Η θεραπευτική αγωγή Diettube είναι κετογενική και συμβάλλει στην απώλεια αποκλειστικά λίπους, χωρίς να επηρεάσει την μυϊκή μάζα.
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.
  • Το συμπλήρωμα Diettube μηδενίζει το αίσθημα της πείνας.

Δείτε επίσης