Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τους πρόωρους τοκετούς

Η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχει μια παραγνωρισμένη επίπτωση: αυξάνει τη συχνότητα των πρόωρων τοκετών. Αυτό διαπίστωσε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change. Η μελέτη βρήκε ότι οι γεννήσεις μπορούν να συμβούν έως και δύο εβδομάδες νωρίτερα, λόγω αυτού του παράγοντα της κλιματικού παράγοντα.

Τα μωρά θεωρούνται πρόωρα όταν γεννιούνται στις 37 εβδομάδες ή νωρίτερα. Ωστόσο, η γέννηση μεταξύ 37 και 40 εβδομάδων εξακολουθεί να μην θεωρείται ιδανική καθώς αυτές οι νεογέννητες γεννήσεις συσχετίζονται με χαμηλότερο βάρος γέννησης και ακόμη με πιθανά προβλήματα γνωσιακής ανάπτυξης αργότερα στη ζωή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την ημερήσια θερμοκρασία και τα ποσοστά γεννήσεων ανά πολιτεία σε όλες τις ΗΠΑ για δύο δεκαετίες, από το 1969 έως το 1988. Πρόκειται για ένα παλαιό σύνολο δεδομένων, αλλά οι ερευνητές δεν είχαν πολλές επιλογές. “Το 1989, το ζωτικής σημασίας σύστημα στατιστικών στοιχείων άρχισε να είναι πιο επιφυλακτικό όσον αφορά τις πληροφορίες που επέτρεπε δημοσίως, κι έτσι ήταν δύσκολο να εντοπιστούν με ακρίβεια τα άτομα από τον τόπο ή την ημερομηνία γέννησης”, είπε ο επικεφαλής της μελέτης Alan Barreca, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες. “Έτσι από το 1969 έως το 1988 έχουμε τις πιο εμπεριστατωμένες πληροφορίες”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 56 εκατομμύρια τοκετούς. Εκτιμήθηκε ότι οι γεννήσεις επιταχύνονται κατά 5% τις μέρες που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 32,2 βαθμούς Κελσίου. Η μέση επίσπευση των τοκετών είναι 6,1 ημέρες, ενώ μπορεί να φθάσει τις δύο εβδομάδες. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο, 25.000 μωρά γεννήθηκαν πρόωρα, ετησίως, στις ΗΠΑ, εξαιτίας της υψηλότερης θερμοκρασίας μετά το 1969.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τις ημέρες που οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 32,2 βαθμούς Κελσίου, η γεννήσεις ανά 100.000 γυναίκες αυξήθηκαν κατά 0,97, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τις ημερομηνίες κατά τις οποίες η θερμοκρασία ήταν μεταξύ 16-21ºC . Υπήρξε μικρότερος αριθμός, αλλά σημαντικός, κατά 0,57 πρόσθετων γεννήσεων ανά 100.000 γυναίκες τις ημέρες που ήταν ζεστές και η θερμοκρασία κυμαίνονταν μεταξύ 26,7-32,2º C.

Ο βιολογικός μηχανισμός με τον οποίο η θερμοκρασία επηρεάζει την εγκυμοσύνη δεν είναι σαφής, αλλά υπάρχουν κάποιες θεωρίες. Είναι πιθανό η αυξημένη θερμοκρασία να οδηγήσει σε καρδιαγγειακό βάρος στη μητέρα. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες να προκαλούν αύξηση των επιπέδων της ορμόνης ωκυτοκίνης, η οποία παίζει ρόλο τόσο στον τοκετό όσο και αργότερα στη γαλουχία.

“Μπορεί να υπάρξει και μια τρίτη αιτία” λέει ο Barreca, “η οποία είναι η απώλεια ύπνου. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε μια ζεστή μέρα εμφανίζεται κατά τη νύχτα, αλλά μπορεί ακόμα να είναι αρκετά ζεστή ώστε να διαταράξει τον ύπνο και αυτό μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία για πρόωρη γέννηση”.

Η επίδραση της θερμότητας στην εγκυμοσύνη ήταν λιγότερο έντονη στις περιοχές με καυτές καιρικές συνθήκες όπως η νοτιοδυτική έρημος και ο νότος στις ΗΠΑ, πιθανότατα επειδή οι μέλλουσες μητέρες που ζουν σε αυτά τα μέρη της χώρας έχουν εγκλιματιστεί στις υψηλές θερμοκρασίες.

Το εισόδημα έχει επίσης σημασία: μεγαλύτερος πλούτος σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα κλιματισμού στο σπίτι, ελαττώνοντας την επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αφρο-αμερικανικές μητέρες είναι κάπως πιο πιθανό να εμφανίσουν πρώιμες γεννήσεις σχετιζόμενες με τη θερμοκρασία από ό, τι οι λευκές μητέρες.

Σε όλη τη διάρκεια των 20 χρόνων που εξετάστηκαν, υπήρχαν 25.000 πρόωρες γεννήσεις ετησίως που προκλήθηκαν από υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό επί των 3,5 εκατομμυρίων μωρών που γεννιούνται ετησίως, κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος. Αλλά εξακολουθούν να είναι 25.000 μωρά κάθε χρόνο που δεν έλαβαν το αναπτυξιακό όφελος μιας πλήρους διάρκειας εγκυμοσύνης 40 εβδομάδων.

Το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί. Η περίοδος 1969-1988 ήταν απλώς η αιχμή του θερμοκηπίου που γνώρισε ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες. Καθώς η αλλαγή του κλίματος γίνεται όλο και πιο έντονη -με οκτώ από τα 10 πιο καυτά χρόνια που σημειώθηκαν μόλις την τελευταία δεκαετία- όλο και περισσότερα μωρά πιθανόν να εμφανιστούν πρόωρα σε έναν πολύ ζεστό κόσμο.

Δείτε επίσης