Καταστροφική η χρήση αντιβιοτικών πριν την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου

Μια νέα έρευνα θέτει νέα ερωτήματα για τον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου και το κατά πόσο η ενδυνάμωσή του μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Η λήψη αντιβιοτικών πριν την έναρξη ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσής τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Oncology από ερευνητές του Πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου.

Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τη χορήγηση αντιβιοτικών, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

«Τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου» είπε ο Δρ. Ντέιβιντ Πινάτο από το τμήμα χειρουργικής και καρκίνου του Πανεπιστημίου Imperial του Λονδίνου και ένας από τους συντάκτες της μελέτης. Και πρόσθεσε: «Αν έχεις καλό μικροβίωμα είναι πιο πιθανό να έχεις εκπαιδεύσει τον οργανισμό σου καλύτερα στην αντιμετώπιση του καρκίνου».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αντιβιοτικά εξαλείφουν τα χρήσιμα βακτήρια από το έντερο, γεγονός που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ανοσοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου.

Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 200 καρκινοπαθείς από νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν χρησιμοποιήσει αντιβιοτικά ενός μεγάλου φάσματος για απλά προβλήματα πριν την έναρξη της ανοσοθεραπείας είχαν μέσο όσο επιβίωσης μόνο 2 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας συγκριτικά με 26 μήνες επιβίωσης εκείνων που δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά.

Πράγματι, οι όγκοι μεγάλωναν γρηγορότερα στους χρήστες αντιβιοτικών. Το εύρημα αυτό, μάλιστα, επιβεβαιώθηκε για ποικίλους τύπους καρκίνου και για πολλά αντιβιοτικά.

Συγκεκριμένα:

  • Στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα η διαφορά όσων είχαν πάρει αντιβιοτικά με εκείνους που δεν είχαν πάρει ήταν 2,5 με 26 μήνες αντίστοιχα.
  • Στο μελάνωμα ήταν 3,9 μήνες έναντι 14 μηνών.
  • Σε άλλους όγκους αυτοί που είχαν λάβει αντιβιοτικά έναντι εκείνων που δεν είχαν λάβει είχαν προσδόκιμο επιβίωσης πέντε εβδομάδες και 11 μήνες αντίστοιχα.

Είναι ήδη γνωστό ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο το ίδιο καλά στην ανοσοθεραπεία. Περίπου το 20% να θεραπεύεται ενώ άλλοι να δεν τα πάνε τόσο καλά. Οι επιστήμονες διερευνούν τους λόγους αυτής της απόκλισης.

Είναι σχεδόν απίθανο τα αντιβιοτικά να είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την ανταπόκριση στη θεραπεία. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να γίνουν έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας γι αυτό το θέμα.

Ο Πινάτο τονίζει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η άσκοπη ή η υπερβολική χρήση καταστρέφει πολλά χρήσιμα βακτήρια του εντέρου και επομένως πρέπει να χορηγούνται με ιδιαίτερη προσοχή.

Δείτε επίσης