Έχουν αποτέλεσμα τα συμπληρώματα τεστοστερόνης;

Ευρήματα που δημοσιεύθηκε στο The World Journal of Men’s Health, δείχνουν ότι τα συμπληρώματα αύξησης της τεστοστερόνης μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα.

Οι άνδρες που επιθυμούν να βελτιώσουν τη λίμπιντο ή να δημιουργήσουν μάζα σώματος πρέπει να σκεφτούν δύο φορές πριν χρησιμοποιήσουν τα συμπληρώματα αύξησης της τεστοστερόνης -επίσης γνωστά ως ενισχυτικά Τ- καθώς η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις στην παραδοσιακή θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να μην είναι αποτελεσματική, σύμφωνα με τη Mary Samplaski, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ουρολογίας στο University of Southern California.

“Πολλά συμπληρώματα στην αγορά περιέχουν μόνο βιταμίνες και μέταλλα, αλλά δεν κάνουν τίποτα για τη βελτίωση της τεστοστερόνης”, λέει η Samplaski. “Συχνά, οι άνθρωποι μπορούν να είναι ευάλωτοι στο μάρκετινγκ αυτών των προϊόντων, δυσκολευόμενοι να ξεχωρίσουν τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα”.

Η τεστοστερόνη είναι η πρωταρχική αρσενική ορμόνη και ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες παράγουν σπέρμα και έχουν το μήλο του Αδάμ. Λόγω αυτής της ορμόνης επίσης οι άνδρες αναπτύσσουν τα αρρενωπά χαρακτηριστικά, όπως διογκωμένους μύες, πιο βαθιά φωνή, ευρείς ώμους και τριχωτό στήθος.

Μετά την ηλικία των 30 ετών, οι περισσότεροι άνδρες βιώνουν σταδιακή μείωση της τεστοστερόνης, κάνοντας μερικές φορές τα χαρακτηριστικά αυτά να μειωθούν ή να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία. Σε μια προσπάθεια να γυρίσουν πίσω το χρόνο, μερικοί άνδρες στρέφονται στους ενισχυτές τεστοστερόνης.

Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση δομημένης ανασκόπησης, η Samplaski και οι συνάδελφοί της διερεύνησαν τα ενεργά συστατικά 50 συμπληρωμάτων τεστοστερόνης.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε την επιστημονική βιβλιογραφία για την τεστοστερόνη και τα 109 συστατικά που βρέθηκαν στα συμπληρώματα. Ο ψευδάργυρος, το εκχύλισμα fenugreek και η βιταμίνη B6 ήταν τρία από τα πιο κοινά συστατικά αυτών των συμπληρωμάτων.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε επίσης το περιεχόμενο για κάθε συμπλήρωμα με την Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή και το ανώτερο επιτρεπτό επίπεδο πρόσληψης όπως έχουν καθοριστεί από το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 16 γενικούς ισχυρισμούς για το όφελος των συμπληρωμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν η «ενίσχυση της τεστοστερόνης ή της ελεύθερης τεστοστερόνης», «η δημιουργία μυϊκής μάζας» ή η «αύξηση της λίμπιντο».

Διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 25% των συμπληρωμάτων είχαν δεδομένα για να υποστηρίξουν τις αξιώσεις τους. Πολλά περιείχαν υψηλές δόσεις βιταμινών και μετάλλων, και κάποιες φορές πάνω από το ανώτατο όριο.

Σε αντίθεση με τα φάρμακα, τα συμπληρώματα δεν προορίζονται για τη θεραπεία, τη διάγνωση, την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών, σύμφωνα με τον αμερικανικό FDA. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές είπαν ότι θα ήθελαν να δουν περισσότερες ρυθμίσεις σχετικά με τα συμπληρώματα αύξησης της τεστοστερόνης.

Ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τα αποτελέσματα της γήρανσης, η Samplaski λέει ότι υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι άνδρες για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους: να μιλήσουν με έναν ιατρικό επαγγελματία.

Δείτε επίσης