Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο με πολυπαραγοντικό τρόπο

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 23-28% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, περίπου όσο οι στατίνες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Eρευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Μασαχουσέτης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 γυναίκες σε βάθος 12 ετών. Όσες ακολουθούσαν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή είχαν, κατά μέσο όρο, 29% μείωση της χρόνιας φλεγμονής, 30% βελτίωση στον μεταβολισμό της γλυκόζης και της αντίστασης στην ινσουλίνη, και 27% μείωση του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος).

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φυτά και ελαιόλαδο και χαμηλή σε κρέατα και γλυκά.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε γιατί και πώς μια μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, εξετάζοντας μια ομάδα από 40 βιοδείκτες.

“Η μελέτη μας έχει ένα ισχυρό μήνυμα δημόσιας υγείας, ότι οι μετριοπαθείς αλλαγές στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, το μεταβολισμό της γλυκόζης και την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμβάλλουν στο μακροπρόθεσμο όφελος. Αυτά έχουν σημαντικές συνέπειες για την πρωτογενή πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Shafqat Ahmad, επικεφαλής της έρευνας.

Οι κλινικές δοκιμές και οι μελέτες παρατήρησης έχουν συνδέσει τη μεσογειακή δίαιτα με τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά οι μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργεί είναι ασαφείς. Στην παρούσα έρευνα οι συμμετέχουσες ολοκλήρωσαν ερωτηματολόγια πρόσληψης τροφής για τη διατροφή, παρέδωσαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση των βιοδεικτών και παρακολουθήθηκαν μέχρι και 12 χρόνια. Τα πρωταρχικά αποτελέσματα που αναλύθηκαν στη μελέτη ήταν περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, τα οποία ορίστηκαν ως πρώτα συμβάντα καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, επαναγγείωσης στεφανιαίας αρτηρίας και καρδιαγγειακού θανάτου.

Η ερευνητική ομάδα χαρακτήρισε τους συμμετέχοντες στη μελέτη ως άτομα με χαμηλή, μεσαία ή ανώτερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή. Διαπιστώθηκε ότι 428 (4,2%) γυναίκες στη χαμηλή ομάδα παρουσίασαν καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σύγκριση με 356 (3,8%) στη μεσαία ομάδα και 246 (3,8%) στην ανώτερη ομάδα, αντιπροσωπεύοντας σχετική μείωση κινδύνου 23% και 28% αντίστοιχα, ένα όφελος που είναι παρόμοιο με αυτό που προσφέρουν οι στατίνες ή άλλα προληπτικά φάρμακα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης συνδέσεις με την αρτηριακή πίεση, τις διάφορες μορφές χοληστερόλης, τα αμινοξέα διακλάδωσης και άλλους βιοδείκτες. Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι μέτριες διαφορές στους βιοδείκτες συνέβαλαν με πολυπαραγοντικό τρόπο στο καρδιαγγειακό όφελος που παρατηρήθηκε μακροπρόθεσμα.

Δείτε επίσης