Β. Κικίλιας: Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική

Για μια σειρά ρυθμίσεων στη φαρμακευτική πολιτική στο αμέσως προσεχές διάστημα που θα έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος αλλά και την άρση των στρεβλώσεων της προηγούμενης περιόδου, κάνει λόγο με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υπoυργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αυτές θα περιλαμβάνουν αναθεώρηση των κανόνων τιμολόγησης, που θα διατηρούν τα όρια ανατιμολόγησης για τα φάρμακα με πολύ χαμηλό Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας και παράλληλα την επαναφορά της δυνατότητας εθελοντικών μειώσεων τιμών. Επιπλέον, απλοποίηση των διαδικασιών των Επιτροπών Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης και επαναξιολόγηση των φαρμάκων της τελευταίας πενταετίας, έλεγχο του όγκου ιδιαίτερα των νέων ακριβών θεραπειών, με στόχο τη σταδιακή σύγκλιση της κατανάλωσης με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους καθώς και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της συνταγογράφησης, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι τυχόν αδικαιολόγητες αποκλίσεις.

Ο κ. Κικίλιας για την κάλυψη των ανασφάλιστων τονίζει ότι συνιστά αυτονόητη παρέμβαση για την προστασία του κοινωνικού κεφαλαίου και τη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού, ωστόσο όπως σημειώνει δεν μπορεί να γίνεται χωρίς ανάλογη πρόβλεψη για αύξηση των ορίων του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, που σε συνδυασμό με την έλλειψη εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων την αδυναμία ελέγχου της συνταγογράφησης και της κατανάλωσης, την απαράδεκτη ολιγωρία στην λειτουργία των Επιτροπών Αξιολόγησης και – κυρίως – Διαπραγμάτευσης, έχουν σήμερα οδηγήσει το clawback σε μη βιώσιμα επίπεδα.

«Με το δεδομένο αυτό, στο αμέσως προσεχές διάστημα, σκοπεύουμε να καλέσουμε τους φορείς της φαρμακευτικής αγοράς σε διάλογο προκειμένου να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις ώστε κανένας ανασφάλιστος συμπολίτης μας, καμία ευπαθής κοινωνική ομάδα, να μη στερηθεί την πρόσβαση σε κάθε αναγκαίο φάρμακο», σημειώνει στο άρθρο του ο κ. Κικίλιας.

Δείτε επίσης