Η χορτοφαγική διατροφή βελτιώνει το διαβήτη τύπου 1

Οι φυτικές δίαιτες, που είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και άλλους δείκτες υγείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με δύο μελέτες ατομικών περιπτώσεων που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Diabetes & Metabolism.

Και οι δύο μελέτες περιπτώσεων παρακολούθησαν άτομα με διαβήτη τύπου 1 που υιοθέτησαν φυτικές δίαιτες πλούσιες σε πλήρεις υδατάνθρακες -συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων. Οι ομάδες υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών παρακολούθησαν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων και άλλες μετρήσεις υγείας πριν και μετά την αλλαγή της διατροφής.

Στη μια περίπτωση, μια γυναίκα ασθενής διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 το 2018. Τότε, το A1c της (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) ήταν 8,7%. Αρχικά υιοθέτησε χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (λιγότερο από 30 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα), μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά -υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το σάκχαρο στο αίμα της σταθεροποιήθηκε, αλλά χρειαζόταν περισσότερη ινσουλίνη ανά γραμμάριο υδατανθράκων που κατανάλωνε. Η συνολική χοληστερόλη της αυξήθηκε επίσης από 175 σε 221 mg/dL.

Τον Ιανουάριο του 2019, άλλαξε σε μια φυτική διατροφή, εξαλείφοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το κρέας. Η ασθενής μπόρεσε να μειώσει τη δόση της ινσουλίνης, να διατηρήσει το επίπεδο της A1c στο 5,4% και να μειώσει το επίπεδο της χοληστερόλης στα 158 mg/dL.

“Αυτή η μελέτη αμφισβητεί την (εσφαλμένη) αντίληψη ότι οι υδατάνθρακες είναι ο εχθρός όσον αφορά τον διαβήτη”, λέει η συγγραφέας της μελέτης Hana Kahleova. Η ασθενής σε αυτή τη μελέτη παρουσίασε το αντίθετο: Η προσθήκη περισσότερων υγιεινών υδατανθράκων στη διατροφή της σταθεροποίησε τον γλυκαιμικό έλεγχο, μείωσε τις ανάγκες της σε ινσουλίνη και ενίσχυσε τη γενική υγεία της”.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας 42χρονος άνδρας που είχε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 σε ηλικία 25 ετών, απέκλεισε τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή του και άλλαξε σε μια ολόκληρη τροφή, φυτική διατροφή. Αυξήθηκε η κατανάλωση υδατανθράκων από 150 γραμμάρια σε 400-450 γραμμάρια την ημέρα. Αφού υιοθέτησε μια πλούσια σε υδατάνθρακες δίαιτα με βάση τα φυτά, έχασε βάρος, χρειάστηκε λιγότερη ινσουλίνη και μείωσε το A1c του -ένα μέτρο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για μια περίοδο 3 μηνών- από το 6,2% στο 5,5-5,8%.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι μια προηγούμενη μικρή μελέτη υποστήριξε τα αποτελέσματα των περιπτωσιολογικών μελετών, διαπιστώνοντας ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες βελτίωσε τον γλυκαιμικό έλεγχο σε 10 άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Ως επόμενο βήμα, οι συγγραφείς προτείνουν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για την επαλήθευση των ευρημάτων των περιπτωσιολογικών μελετών, την αξιολόγηση της γενικευσιμότητάς τους και τον ποσοτικό προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας της χορτοφαγικής δίαιτας στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι δίαιτες με φυτικά λιπαρά μπορεί να είναι ευεργετικές για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όσοι τρώνε μια φυτική διατροφή έχουν περίπου το μισό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους.

“Δεκαετίες έρευνας έχει αποδείξει ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική για εκείνους που έχουν με διαβήτη τύπου 2. Τώρα, αυτές οι πρωτοποριακές μελέτες περιπτώσεων προσφέρουν ελπίδα ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για εκείνους με διαβήτη τύπου 1”, είπε η η Kahleova.

Δείτε επίσης