Η υπερβολική κατανάλωση λιπών και υδατανθράκων οδηγεί σε παχυσαρκία και μεταβολικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της λιπώδους ηπατικής νόσου.
Μερικοί άνθρωποι με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος αναπτύσσουν μια πιο επιθετική μορφή γνωστή ως μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα κατά την οποία το ήπαρ γίνεται φλεγμονώδες. Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε ίνωση (σχηματισμό ουλών), σε κίρρωση ήπατος, που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, ακόμη και σε καρκίνο του ήπατος. Ωστόσο, ένα διατροφικό συμπλήρωμα που ονομάζεται Aquamin, το οποίο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα στοιχεία (προέρχεται από κόκκινα φύκια), θα μπορούσε να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου.
Τα αποτελέσματα από μια προκλινική μελέτη δείχνουν ότι το Aquamin θα μπορούσε να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των μακροπρόθεσμων συνεπειών της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Το Aquamin, το οποίο προέρχεται από ασβεστοποιημένα κόκκινα θαλάσσια φύκια, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και πολλά άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Περίπου το 25% των ανθρώπων στις ΗΠΑ εμφανίζουν λιπαρό συκώτι. «Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια αυξανόμενη πρόκληση για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζεται επί του παρόντος με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ειδικά στη διατροφή, για την πρόληψη της συσσώρευσης λίπους στο συκώτι», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Muhammad Nadeem Aslam από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Χρειάζονται νέες προσεγγίσεις γιατί αυτό δεν λειτουργεί για όλους».
Η Isabelle Harber, μια προπτυχιακή ερευνήτρια στο εργαστήριο του Aslam, παρουσίασε τη νέα έρευνα σε ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Ερευνητικής Παθολογίας. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πληρούν τις οδηγίες για την πρόσληψη ασβεστίου και μαγνησίου και, πιθανώς, άλλων μετάλλων», δήλωσε η Harber. «Εργαζόμαστε για να μάθουμε εάν ένα συμπλήρωμα μετάλλων θα μπορούσε να προσφέρει μια χαμηλού κόστους, μη τοξικής προσέγγισης για τον μετριασμό των καταστροφικών συνεπειών της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου».
Οι ερευνητές τάισαν ποντίκια με μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για να προκαλέσουν μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσου και στεατοηπατίτιδα. Μελέτησαν αυτά τα ποντίκια για 15 έως 18 μήνες και παρατήρησαν το πλήρες φάσμα της ηπατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των προχωρημένων ινωτικών αλλαγών και του καρκίνου του ήπατος.
Διαπιστώθηκε μια δραματική μείωση των επιπτώσεων της στεατοηπατίτιδας στα ζώα που τρέφονταν με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όταν έλαβαν το συμπλήρωμα πολλαπλών μετάλλων, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα. Σε μελέτες που διήρκεσαν περίπου 24 εβδομάδες, οι ερευνητές εντόπισαν αλλαγές σε πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη στεατοηπατίτιδα.
«Στις μακροχρόνιες μελέτες, παρατηρήσαμε ότι τα περισσότερα από τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είχαν μεγάλους όγκους στο συκώτι, ενώ τα ποντίκια με την ίδια δίαιτα δεν είχαν όγκους όταν έλαβαν το συμπλήρωμα μετάλλων», είπε ο Aslam. «Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν προηγούμενα ευρήματά μας ότι τα μέταλλα μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις συνέπειες της λιπώδους ηπατικής νόσου».
Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν μια πιλοτική δοκιμή 90 ημερών σε 30 άτομα με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν Aquamin ή ένα εικονικό σκεύασμα. Η δοκιμή έδειξε ότι το συμπλήρωμα μετάλλων δεν δημιουργούσε προβλήματα ασφάλειας ή ανεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ηπατικής βλάβης. Ξεκινούν επίσης να κάνουν πιλοτικές κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της ανεκτικότητας του Aquamin για 180 ημέρες. Οι δείκτες ηπατικής βλάβης και φλεγμονής θα αποτελέσουν μέρος των τελικών σημείων της μελέτης.