Κυτταρίτιδα: Η κατάλληλη διατροφή είναι αυτή που αντιμετωπίζει το μεταβολικό σύνδρομο

Η θεραπεία ή η μείωση της κυτταρίτιδας περνά μέσα από τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου, που στο επίκεντρό της έχει μια υγιεινή, ισορροπημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή και καθημερινή άσκηση.

Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας (ESODIMESO), διευθυντής Α Παθολογικής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Σωτήριος Αδαμίδης, στη διάρκεια του 4ου Forum Υγείας , οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα με μια εξέταση του μεταβολικού προφίλ κάθε γυναίκας, που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα στο ιατρείο, μπορούμε να προσδιορίσουμε τόσο τα αίτια, όσο και το στάδιο της κυτταρίτιδας μιας γυναίκας. Αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές που κρύβονται πίσω από την κυτταρίτιδα, αυτή θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά και με μόνιμα αποτελέσματα» επισήμανε ο κ. Αδαμίδης.

Η πρόληψη του διαβήτη, της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του μεταβολικού συνδρόμου, μπορεί να γίνει αν ακολουθήσουμε πέντε απλά βήματα, επισήμανε στη διάρκεια του 4ου Forum Υγείας ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Στέφανος Κέιλς (Stefanos Kales).

Τα πέντε αυτά βήματα είναι:

  1. να πίνουμε νερό αντί αναψυκτικών,
  2. να χρησιμοποιούμε λάδι αντί για βούτυρο (ακόμη και στο τηγάνι),
  3. να τρώμε λευκό αντί κόκκινου κρέατος καθώς και όσπρια και αβγά,
  4. να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  5. να τρώμε ψωμί-ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για τους πέντε τρόπους της μεσογειακής διατροφής που οδηγούν σε υγιεινή ζωή και μακροζωία.

Τα αποξηραμένα φρούτων που είναι γνωστά ως super foods θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή, ιδίως το πρωί, ανέφερε σε ομιλία της στο Forum Υγείας, η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης δερματολόγος- αφροδισιολόγος, Μαρία Καρδάση. Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή τα αποξηραμένα φρούτα είναι ότι προκαλούν γλυκαιμία (ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα), με συνέπεια να ανεβαίνει και η ινσουλίνη.

Όπως ανέφερε η κ. Καρδάση, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν συμπυκνωμένη φρουκτόζη και όταν καταναλώνονται μόνα τους ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα. Η ειδικός είπε ότι τα super foods είναι από τα καλά και υγιεινά τρόφιμα, τα οποία έχουν μεν συμπυκνωμένα έλαια, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες αλλά έχουν και συμπυκνωμένη φρουκτόζη, που σημαίνει ότι αυξάνουν τη γλυκαιμία, δηλαδή τη γλυκόζη στο αίμα. Δεν πρέπει να καταναλώνονται μόνα τους, γιατί ανεβάζουν τη γλυκαιμία, άρα δεν τα συνιστούμε πρωί- πρωί. Επειδή τα αποξηραμένα φρούτα είναι υδατάνθρακες, συνιστούμε να καταναλώνονται μαζί με πρωτεΐνη και λίπος.

Η κ. Καρδάση είπε πως αν θέλουμε να τα φάμε, καλό είναι να το κάνουμε σε συνδυασμό με πρωτεΐνες και λίπος ώστε να αποφεύγουμε τα μεγάλα ανεβάσματα της γλυκαιμίας το πρωί.

Δείτε επίσης