Τα αναψυκτικά ίσως επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης

Για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών ή άλλων ροφημάτων με ζάχαρη φαίνεται πως προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα και υψηλότερο επίπεδο αναπηρίας, σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί στην 71η Συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νευρολογίας (4-10 Μαΐου 2019 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ).

«Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση συχνά ρωτούν πώς η διατροφή και κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσου. Και ενώ δεν βρήκαμε καμία σύνδεση της νόσου με τη γενικότερη διατροφή, είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχει πράγματι μια συσχέτιση με τα αναψυκτικά, τους χυμούς, το τσάι και τον καφέ με πρόσθετα γλυκαντικά», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Elisa Meier-Gerdingh, από το νοσοκομείο St. Joseph στο Bochum της Γερμανίας και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η μελέτη περιελάμβανε 135 άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή και οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις για να διαπιστώσουν κατά πόσο οι πάσχοντες ακολουθούσαν τα πρότυπα της διατροφικής προσέγγισης DASH για τη μείωση της υπέρτασης.

Η διατροφή DASH περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια, ξηρούς καρπούς και όσπρια και συνιστά την αποφυγή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης το επίπεδο αναπηρίας των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη Κλίμακα (Expanded Disability Status Scale), μια κοινή μέθοδο για την ποσοτικοποίηση της αναπηρίας, η οποία κυμαίνεται από το 0 (χωρίς συμπτώματα) έως το 10 (θάνατος λόγω πολλαπλής σκλήρυνσης). Συνολικά, 30 άτομα έπασχαν από σοβαρή αναπηρία, ωστόσο οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια σχέση μεταξύ του τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες και του βαθμού αναπηρίας τους.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση τις ποσότητες των αναψυκτικών και των ροφημάτων με ζάχαρη, που κατανάλωναν. Οι άνθρωποι στην υψηλότερη ομάδα είχαν ημερήσια πρόσληψη 290 θερμίδων κατά μέσο όρο από τα ροφήματα αυτά, ενώ η χαμηλότερη ομάδα έπινε πολύ σπάνια τέτοιου είδους ροφήματα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να έχουν σοβαρή αναπηρία.

Από τα 34 άτομα στην υψηλότερη ομάδα, οι 12 είχαν σοβαρή αναπηρία, ενώ μόνο τέσσερα από τα 34 άτομα έπασχαν από σοβαρή αναπηρία στη χαμηλότερη ομάδα. Η υψηλότερη ομάδα είχε κατά μέσο όρο βαθμολογία αναπηρίας 4,1 μονάδες, ενώ η χαμηλότερη ομάδα είχε κατά μέσο όρο 3,4 μονάδες.

«Αυτού του είδους τα ροφήματα δεν έχουν καμία διατροφική αξία, οπότε οι πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση καλό θα είναι να μειώσουν την κατανάλωσή τους ή και να τα αποκλείσουν εντελώς από τη διατροφή τους», δήλωσε η Δρ. Meier-Gerdingh.

Η μελέτη, πάντως, έχει αρκετούς περιορισμούς, με προεξέχοντα τον σχετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων.

Επίσης είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν όντως οι διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν στην αύξηση της αναπηρίας ή αν η πιο σοβαρή κατάσταση της νόσου επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή.

Δείτε επίσης