Τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού 5 χρόνια πριν τα συμπτώματα

Ο καρκίνος του µαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος που εκδηλώνεται στις γυναίκες και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% απ’ όλους τους κακοήθεις όγκους. Περίπου 500.000 γυναίκες εκδηλώνουν κάθε χρόνο καρκίνο του µαστού στην Ευρώπη και 5.000 στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα η ετήσια μαστογραφία -μετά την ηλικία των 40 ετών- είναι το πιο σημαντικό μέσο για την ανίχνευση του καρκίνου του µαστού. Ειδικά σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου οι γυναίκες παρακολουθούνται εντατικότερα, με υπερηχογράφηµα ή MRI (µαγνητική µαστογραφία).

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και παρουσιάστηκε στο συνέδριο του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στη Γλασκώβη, μέσω  εξέτασης αίματος μπορεί να ταυτοποιείται η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος στις ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μελέτη πρωτεϊνών που είναι γνωστές ως αντιγόνα τα οποία παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα και ενεργοποιούν την ανοσολογική απόκριση του σώματος. Τα καρκινικά κύτταρα προκαλούν τη δημιουργία αυτοαντισωμάτων που προσπαθούν να εμποδίσουν τα αντιγόνα.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα αίματος 90 γυναικών που έπασχαν από καρκίνο του μαστού με δείγματα αίματος 90 υγιών γυναικών (ομάδα ελέγχου). Στη συνέχεια ερεύνησαν την ύπαρξη αυτοαντισωμάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αντιγόνων που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα. Κατάφεραν να διαπιστώσουν την ύπαρξη καρκίνου του μαστού στο 37% των γυναικών που έπασχαν από καρκίνο και τη μη ύπαρξη στο 79% των υγιών γυναικών.

Η Daniyah Alfattani, από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, εξήγησε ότι με τη βελτίωση της ακρίβειας του τεστ θα υπάρχει η δυνατότητα διάγνωσης της ασθένειας απλά και μόνο με ένα δείγμα αίματος.

Τα ευρήματα ωστόσο είναι ακόμη πρώιμα. Ο Paul Pharoah του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υπογραμμίζει την επιτακτικότητα της διεξαγωγής περαιτέρω μελετών που θα επιβεβαιώνουν τα ευρήματα. Ο μοριακός ογκολόγος του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, Lawrence Young είπε: «Αν και η συγκεκριμένη μελέτη είναι ενθαρρυντική, είναι πολύ νωρίς να ισχυριστούμε ότι αυτό το τεστ αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού».

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ επιχειρεί να επιβεβαιώσει τα παρόντα αποτελέσματα σε μεγαλύτερη κλίμακα χρησιμοποιώντας ως δείγμα 800 άτομα. Η εν λόγω εξέταση αίματος θα είναι διαθέσιμη σε 4-5 χρόνια και οι επιστήμονες επιχειρούν να δημιουργήσουν αντίστοιχα τεστ διάγνωσης και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως για τον πνεύμονα, το έντερο, το συκώτι και το πάγκρεας.

Τα στάδια του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού στα πρώτα στάδια δεν έχει σημάδια ή συμπτώματα, καθώς ανιχνεύεται μόνο μέσω μαστογραφίας. Σε δεύτερο χρόνο -μέσω ψηλάφησης- μπορεί να διαγνωστεί κλινικά ένα μόρφωμα (ογκίδιο) αλλά και τράβηγμα του δέρματος της περιοχής ή και της θηλής.

  • Στο στάδιο 1 ο όγκος είναι μεγέθους μέχρι 2 εκατοστά και δεν υπάρχει ένδειξη μετάστασης στους λεμφαδένες. Όταν ο όγκος είναι μικρότερος από 1 εκατοστό, δεν απαιτεί μαστεκτομή ούτε και αφαίρεση των λεμφαδένων και το ποσοστό μετάστασης είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
  • Στο στάδιο 2Α διακρίνεται η μετάσταση στους μασχαλιαίους λεμφαδένες.
  • Στο στάδιο 3Α ο όγκος είναι μεγαλύτερος από τα 5 εκατοστά χωρίς λεμφαδενικές μεταστάσεις.
  • Στο στάδιο 3Β έχουν προσβληθεί οι θωρακικοί λεμφαδένες και ο όγκος επεκτείνεται στο θωρακικό τοίχωμα ή έχει προσβάλλει και εξελκώνει το δέρμα.
  • Στο στάδιο 4 ο όγκος, εκτός από τη διασπορά και στους λεμφαδένες, έχει κάνει μετάσταση και πέραν της περιοχής του στήθους.

Δείτε επίσης