Άσκηση πριν το πρωινό: Kαίτε περισσότερο λίπος – Πιο αποδοτική η ινσουλίνη

Του Rob Edinburgh, PhD Candidate, Health, University of Bath, The Conversation.

Η άσκηση συνιστάται σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ως ένας τρόπος μείωσης του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν πάντα χρόνο να ασκηθούν όσο θα ήθελαν, επομένως η εύρεση τρόπων για να αυξηθούν τα οφέλη της άσκησης για την υγεία είναι σημαντική. Η έρευνά μας βρήκε έναν τρόπο να γίνει αυτό.

Κατ’ αρχάς πρέπει να γνωρίζετε λίγα πράγματα για την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Μία από τις κύριες επιδράσεις της ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα είναι να επιτρέπει τη μεταφορά της ζάχαρης από το αίμα στους μυς, όπου μπορεί στη συνέχεια να αποθηκευτεί ή να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για ενέργεια.

Όταν οι άνθρωποι δεν ασκούνται αρκετά και γίνονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, το σώμα τους πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να έχει αυτή η σημαντική επίδραση η ορμόνη. Με άλλα λόγια, γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ένα από τα κύρια οφέλη για την υγεία της άσκησης είναι ότι βελτιώνει την ανταπόκρισή μας στην ινσουλίνη και μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας –ακόμα κι αν δεν βλέπουμε αυτή την αλλαγή να συμβαίνει. Το πότε τρώμε σε σχέση με το πότε ασκούμαστε μπορεί να είναι σημαντικό για αυτήν την απόκριση στην ινσουλίνη.

Η μελέτη μας εξέτασε τις αποκρίσεις 30 ανδρών σε έξι εβδομάδες άσκησης που ήταν υπό επίβλεψη ποδηλασίας για 50 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα. Σε μια ομάδα, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνδρες ασκήθηκαν πριν από το πρωινό (κατάσταση νηστείας) και εμφάνισαν βελτιωμένη απόκριση στην ινσουλίνη μετά την προπόνηση. Δηλαδή, έπρεπε να παράγουν λιγότερη ινσουλίνη για να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Αλλά οι άνδρες που έκαναν την ίδια άσκηση μετά το πρωινό τους δεν εμφάνισαν βελτιωμένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη του αίματος.

Οι άνδρες που ασκούνταν πριν από το πρωινό έκαιγαν επίσης περίπου διπλάσια ποσότητα λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης από την ομάδα που ασκούνταν μετά το πρωινό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αυξημένη καύση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτή η ομάδα έδειξε βελτιωμένα οφέλη για την υγεία.

Μια παρανόηση σχετικά με την άσκηση σε κατάσταση νηστείας είναι ότι η αυξημένη καύση λίπους θα οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια βάρους. Αλλά για την απώλεια βάρους, ο σημαντικός παράγοντας είναι η ενεργειακή ισορροπία. Αυτή είναι η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται ως φαγητό και ποτό μείον την ποσότητα ενέργειας που δαπανάται από το σώμα, εν μέρει μέσω της άσκησης.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα (24 ώρες), η πλήρης παράλειψη του πρωινού και η άσκηση μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, σε σύγκριση με την κατανάλωση πρωινού και την ίδια άσκηση. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πως όταν αλλάζει απλώς ο χρόνος των γευμάτων σε σχέση με την άσκηση (χωρίς παράλειψη πρωινού), το βάρος που χάνεται είναι παρόμοιο ακόμα κι αν η καύση του λίπους είναι διαφορετική. Έτσι, η αυξημένη καύση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, εκτός εάν το ενεργειακό ισοζύγιο (πρόσληψη θερμίδων έναντι ενεργειακής δαπάνης) είναι διαφορετικό.

Είναι πλέον σημαντικό να επαναληφθεί η μελέτη σε γυναίκες, αν και είναι πιθανό ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα εμφανιζόταν με την άσκηση πριν και μετά το πρωινό. Αυτό συμβαίνει επειδή για άνδρες και γυναίκες η κατανάλωση πρωινού πριν από την άσκηση μειώνει την καύση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτή η έρευνα αφορούσε επίσης την άσκηση αντοχής μέτριας έντασης, όπως το ποδήλατο και το τζόκινγκ, και τα αποτελέσματα δεν ισχύουν απαραίτητα για άσκηση υψηλής έντασης ή άρση βαρών.

Η εύρεση τρόπων για την αύξηση των οφελών για την υγεία από την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αυξανόμενου επιπολασμού ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι για την υγεία σας θα μπορούσε να είναι καλύτερο να κινείστε πριν φάτε.

Δείτε επίσης