Η αποξένωση συνδέεται με αυτοκτονικούς ιδεασμούς

Οι ψυχολόγοι μελετούν εδώ και χρόνια τη μοναξιά και έχουν βρει πως αυτό το συναίσθημα συνδέεται με κακή ψυχική και σωματική υγεία. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί η ίδια σημασία στην υπαρξιακή απομόνωση, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια αρκετά συχνή εμπειρία.

Τώρα, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research in Personality βρήκε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται συχνά αποξενωμένοι και νιώθουν πως κανείς δεν τους καταλαβαίνει είναι πιο πιθανό να έχουν επίμονες σκέψεις θανάτου.

Ο Peter Helm, απόφοιτος κοινωνικής ψυχολογίας στο University of Arizonaκαι οι συνεργάτες του ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν το πώς μια συγκεκριμένη εμπειρία, όπως αυτή της υπαρξιακής απομόνωσης, μπορεί να συνδέεται με σκέψεις θανάτου.

Η υπαρξιακή απομόνωση συνδέεται αλλά δεν ταυτίζεται με τη μοναξιά -η μοναξιά είναι το αίσθημα της έλλειψης επαφής με άλλους ανθρώπους, ενώ η υπαρξιακή απομόνωση είναι το αίσθημα ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν σε καταλαβαίνουν στοιχειωδώς. Η κοινωνικοποίηση, όταν κάποιος βιώνει αισθήματα υπαρξιακής απομόνωσης, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Ο Helm και οι συνεργάτες του διενήργησαν μια σειρά τεσσάρων μελετών για να προσδιορίσουν εάν η υπαρξιακή απομόνωση συνδέεται με τις σκέψεις θανάτου. Στις δύο πρώτες, ζήτησαν από φοιτητές (932 στην πρώτη μελέτη και 613 στη δεύτερη) να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για να καθορίσουν τα βασικά επίπεδα της υπαρξιακής τους απομόνωσης, της μοναξιάς και της δύναμης των συναισθημάτων τους σε ομάδες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης μια εργασία λέξης-ολοκλήρωσης στην οποία έλαβαν μια λίστα με θραύσματα λέξεων που θα μπορούσαν να γίνουν λέξεις και σχετίζονταν ή όχι με το θάνατο, ανάλογα με την επιλογή του ατόμου. Για παράδειγμα, το COFF_ _ μπορεί να γίνει coffee (καφές) ή coffin (φέρετρο). Το KI_ _ ED μπορεί να γίνει kissed (φιληθεί) ή killed (σκοτωθεί).

Σε αυτές τις μελέτες, αλλά και στις άλλες δύο, οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι συχνά αισθάνονται αποξενωμένοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν λόγια που σχετίζονταν με το θάνατο από όσους δεν ήταν απομονωμένοι, υποδεικνύοντας ότι οι σκέψεις του θανάτου ήταν πιο κοντά στο μυαλό τους.

Η σχέση ανάμεσα στην υπαρξιακή απομόνωση και τις σκέψεις θανάτου δεν μπορούσε να εξηγηθεί από τη μοναξιά, τη δύναμη των συναισθημάτων του ατόμου ότι ανήκε σε μια ομάδα ή την αυτοεκτίμηση, είπε ο Helm. Αντίθετα, η μοναξιά, η οποία συνδέθηκε επίσης με σκέψεις του θανάτου, έχασε αυτή τη σύνδεση μόλις ενσωματώνονταν τα αποτελέσματα της ομαδικής ταυτότητας, της αυτοεκτίμησης και της υπαρξιακής απομόνωσης.

Ερευνητές μελετούν επίσης πώς τα αισθήματα αποξένωσης συνδέονται με την κατάθλιψη και τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Δείτε επίσης