Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σωματίδια σιδήρου εισέρχονται στα μιτοχόνδρια

Στο μυοκάρδιο των νέων που ζουν σε αστικά κέντρα βρίσκονται δισεκατομμύρια μαγνητικά σωματίδια σιδήρου που προέρχονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research.

Τα σωματίδια αυτά προέρχονται από τα αυτοκίνητα και τη βιομηχανία και σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές νόσους.

Η Barbara Maher, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, της Βρετανίας, επεσήμανε πως η αφθονία των νανοσωματιδίων που είναι πλούσια σε σίδηρο στον μυϊκό ιστό της καρδιάς (μυοκάρδιο) είναι ανησυχητική. Βρίσκονται μέσα στα μιτοχόνδρια και τους προκαλούν βλάβες, με αποτέλεσμα τα μιτοχόνδρια, που συνιστούν πηγή ενέργειας και φροντίζουν για την καλή λειτουργία της καρδιάς, να εμφανίζονται μη φυσιολογικά.

Επιπρόσθετα, η ίδια επεσήμανε πως τα νανοσωματίδια αυτά είναι παρόντα και στον ανθρώπινο εγκέφαλο και συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, μία ασθένεια που έχει συσχετιστεί με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μια μελέτη του 2016 απτό την Maher και τους συνεργάτες βρήκε άφθονα νανοσωματίδια μαγνητίτη (είναι ορυκτό του σιδήρου) στον ιστό του εγκεφάλου. ο μαγνητίτης είναι τοξικός και έχει εμπλακεί στην παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ελευθέρων ριζών) στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι οποίες συνδέονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer.

Τα δεδομένα της παρούσας έρευνας προέκυψαν από την ανάλυση του μυοκαρδίου 63 νέων ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε τροχαία αλλά δεν είχαν τραυματιστεί στον θώρακα. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 25 έτη και ήταν όλοι ήταν κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού, μιας πόλης με πολύ υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αριθμό των νανοσωματιδίων που ήταν πλούσια σε σίδηρο και ταυτοποίησαν την περιοχή του μυοκαρδίου στην οποία καθώς και τις σχετικές βλάβες.

Η Μάχερ υπογραμμίζει, ότι αν και οι επιπτώσεις αυτών των σωματιδίων αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά. Ακόμη και στον μικρότερο συμμετέχοντα της συγκεκριμένης έρευνας –που ήταν μόλις 3 ετών– βρέθηκαν τα συγκεκριμένα νανοσωματίδια στα κύτταρα του μυοκαρδίου.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως η αφθονία νανοσωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνιστά ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και υπογράμμισαν την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν άμεσα.

Πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιβάλλοντα με τοξικό αέρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος σημειώνει πως «η δημόσια υγεία παγκοσμίως βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο Mark Miller, ειδικός στη σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με το καρδιαγγειακό σύστημα, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, επεσήμανε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών νανοσωματιδίων από τα αυτοκίνητα. «Τα οχήματα στους δρόμους θα μειωθούν αν ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περπατούν ή να χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις μικρές αποστάσεις» είπε ο Miller.

Δείτε επίσης