To δίχομο-γ-λινολενικό οξύ προστατεύει από την αθηροσκλήρωση

Μια πληθώρα μελετών έχει διερευνήσει το ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων στην υγεία της καρδιάς αλλά τώρα μια νέα έρευνα εξηγεί το πιθανό όφελος ενός ωμέγα-6 λιπαρού οξέος που ονομάζεται δίχομο-γ-λινολενικό οξύ (DGLA: dihomo-gamma-linolenic acid).

Με περίπου 18,8 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες που λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου με την ελπίδα ότι αποτρέπουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν ελεγχθεί από διάφορες κλινικές δοκιμές και ανασκοπήσεις -αν και δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς τα ευρήματα.

Από την άλλη πλευρά, τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα δεν έχουν λάβει μεγάλη προσοχή από την ιατρική κοινότητα. Μια νέα έρευνα καλύπτει τώρα αυτό το κενό εξετάζοντας τις επιδράσεις ενός ωμέγα-6 λιπαρού οξέος στην υγεία των αρτηριών. Συγκεκριμένα, η μελέτη -με επικεφαλής τον καθηγητή Dipak Ramji, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, στο Ηνωμένο Βασίλειο- εξέτασε την επίδραση στην αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες τις καθιστά άκαμπτες και διογκωμένες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της πλάκας, σε πήξη αίματος και σε φραγή εντός των αρτηριών. Η συνέπεια είναι απειλητικά για τη ζωή συμβάντα, όπως εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακές προσβολές. Ο Ramji και οι συνεργάτες του αναφέρουν στο άρθρο τους ότι «η αθηροσκλήρωση και οι επιπλοκές της ευθύνονται για 1 στους 3 θανάτους παγκοσμίως».

Ο Ramji και η ομάδα του μελέτησαν τις επιδράσεις του δίχομο-γ-λινολενικού οξέος (DGLA). Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το DGLA βελτίωσε την αθηροσκλήρωση σε ένα μοντέλο ποντικών που είχε κατασκευαστεί για να στερείται της απολιποπρωτεΐνης Ε αλλά οι μηχανισμοί πίσω από αυτό το αποτέλεσμα ήταν ασαφείς.

Η νέα έρευνα επικεντρώθηκε στις επιδράσεις του DGLA σε κύτταρα ανοσοποιητικού ποντικού που ονομάζονται μακροφάγα και βρήκε διάφορους μηχανισμούς μέσω των οποίων το λιπαρό οξύ μπορεί να ανακουφίσει ή να αποτρέψει την αθηροσκλήρωση.

Συγκεκριμένα, το DGLA εξασθένησε την έκφραση τριών προ-φλεγμονωδών κυτοκινών. Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη τους δείχνει ότι το DGLA μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αθηροσκλήρωση σε διάφορα στάδια, ιδιαίτερα με τον έλεγχο των βασικών διεργασιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή και την ικανότητα των κυττάρων να αναλαμβάνουν και να επεξεργάζονται τη χοληστερόλη.

Ο Ramji ανέφερε: «Παρατηρήσαμε τα προστατευτικά αποτελέσματα του DGLA στις βασικές διεργασίες που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση στα ενδοθηλιακά κύτταρα και τα κύτταρα των λείων μυών, δύο σημαντικούς τύπους κυττάρων που εμπλέκονται στη νόσο».

Επίσης, το DGLA βελτίωσε τη λειτουργία των μιτοχονδρίων μειώνοντας τη διαρροή πρωτονίων.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει “λεπτομερή μηχανιστική γνώση” για τα οφέλη του DGLA στην αθηροσκλήρωση. H μελέτη ανοίγει νέες κατευθύνσεις για την έρευνα σχετικά με τη χρήση του DGLA στην πρόληψη και τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης. Το ερώτημα φυσικά είναι αν τα ευρήματά ισχύουν στον άνθρωπο.

Πηγή: Dihomo-γ-linolenic acid inhibits several key cellular processes associated with atherosclerosis.

Δείτε επίσης