Επιδημία γρίπης: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και ποιοι όχι

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Το «κύμα» γρίπης που σαρώνει τη χώρα συνεχίζεται και έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς και αρκετούς ασθενείς να δίνουν μάχη σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Εκτιμάται ότι η κορύφωση συμβαίνει τώρα και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αλλά η γρίπη θα συνεχίσει να προκαλεί αρκετά κρούσματα μέχρι τα τέλη Απριλίου. Βασικό μέτρο πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας αποτελεί το αντιγριπικό εμβόλιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και παρέχει μερική προστασία από την γρίπη (συγκεκριμένα προστατεύει από σοβαρές επιπλοκές μεγάλο μέρος των ευπαθών συμπολιτών μας). Για την δημιουργία του έχουν χρησιμοποιηθεί ιοί γρίπης που μετά από ειδική επεξεργασία έχουν καταστεί ανίσχυροι να προκαλέσουν νόσο, προκαλούν όμως παραγωγή προστετευτικών αντισωμάτων έναντι των ιών της γρίπης που είναι στο εμβόλιο. Οι ιοί του εμβολίου είναι τα στελέχη που προκάλεσαν γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα και απομονώθηκαν από τους πάσχοντες. Αυτά τα στελέχη χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του εμβολίου το οποίο ιδανικά γίνεται το Φθινόπωρο.

Βασικό ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες αυτήν την περίοδο αφορά την αναγκαιότητα χορήγησης του εμβολίου αυτήν την περίοδο.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο τώρα:

  • Οι ευπαθείς ομάδες που δεν εμβολιάστηκαν το Φθινόπωρο και δεν έχουν απαγορευτικές αντενδείξεις. Ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές από τον ιό που αποτελεί το κυρίαρχο στέλεχος (Η1Ν1) αυτόν τον Χειμώνα είναι οι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω, τα μωρά και οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις που εξαντλούν τον οργανισμό ή προκαλούν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα όπως είναι ο διαβήτης, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, τα καρδιακά νοσήματα, τα χρόνια νεφρικά, ηπατικά ή, νευρολογικά νοσήματα. Παιδιά και έφηβοι που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια κινδυνεύουν από την εμφάνιση του επικίνδυνου συνδρόμου Reye που προκύπτει από την αλληλεπίδραση του ιού της γρίπης με την ασπιρίνη στον οργανισμό του νέου ανθρώπου. Υγιείς ή φαινομενικώς υγιείς μη ηλικιωμένες ευπαθείς ομάδες είναι οι άνθρωποι με δείκτη μάζας Σώματος ΒΜΙ>40, οι άνθρωποι που καπνίζουν συστηματικά επί πάνω από δεκαετία, οι έγκυοι.
  • Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες δεν εμβολιάστηκαν το Φθινόπωρο και δεν έχουν απαγορευτικές αντενδείξεις.
  • Οι άνθρωποι σε κλειστούς πληθυσμούς (π.χ. εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, τρόφιμοι ιδρυμάτων) πρέπει να εμβολιάζονται επίσης εφόσον δεν υπάρχουν θανατηφόρες αντενδείξεις για εμβολιασμό και δεν εμβολιάστηκαν το Φθινόπωρο.
  • Οι άνθρωποι που είναι σε στενή επαφή με πουλερικά για να αποφευχθούν θανατηφόροι ανασυνδυασμοί των ιών της ανθρώπινης γρίπης με τους ιούς της νόσου των πουλερικών, εφόσον δεν έκαναν το εμβόλιο το Φθινόπωρο και δεν έχουν απαγορευτικές αντενδείξεις.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο τώρα:

  • Όσοι εμβολιάστηκαν κατά το Φθινόπωρο.
  • Όσοι νόσησαν από γρίπη κατά τον Δεκέμβριο 2018 και κατά το 2019.
  • Όσοι έχουν απαγορευτικές αντενδείξεις για τον εμβολιασμό όπως θανατηφόρα αλλεργία σε συστατικά του εμβολίου ή έχουν νοσήσει από Guillain- Barré (GBS).
  • Tα μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
Τηλ. 2102122198 – 24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης