Σεκρετίνη και καφέ λίπος δίνουν το μήνυμα κορεσμού της πείνας

Tο καφέ λίπος αλληλεπιδρά με την ορμόνη εντέρου σεκρετίνη (secretin) στα ποντίκια για να αναμεταδώσει διατροφικά σήματα σχετικά με το αίσθημα πληρότητας στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Η μελέτη ενισχύει την κατανόηση για τον μακροχρόνιο ρόλο του καφέ λιπώδους ιστού (ΒΑΤ) – ενός τύπου σωματικού λίπους που είναι γνωστό ότι παράγει θερμότητα όταν κάνει κρύο – στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, από Γερμανούς και τη Φινλανδούς ερευνητές.

“Βρήκαμε μια σύνδεση μεταξύ του εντέρου, του εγκεφάλου και του καφέ λιπώδους ιστού, αποκαλύπτοντας μια άγνωστη μέχρι τώρα πλευρά του σύνθετου ρυθμιστικού συστήματος που ελέγχει το ενεργειακό ισοζύγιο”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Martin Klingenspor, πρόεδρος της μοριακής διατροφικής ιατρικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Και συμπλήρωσε: “Η άποψη ότι το καφέ λίπους είναι ένα όργανο που παίζει ρόλο απλής θερμάστρας πρέπει να αναθεωρηθεί και να δοθεί περισσότερη προσοχή στην λειτουργία του στον έλεγχο της πείνας και του κορεσμού”.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, τα σήματα που κωδικοποιούνται από τις ορμόνες του εντέρου φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω του αίματος ή μέσω των νεύρων που ενεργοποιούνται στο λεπτό έντερο.

Το έργο του Klingenspor και των συναδέλφων του δείχνει ότι η σεκρετίνη έχει υποτιμημένο ρόλο στην κορεσμό. Αυτή η ορμόνη του εντέρου που λέγεται και εκκριματίνη αναγνωρίστηκε το 1902. Διεγείρει το πάγκρεας ώστε να εκκρίνει διττανθρακικό νάτριο για να βοηθήσει το λεπτό έντερο να εξουδετερώσει το οξύ και να αφομοιώσει τα μακροθρεπτικά συστατικά.

Στη μελέτη, τα πεινασμένα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε σεκρετίνη είχαν καταστολή της όρεξης. Η έγχυση των ποντικών με σεκρετίνη αύξησε επίσης την ποσότητα της θερμότητας που παρήγαγε το καστανό τους λίπος. Ωστόσο, τα ποντίκια με αδρανοποιημένο καφέ λίπος δεν παρουσίασαν την ίδια καταστολή της όρεξης όταν εγχύθηκαν με την ορμόνη – υποδηλώνοντας ότι είναι η επίδραση της σεκρετίνης στον καφέ λιπώδη ιστό που προκαλεί την αίσθηση της πληρότητας.

Επίσης τα επίπεδα της σεκρετίνης μετρήθηκαν σε 17 ανθρώπους. Σε μελέτη που έγινε στη Φινλανδία, η κατανάλωση του οξυγόνου από τον καφέ λιπώδη ιστό και η πρόσληψη λιπαρών οξέων μετρήθηκαν στο αίμα των συμμετεχόντων μετά από ολονύκτια νηστεία και 30-40 λεπτά μετά ένα γεύμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υψηλότερα επίπεδα σεκρετίνης στο αίμα αντιστοιχούσαν σε περισσότερο μεταβολικά ενεργό καφέ λίπος.

Ο Klingenspor λέει ότι μια μέρα, ίσως μάθουμε αρκετά για τη σύνδεση σεκρετίνης και καφέ λίπους. Ίσως κάποιες τροφές να αυξάνουν την παραγωγή σεκρετίνης. “Οποιοδήποτε ερέθισμα που ενεργοποιεί τη θερμογένεση μέσω του καφέ λίπους θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλεί πιο γρήγορα κορεσμό της όρεξης”, λέει. “Η έκκριση της σεκρετίνης είναι ευαίσθητη στα θρεπτικά συστατικά, οπότε η κατανάλωση της σωστής τροφής θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση της κορεσμού της πείνας και να οδηγήσει σε μειωμένο μέγεθος γεύματος και πρόσληψη θερμίδων.”

Ο Klingenspor πιστεύει ότι ο ρόλος του καφέ λίπους στον έλεγχο της πείνας τον καθιστούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό στόχο για νέες προσεγγίσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η στόχευση του καφέ λίπους μέσω της σεκρετίνης θα μπορούσε να αποτελέσει μια υπόσχεση για ενδεχόμενες μελλοντικές διατροφικές ή φαρμακολογικές παρεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας.

Δείτε επίσης