Ένα αυγό την ημέρα δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Το μέσο αυγό περιέχει 75 θερμίδες, 7 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, 5 γραμμάρια λίπους και 1,6 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, μαζί με σίδηρο, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και θρεπτικά συστατικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Επίσης, ένα μεγάλο αυγό μπορεί να έχει 185 ml χοληστερόλης.

Οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια συνιστούσαν ένα ανώτερο όριο πρόσληψης 300 mg χοληστερόλης ημερησίως από τις τροφές. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί αυτή η σύσταση διότι αυτό που περιόριζε ουσιαστικά ήταν η κατανάλωση των αυγών.

Η διαχρονική έρευνα έχει καταλήξει σε μάλλον αντικρουόμενα συμπεράσματα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σύγχυση στους καταναλωτές σε σχέση με το πόσα αυγά μπορούν να τρώνε χωρίς να ανησυχούν για την υγεία τους.

Τώρα μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal βρήκε ότι μέτρια κατανάλωση αυγών -κατά μέσο όρο, ένα αυτό την ημέρα- δεν σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζαν-Φιλίπ Ντρουέν-Σαρτιέ του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, συσχέτισαν την κατανάλωση αυγών με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος, εγκεφαλικού κ.ά.) σε βάθος 32 ετών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες ομάδες, που περιλάμβαναν συνολικά περίπου 215.000 άτομα ηλικίας 25 έως 75 ετών και ήταν υγιή στην αρχή της έρευνας, αλλά στην πορεία υπήρξαν 14.806 καρδιαγγειακά περιστατικά. Επικουρικά, πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη έως σήμερα μετα-ανάλυση πάνω στο θέμα, αξιολογώντας 28 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αυγών με μέτρο (έως ένα αυγό τη μέρα κατά μέσο όρο) δεν αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η αντικατάσταση του ενός αυγού την ημέρα με κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, μη επεξεργασμένο κρέας ή γάλα με πλήρη λιπαρά αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 15%, 10% και 11% αντίστοιχα.

Η επιστήμη ασχολείται για 50 χρόνια σχετικά με το κατά πόσον τα αυγά κάνουν καλό ή κακό στην υγεία, δήλωσε ο Andrew Odegaard, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine. Ο Odegaard είπε ότι ο «επικός αγώνας τένις μεταξύ των δύο στρατοπέδων» δεν έχει τελειώσει. Και ανέφερε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών που συνδέουν την υψηλότερη κατανάλωση αυγών με υψηλότερα επίπεδα LDL, την «κακή» χοληστερόλη, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο. Η μετα-ανάλυση εξέτασε 55 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 2.652 άτομα. Χρησιμοποιώντας διάφορα μοντέλα, μια αύξηση κατά 100 mg της διατροφικής χοληστερόλης την ημέρα, η αύξηση της LDL χοληστερόλης  είναι 1,90, 4,46 και 4,58 mg / dL σύμφωνα με τα τρία στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν.

Δείτε επίσης