Οι άνδρες 40-80 χρονών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μετά από χειρουργική επέμβαση, σε σχέση με τις γυναίκες

Οι μεσήλικες άνδρες έχουν περίπου 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν μετά από μια χειρουργική επέμβαση, σε σχέση με τις γυναίκες, σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη, που αναδεικνύει την “ανισότητα” των φύλων, όσον αφορά τους μετεγχειρητικούς κινδύνους. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας (ESAIC).

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Ντίμισλαβ Αντόνοφ του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 100.000 μη καρδιολογικούς ασθενείς, με μέση ηλικία 54 ετών, ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου στη Γερμανία, οι οποίοι είχαν κάνει προγραμματισμένα χειρουργεία. Διαπίστωσε ότι η μετεγχειρητική θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες 40-0 ετών από ό,τι στις γυναίκες ίδια ηλικίας.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι το φύλο πιθανώς επηρεάζει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, αλλά δεν είχαν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. Η νέα μελέτη σε μια ποικιλία επεμβάσεων (αφαίρεση καρκινικού όγκου, αντικατάσταση ισχίου, οξεία σκωληκοειδίτιδα, θύματα τροχαίων κ.α.) δείχνει πειστικά ότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο μετά από μία χειρουργική επέμβαση.

Δεν διαπιστώθηκε διαφορά στους ασθενείς κάτω των 40 ετών ανάμεσα στο δύο φύλα και στην πιθανότητα εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), διασωλήνωσης ή θανάτου. Όμως στα άτομα άνω των 40 ετών διαπιστώθηκε ότι ένας άνδρας που έχει χειρουργηθεί, είναι πιθανότερο μετά να εισαχθεί σε ΜΕΘ, να διασωληνωθεί ή να πεθάνει, σε σχέση με μια συνομήλικη γυναίκα.

Πιο αναλυτικά:

  • Oι άνδρες 41-60 ετών είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες, μετά την χειρουργική επέμβαση, να εισαχθούν σε ΜΕΘ, 36% να διασωληνωθούν και 54% να πεθάνουν.
  • Οι άνδρες 61-80 ετών έχουν αντίστοιχα 20% μεγαλύτερη μετεγχειρητική πιθανότητα να εισαχθούν σε ΜΕΘ σε σχέση με τις συνομήλικες γυναίκες, 31% να διασωληνωθούν και 38% να πεθάνουν.
  • Στα άτομα άνω των 80 ετών, ο κίνδυνος ανδρών και γυναικών είναι περίπου ίδιος για εισαγωγή σε ΜΕΘ, διασωλήνωση και θάνατο.

Δεν είναι σαφές γιατί οι άνδρες 40-80 ετών κινδυνεύουν περισσότερο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι έχουν συχνότερα καρδιαγγειακά προβλήματα και αυτό καθιστά πιο πιθανές τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Επίσης η μεγαλύτερη διστακτικότητα των ανδρών να επισκεφτούν γιατρούς, μπορεί να παίζει ρόλο, καθώς οι άνδρες κάνουν γενικά λιγότερα τσεκαπ από τις γυναίκες.

Δείτε επίσης