O ύπνος το Σαββατοκύριακο δεν αναπληρώνει αυτόν που χάσατε μέσα στην εβδομάδα

Όσο και να κοιμηθείτε το Σαββατοκύριακο ο ύπνος που χάσατε μέσα στην εβδομάδα δεν αναπληρώνεται.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης εννιά ημερών που έγινε από ερευνητές του University of Colorado και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology.

Στην έρευνα συμμετείχαν 36 άνθρωποι ηλικίας 18 με 39 ετών που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν δύο ομάδες υγιών ανθρώπων στις οποίες περιόρισαν τη διάρκεια του ύπνου τους σε 5 ώρες -το πολύ- κάθε βράδυ.

Η μία ομάδα κοιμόταν αυτές τις ώρες καθόλη τη διάρκεια της έρευνας, ενώ η άλλη μπορούσε να αναπληρώσει τον ύπνο της το Σαββατοκύριακο.

Η μια τρίτη ομάδα είχε αρκετό χρόνο για ύπνο – εννέα ώρες κάθε βράδυ (ομάδα ελέγχου)

Και οι δύο ομάδες που είχαν περιορισμένο ύπνο τσιμπολογούσαν περισσότερο το βράδυ, πήραν βάρος και παρουσίασαν ενδείξεις επιβράδυνσης του μεταβολισμού τους, σε σύγκριση με την περίοδο πριν την έρευνα. Κέρδισαν περίπου 1 κιλό σωματικού βάρους.

Η ομάδα που μπορούσε να κοιμηθεί το Σαββατοκύριακο για να αναπληρώσει τον ύπνο που είχε χάσει μέσα στην εβδομάδα παρουσίασε κάποιες βελτιώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου π.χ. λιγότερο τσιμπολόγημα το βράδυ, αλλά τα οφέλη χάνονταν όταν ξανάρχιζε η εργασιακή εβδομάδα με τις περιορισμένες ώρες ύπνου.

Ένα πρόβλημα ήταν ότι οι άνθρωποι που είχαν την ευκαιρία να αναπληρώσουν τον ύπνο αγωνίστηκαν να το κάνουν. Στο τέλος, η ομάδα αποκατάστασης πέτυχε μόλις 66 λεπτά περισσότερο ύπνο κατά μέσο όρο το Σαββατοκύριακο.

“Στο τέλος, δεν είδαμε κάποιο όφελος στον μεταβολισμό των ανθρώπων που κατάφερναν να κοιμηθούν για να αναπληρώσουν τον ύπνο τους το Σαββατοκύριακο”, δήλωσε ο επικεφαλής των συντακτών της σχετικής έκθεσης Chris Depner, καθηγητής Φυσιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης στο University of Colorado, στο Μπόλντερ.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, εν μέρει γιατί αυξάνει την τάση για τσιμπολόγημα το βράδυ και μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη -την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πιο συγκεκριμένα, η ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώθηκε κατά 13% στην ομάδα με τον σταθερά μειωμένο ύπνο ενώ στην ομάδα ανάκαμψης το Σαββατοκύριακο επιδεινώθηκε κατά 9-27%.

Οι επιστήμονες είπαν ότι είναι σημαντικό να κοιμάται κανείς αρκετά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και ιδανικά να έχει ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου.

Πηγή: Ad libitum Weekend Recovery Sleep Fails to Prevent Metabolic Dysregulation during a Repeating Pattern of Insufficient Sleep and Weekend Recovery Sleep.

Δείτε επίσης