Η καθιστική ζωή μειώνει την οστική πυκνότητα της σπονδυλικής στήλης

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με πιο εύθραυστα οστά και οστεοπόρωση.

Τώρα μια νέα μελέτη που που δημοσιεύθηκε στο Journal of Public Health έδειξε ότι μπορείτε να διατηρήσετε γερά τα οστά σας και να αποτρέψετε την οστεοπόρωση με 10.000 βήματα την ημέρα. Αντίθετα, η καθιστική ζωή μειώνει την οστική πυκνότητα της σπονδυλικής στήλης.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Durham και Newcastle πραγματοποίησαν μια μελέτη που συμμετείχαν 214 άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας 62 ετών. Κάθε συμμετέχων φορούσε ένα μετρητή φυσικής δραστηριότητας και καθιστικού χρόνου για επτά συνεχόμενες ημέρες. Ο μετρητής κατέγραφε, επίσης, τον αριθμό των ημερήσιων βημάτων, ο οποίος στη συνέχεια συγκρίθηκε με τις εθνικές συστάσεις της Βρετανίας για τη δημόσια υγεία. Μετρήθηκε, τέλος, η οστική πυκνότητα των γοφών και της σπονδυλικής στήλης.

Όπως αποδείχθηκε από τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες που πραγματοποιούσαν 150 λεπτά σωματικής άσκησης μέσα σε μία εβδομάδα είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα από τους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια πιο καθιστική ζωή.

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες έκαναν πιο καθιστική ζωή από τις γυναίκες. Η καθιστική ζωή συνδέθηκε αρνητικά με την οστική πυκνότητα. Οι άνδρες που έκαναν καθιστική ζωή 84 λεπτά παραπάνω την ημέρα είχαν 22% χαμηλότερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική τους στήλη.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι ο υπερβολικός χρόνος καθισιού μπορεί να μειώσει το μεταβολισμό ενός ατόμου και να οδηγήσει σε παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Αυτό που βλέπουμε τώρα από τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι η σωματική αδράνεια σχετίζεται επίσης με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης», σχολίασε η Δρ. Karen Hind, από το Τμήμα Αθλητισμού και Επιστήμης της Άσκησης του Πανεπιστημίου του Durham.

Από τη μελέτη προέκυψε και μια αισιόδοξη προοπτική, αφού υποδεικνύεται ότι 10.000 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για να κρατήσουν γερά τα οστά μας.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι ασκήσεις που ασκούν πιέσεις στα οστά και ενδυναμώνουν τους μύες είναι σημαντικές για την βελτίωση της αντοχής των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Δείτε επίσης