Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες και παιδιά

Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες δεν είναι εγκεκριμένες για χρήση σε τρόφιμα που προορίζονται για κατανάλωση από βρέφη και μικρά παιδιά (μέχρι την ηλικία των 2 χρόνων).

Τα τρόφιμα αυτά έχουν ειδική σύνθεση και χωρίζονται σε τρόφιμα που απευθύνονται σε υγιή βρέφη και μικρά παιδιά και τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά με διαταραγμένη γαστρεντερική λειτουργία ή μεταβολισμό.

Η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών από παιδιά θεωρείται μερικές φορές αμφιλεγόμενη, κυρίως, για δύο λόγους: το φυσικό μέγεθος των παιδιών και τις σχετικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ποτών που προσλαμβάνουν, σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Παρόλα αυτά, σχετικές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, για παράδειγμα στην περίπτωση παιδιού με διαβήτη τύπου 1.

Συγκρινόμενα με τους ενήλικες, τα παιδιά τείνουν να έχουν υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών, ως ποσοστό του σωματικού τους βάρους (mg /kg ΣΒ/ημέρα).

Παρόλο που αποδεικνύεται ότι η πρόσληψη ολι γοθερμιδικών γλυκαντικών υλών από τα παιδιά είναι πράγματι αναλογικά μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες ποσότητες που καταναλώνουν οι ενήλικες, ειδικότερα μεταξύ των παιδιών με διαβήτη τύπου 1, δεν κινδυνεύουν να υπερβούν τα επίπεδα τιμών ADI. (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη).

Το Δεκέμβριο του 2002 οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι, πολυάριθμες μελέτες οι οποίες αξιολόγησαν τα επίπεδα πρόσληψης ασπαρτάμης από παιδιά στην Ευρώπη βρήκαν ότι ακόμα και εκείνα με την υψηλότερη κατανάλωση είχαν ημερήσια πρόσληψη πολύ χαμηλότερη από την αποδεκτή τιμή ADI.

Κατά το παρελθόν, έχουν υπάρξει ερωτηματικά σχετικά με το αν η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών και ειδικότερα της ασπαρτάμης, έχει επίδραση στη συμπεριφορά των παιδιών. Οι μελέτες που διενεργήθηκαν σχετικά δείχνουν ότι η ασπαρτάμη δε βρέθηκε να επιδρά στη συμπεριφορά.

Ελεγχόμενες μελέτες δε βρήκαν απόδειξη για την επίδραση της ασπαρτάμης στη συμπεριφορά ή σε άλλη νευρολογική αντίδραση, ενηλίκων ή παιδιών με καλή υγεία. Επίσης καμία επίδραση της ασπαρτάμης στη μαθησιακή λειτουργία ή τη συμπεριφορά παιδιών με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.

Τέλος, καμία σύνδεση της ασπαρτάμης με επιληπτικές κρίσεις σε άτομα που πάσχουν από ανάλογες διαταραχές.

Πηγή: Ολιγοθερµιδικές Γλυκαντικές Ύλες, Ένας Ασφαλής Σύµµαχος στη ∆ιατροφή των Ατόµων µε ∆ιαβήτη. Επιστημονική Επιμέλεια – Συγγραφή Κειμένων: Χάρης Δημοσθενόπουλος MMedSci.SRD, Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος Γ.Ν.Α «Λαϊκό».

Δείτε επίσης