Πόσο κάλιο περιέχουν τα σύκα

Τα σύκα περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες καλίου, κάτι που βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο, έχουν χαμηλότερη πίεση του αίματος.

Τα 50 γραμμάρια σύκων περιέχουν 116-122 mg καλίου. Η ίδια ποσότητα πορτοκαλιού περιέχει 100 mg καλίου.

To φρούτο με την μεγαλύτερη ποσότητα σε κάλιο είναι το αβοκάντο (τα 50 γρ. περιέχουν 240 mg καλίου) και ακολουθούν οι μπανάνες (τα 50 γρ. περιέχουν 177 mg καλίου).

Σήμερα η πλειονότητα των ανθρώπων δεν καταναλώνει αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά αντιθέτως καταναλώνει τρόφιμα με υψηλά ποσοστά νατρίου, όπως είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο συνδυασμός χαμηλής κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε κάλιο με την παράλληλη υψηλή πρόσληψη νατρίου (περιέχεται στο αλάτι) μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση σε ορισμένους ανθρώπους.

Ασβέστιο και φυτικές ίνες

Τα σύκα έχουν μια καλή συγκέντρωση μετάλλων, για παράδειγμα, τα 50 γραμμάρια περιέχουν 18 mg ασβεστίου.

Επιπλέον, έχουν ικανοποιητικές ποσότητες φυτικών ινών. Τα 50 γραμμάρια σύκων, εκ των οποίων τα 38 γραμμάρια είναι νερό, περιέχουν 9,6 γραμμάρια υδατάνθρακες (κυρίως σάκχαρα) και 1,4 γραμμάρια φυτικές ίνες με το ένα τρίτο εξ’ αυτών να είναι διαλυτές.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος, στη μείωση της χοληστερόλης και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Υπάρχει ωστόσο ένα μειονέκτημα για τα σύκα, ότι περιέχουν αρκετά σάκχαρα σε σχέση με άλλα φρούτα (ιδιαίτερα τα αποξηραμένα). Έτσι τα σύκα εμπίπτουν στην κατηγορία των φρούτων που οι διαβητικοί θα έχουν όφελος αν τα αποφεύγουν.

Να σημειωθεί ότι λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και του γεγονότος ότι λειτουργούν ως καθαρτικά, συχνά τα σύκα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Δείτε επίσης