Ξηροφθαλμία: Διάγνωση με οπτικό σύστημα

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα νέο μη επεμβατικό οπτικό σύστημα απεικόνισης που υπόσχεται να βελτιώσει τη διάγνωση και τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Optics της Optical Society και πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο της ισραηλινής εταιρείας AdOM Advanced Optical Methods.

Το ξηρό μάτι, το οποίο συχνά προκαλεί ερεθισμό και θολή όραση, εμφανίζεται όταν υπάρχει αστάθεια στο εσωτερικό στρώμα της μεμβράνης δακρύων (tear film) που προστατεύει το εξωτερικό του ματιού.

Σήμερα, οι περισσότερες περιπτώσεις ξηροφθαλμίας διαγιγνώσκονται χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια ασθενών, τα οποία μπορεί να είναι υποκειμενικά και δεν μπορούν τυπικά να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της αιτίας της νόσου.

Οι αντικειμενικές μέθοδοι για την εξέταση της μεμβράνης δακρύων τείνουν να είναι επεμβατικές και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις ταχέως μεταβαλλόμενες δυναμικές, οι οποίες αλλάζονται με κάθε ανοιγόκλεισμα του ματιού.

“Το 60% των επισκέψεων στα ιατρεία οφθαλμολογίας οφείλεται σε ξηροφθαλμία, επισημαίνοντας την ανάγκη για μη επεμβατική και εξαιρετικά ακριβή συσκευή διάγνωσης στο γραφείο”, δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Yoel Arieli από την εταιρεία AdOM Advanced Optical Methods Ltd, στο Ισραήλ.

Το Tear Film Imager είναι η πρώτη συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην οφθαλμολογική ή οπτική διάταξη για να απεικονίσει τη μεμβράνη δακρύων και να διακρίνει τα εσωτερικά της στρώματα σε ανάλυση νανομέτρου.

Οι ερευνητές περιγράφουν την ικανότητα της συσκευής να εκτελεί φασματικές μετρήσεις σε ένα μεγάλο πεδίο θέασης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αναφέρουν ότι ο ανιχνευτής μπορεί να αποκτήσει γρήγορες και σταθερές μετρήσεις από τα ανθρώπινα μάτια ακόμα και όταν ανοιγοκλείνουν.

Βελτίωση της διάγνωσης και θεραπείας μέσω της απεικόνισης

“Για τη διάγνωση της ξηροφθαλμίας, υπήρξαν λίγες σημαντικές πρόοδοι τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε ο Arieli. “Συνεργαστήκαμε με ακαδημαϊκούς και εξειδικευμένους ιατρούς για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας για να αναπτύξουμε ένα όργανο που μπορεί να ενσωματωθεί στο κλινικό περιβάλλον ενώ απεικονίζει με ακρίβεια τα εσωτερικά στρώματα της δακρυϊκής μεμβράνης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση του ξηρού ματιού και την κατανόηση της αιτίας”.

Το νέο όργανο χρησιμοποιεί φως αλογόνου ασφαλές για τα μάτια για να φωτίζει το μάτι και στη συνέχεια αναλύει το πλήρες φάσμα της αντανάκλασης του φωτός.

Αυτές οι φασματικές μετρήσεις χρησιμοποιούνται για την αναδόμηση των δομών που βρίσκονται στο εμπρόσθιο μέρος του οφθαλμού, επιτρέποντας την ακριβή μέτρηση των εσωτερικών στρώσεων της μεμβράνης δακρύων, ειδικά του υδατικού υποστρώματος. Αυτό το υπόστρωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ξηροφθαλμία αλλά είναι δύσκολο να αναλυθεί με άλλες μεθόδους.

“Η πηγή φωτισμού ευρείας ζώνης και οι λεπτομέρειες που διατίθενται από τη φασματική ανάλυση παρέχουν πληροφορίες σε επίπεδο νανομέτρου για λεπτές αλλαγές σε κάθε στρώμα μεμβράνης δακρύων και υποστρώματος”, δήλωσε ο Arieli. “Οι μετρήσεις ολοκληρώνονται αυτόματα σε 40 δευτερόλεπτα”.

Μετά την επίδειξη μιας ανάλυσης 2,2 νανόμετρων σε μια φαινομενική μεμβράνη δακρύων, οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητα του οργάνου να λαμβάνει μετρήσεις στο ανθρώπινο μάτι χωρίς παρέμβαση ενώ ο ασθενής το ανοιγοκλείνει.

“Η συσκευή δούλεψε εντυπωσιακά και δεν παρουσίασε κανέναν κίνδυνο, διότι είναι μη επεμβατική και χρησιμοποιεί μια απλή πηγή φωτός”, δήλωσε ο Arieli. “Όχι μόνο μετρούσε τη δακρυϊκή μεμβράνη του οφθαλμού με συνέπεια να αναβοσβήνει κάθε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά οι μετρήσεις συσχετίζονταν καλά με άλλες μερικώς επεμβατικές, καθιερωμένες διαγνωστικές τεχνικές ξηρού ματιού”.

Tear film (δακρυϊκή μεμβράνη του οφθαλμού)

Το Tear Film Imager έχει χρησιμοποιηθεί σε δύο κλινικές μελέτες στο Ισραήλ και τον Καναδά, εξετάζοντας τη διάγνωση ξηροφθαλμίας με τη συσκευή και τις θεραπείες ξηροφθαλμίας, οι οποίες μπορούν να εκτιμηθούν επακριβώς με το σύστημα απεικόνισης.

Οι ερευνητές λένε ότι οι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη θεραπεία των ξηρών ματιών, να βελτιώσουν τα χειρουργικά αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε ακριβέστερη προσαρμογή των φακών επαφής.

Σχεδιάζουν επίσης να χρησιμοποιήσουν το Tear Film Imager σε μεγαλύτερες μελέτες με διαφορετικές ομάδες ασθενών τόσο για τα υγιή άτομα όσο και για τα άτομα με ξηροφθαλμία.

Δείτε επίσης