Οι ψυχοπαθείς δυσκολεύονται να καταλάβουν αν κάποιος είναι πραγματικά αναστατωμένος

Μια έρευνα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας διαπίστωσεότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ψυχοπαθητικών γνωρισμάτων δυσκολεύονται να καταλάβουν αν κάποιος είναι αναστατωμένος, με βάση τις εκφράσεις του προσώπου του.

Η επικεφαλής της μελέτης Amy Dawel της Ερευνητικής Σχολής Ψυχολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών δεν ανταποκρίνονται στα γνήσια συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους ισχύει ότι αν δουν κάποιον που είναι πραγματικά αναστατωμένος, αισθάνονται άσχημα γι’ αυτόν και παρακινούνται να τον βοηθήσουν», δήλωσε η Dawel. «Οι άνθρωποι που βρίσκονται ψηλά στο φάσμα της ψυχοπαθολογίας δεν δείχνουν αυτή την αντίδραση».

«Βρήκαμε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ψυχοπαθητικών γνωρισμάτων δεν αισθάνονται χειρότερα για κάποιον που είναι πραγματικά αναστατωμένος σε σχέση με κάποιον που παριστάνει ότι είναι. Επίσης, φαίνεται να έχουν προβλήματα στο να πουν εάν μια αναστάτωση είναι πραγματική ή ψεύτικη, και δεν είναι τόσο πρόθυμοι να βοηθήσουν κάποιον που εκφράζει γνήσια στενοχώρια, όπως κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι».

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτά τα προβλήματα ανταπόκρισης στα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων είναι μόνο για αυτούς που είναι λυπημένοι ή φοβισμένοι.

Η μελέτη περιελάμβανε συμμετέχοντες που έβλεπαν φωτογραφίες από πρόσωπα που εξέφραζαν διαφορετικά συναισθήματα. Μερικά πρόσωπα έδειχναν πραγματικά συναισθήματα και άλλα υποκρίνονταν.

«Για άλλα συναισθήματα όπως ο θυμός, η αηδία και η ευτυχία, τα άτομα με υψηλή ψυχοπάθεια δεν είχαν κανένα πρόβλημα να βρουν αν κάποιος προσποιείται ή όχι. Τα αποτελέσματα ήταν μόνο για τις εκφράσεις της δυσφορίας».

Η Dawel ελπίζει ότι η έρευνα αυτή θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση και θεραπείες για την ψυχοπάθεια. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια γενετική συμβολή σε αυτά τα χαρακτηριστικά και βλέπουμε την αρχή νωρίς στην παιδική ηλικία», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Η κατανόηση του τι ακριβώς συμβαίνει με τα συναισθήματα στην ψυχοπάθεια θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα προβλήματα αυτά νωρίς και ελπίζουμε να παρέμβουμε με τρόπους που προάγουν την ηθική ανάπτυξη».

Πηγή: All tears are crocodile tears: Impaired perception of emotion authenticity in psychopathic traits.

Δείτε επίσης