Ο κίνδυνος καρκίνου σχετίζεται με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν δυο μέρες βρήκε σύνδεση μεταξύ της ύπαρξης 10 ή περισσότερων σεξουαλικών συντρόφων και αυξημένου κινδύνου καρκίνου. Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Ενώ τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, ο αριθμός των συντρόφων, ως δείκτη του πιθανού κινδύνου, μπορεί να είναι λάθος.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Sexual and Reproductive Health, οι άνθρωποι που είχαν πάνω από 10 ερωτικούς συντρόφους στη ζωή τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου.

Ωστόσο, τα στοιχεία από τη μελέτη αυτή δεν ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων αυξάνει πράγματι τον κίνδυνο καρκίνου ενός ατόμου.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστρία, τον Καναδά και την Τουρκία, με επικεφαλής τον Δρ. Λι Σμιθ του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin του Κέιμπριτζ, ανέλυσαν δεδομένα για 2.537 άνδρες και 3.185 γυναίκες άνω των 50 ετών (μέση ηλικία τα 64 έτη).

Από τους συμμετέχοντες, το 28,5% των ανδρών και το 41% των γυναικών είχαν ένα σύντροφο ή κανέναν, το 29% των ανδρών και το 35% των γυναικών είχαν 2-4 συντρόφους, το 20% των ανδρών και το 16% των γυναικών είχαν 5-9, ενώ το 22% των ανδρών και το 8% των γυναικών είχαν 10 ή περισσότερους.

Και στα δύο φύλα τον υψηλότερο αριθμό συντρόφων είχαν οι νεότεροι, οι ανύπαντροι, εκείνοι στα άκρα της εισοδηματικής κλίμακας (τόσο οι πιο πλούσιοι όσο και οι πιο φτωχοί), καθώς επίσης όσοι έπιναν, κάπνιζαν και ασκούνταν περισσότερο.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με 10 ή περισσότερους συντρόφους είχαν 91% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση με όσες δεν είχαν κανένα ή μόνο ένα σύντροφο. Οι άνδρες με δύο έως τέσσερις συντρόφους είχαν 57% μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου σε σχέση με όσους είχαν μηδέν έως ένα σύντροφο. Ενώ εκείνοι με περισσότερους από 10 συντρόφους στη ζωή τους, ήταν 69% πιθανότερο να διαγνωστούν κάποια στιγμή με καρκίνο.

Η μελέτη δεν εξέτασε αν κάποιο είδος καρκίνου είναι συχνότερο σε όσους είχαν πολλούς συντρόφους.

Οι γυναίκες (αλλά όχι οι άνδρες) με περισσότερους από πέντε συντρόφους είχαν 64% μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιας άλλης χρόνιας πάθησης.

Οι περιορισμοί της μελέτης

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία από την English Longitudinal Study of Ageing, μια εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη ενηλίκων ηλικίας στην Αγγλία. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 64. Οι περισσότεροι παντρεύτηκαν ή ζούσαν με σύντροφο, ήταν λευκοί, μη καπνιστές, έπιναν τακτικά αλκοόλ και ήταν τουλάχιστον μέτρια σωματικά ενεργοί μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν τον αριθμό των ατόμων με τα οποία είχαν ποτέ κολπικό, στοματικό ή πρωκτικό σεξ κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι ερευνητές ταξινόμησαν τις απαντήσεις σε τέσσερις κατηγορίες που παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Οι ερευνητές εξέτασαν έπειτα τις συσχετίσεις μεταξύ του αριθμού των σεξουαλικών συνεργατών σε όλη τη ζωή και των αυτοαναφερόμενων αποτελεσμάτων υγείας (περιορίζοντας τις μακροχρόνιες ασθένειες, στον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και το εγκεφαλικό επεισόδιο). Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των σεξουαλικών εταίρων και της αυτοαξιολόγησης της γενικής υγείας, της καρδιοπάθειας ή του εγκεφαλικού επεισοδίου είτε για άνδρες είτε για γυναίκες.

Υπάρχει ένας λόγος για να διερευνηθεί κατά πόσον ο αριθμός των σεξουαλικών εταίρων σε σχέση με τη ζωή τους σχετίζεται με τον κίνδυνο για καρκίνο. Εάν είχατε πολλούς συντρόφους, είναι πιθανότερο να έχετε εκτεθεί σε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου.

Για παράδειγμα, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι υπεύθυνος για το 30% όλων των καρκίνων που προκαλούνται από μολυσματικούς παράγοντες (βακτήρια, ιούς ή παράσιτα), συμβάλλοντας στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στον καρκίνο του πέους και στους καρκίνους του στόματος, του λαιμού και του πρωκτού. Επίσης, η ιική ηπατίτιδα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σεξ και η χρόνια ηπατίτιδα Β ή C αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Ο ιός HIV αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνων όπως τα λεμφώματα, τα σαρκώματα και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Παρόλο που υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ενός μεγαλύτερου αριθμού συντρόφων και  αυξημένου κινδύνου για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι σημαντικοί για τον προσδιορισμό του κινδύνου ενός ατόμου να μολυνθεί από μια τέτοια νόσο. Και πρώτα απ’ όλα αν το σεξ είναι ασφαλές. Κάποιος με λίγους συντρόφους είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο χωρίς χρήση προφυλακτικού και κάποιος με πολλούς συντρόφους είναι σε μικρότερο κίνδυνο με χρήση προφυλακτικού.

Επίσης, τα άτομα με αυξημένο αριθμό συντρόφων είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν και να πίνουν (αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου), αλλά και να ασκούνται πιο έντονα (μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου).

Τέλος, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί ένας μεγαλύτερος αριθμός συντρόφων συνδέθηκε με υψηλότερη πιθανότητα μιας άλλης χρόνιας πάθησης για τις γυναίκες, αλλά όχι για τους άνδρες. Οι γυναίκες με περισσότερους από πέντε συντρόφους είχαν 64% μεγαλύτερη πιθανότητα κάποιας άλλης χρόνιας πάθησης αλλά αυτό δεν ίσχυε για τους άνδρες.

Δείτε επίσης