Τα πανταχού παρόντα χημικά (PFAS) καταστρέφουν το συκώτι και προκαλούν διαβήτη

Συνθετικές χημικές ουσίες που κολυμπούν στο αίμα μας και ονομάζονται υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (per- and polyfluoroalkyl substances ή PFAS) προκαλούν βλάβες στο συκώτι και διαβήτη τύπου 2. Τα PFAS ονομάζονται μερικές φορές “για πάντα χημικά” επειδή δεν αποδομούνται εύκολα στη φύση και φτάνουν σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Γης. Αλλά συσσωρεύονται και στους ανθρώπινους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος.

Τα PFAS εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο αίμα των ανθρώπων που εκτέθηκαν σε αυτές τις χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας τους τη δεκαετία του 1970. Στη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν στο αίμα του γενικού πληθυσμού, γεγονός που οδήγησε σε αυξανόμενη συνειδητοποίηση των πιθανών κινδύνων που έχουν για την υγεία. Επειδή είναι μακράς διάρκειας, τα PFAS βρίσκονται στο πόσιμο νερό και σε πολλά προϊόντα διατροφής, καθώς και στον αέρα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Ορισμένοι κατασκευαστές στις ΗΠΑ έχουν σταματήσει σταδιακά τη χρήση των PFOA και PFOS, αλλά ο κίνδυνος της έκθεσης παραμένει.

Τα PFAS είναι γνωστό ότι προκαλούν μια σειρά από προβλήματα υγείας. Οι επιστήμονες έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε PFAS και των αποτελεσμάτων υγείας όπως ο θυρεοειδής και οι καρδιακές παθήσεις, οι αναπτυξιακές ανεπάρκειες, η καταστολή του ανοσοποιητικού και ορισμένοι καρκίνοι. Τέσσερα PFAS ενδιαφέροντος είναι το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), το σουλφονικό υπερφθοριοκτάνιο (PFOS), το υπερφθορονονανοϊκό οξύ (PFNA) και το υπερφθοροεξάνιο σουλφονικό οξύ (PFHxS).

Τώρα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συνδέονται με ηπατική βλάβη και μπορεί να σχετίζονται με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Να σημειωθεί ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος -που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ- επηρεάζει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Περίπου το ένα τρίτο όλων των ενηλίκων στις ΗΠΑ μπορεί να έχουν τη νόσο έως το 2030. Παράγοντες όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής δεν μπορούν να εξηγήσουν πλήρως αυτή την αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης αυτής της ηπατικής νόσου. Η μέχρι τώρα έρευνα δείχνει ότι τα χημικά του περιβάλλοντος μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Τα PFAS είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και χρησιμοποιούν σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, αδιάβροχα, μπογιές, καλλυντικά, ηλεκτρονικά είδη, ιατρικά είδη, αυτοκίνητα και περιτυλίγματα τροφίμων. Υπάρχουν επίσης στο πόσιμο νερό, τα ψάρια, τα φρούτα, τα αυγά ακόμη και στο μητρικό γάλα. Τα παιδιά είναι οι πιο εκτεθειμένες ομάδες πληθυσμού, και η έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού είναι ο κύριος συντελεστής των επιπέδων PFAS στα βρέφη. Πολλές από τις υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες λαμβάνονται μέσου του πόσιμου νερού και του φαγητού. Τα σπιτικά γεύματα μειώνουν την πρόσληψή τους.

«Τα PFAS είναι πανταχού παρόντα και γνωρίζουμε ότι όλοι οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα PFAS στο σώμα τους», δήλωσε η Leda Chatzi, καθηγήτρια πληθυσμού και επιστημών δημόσιας υγείας στο Keck School of Medicine of University of Southern California. «Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία της έκθεσης σε PFAS και αυτή η μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία ότι τα PFAS σχετίζονται με ηπατική βλάβη».

Οι ερευνητές εξέτασαν 111 μελέτες και διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο PFAS συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των ενζύμων που υποδηλώνουν ηπατική νόσο. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε συστηματικά τα δεδομένα σχετικά με την έκθεση σε PFAS και τη βλάβη στο ήπαρ. Οι ερευνητές ανέλυσαν μια επιλογή από όλες τις μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε δύο βάσεις δεδομένων έως τον Νοέμβριο του 2021 σε ανθρώπους ή ζώα που εκτέθηκαν σε PFAS μεταξύ 1951 και 2016. Περιέλαβαν 85 μελέτες σε τρωκτικά και 24 επιδημιολογικές μελέτες. Η ανάλυση έδειξε ότι τα PFAS σχετίστηκαν με αυξημένα επίπεδα ενός ηπατικού ενζύμου που λέγεται αμινοτρανσφεράσης αλανίνης ή ALT και αποτελεί βιοδείκτη για ηπατική βλάβη.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τρία από τα πιο συχνά ανιχνευόμενα PFAS στον άνθρωπο, το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), το σουλφονικό υπερφθοριοκτάνιο (PFOS) και το υπερφθορονονανοϊκό οξύ (PFNA), συνδέονται με αυξημένα επίπεδα ALT στο αίμα των ανθρώπων και των τρωκτικών. Οι συγγραφείς σημείωσαν ορισμένες διαφορές στις επιδράσεις των PFAS στην ηπατική βλάβη μεταξύ γυναικών και ανδρών, υποδηλώνοντας έναν πιθανό μηχανισμό μέσω της ορμονικής δυσρύθμισης.

Τα PFAS δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, που σημαίνει ότι παρεμβαίνουν στα ορμονικά συστήματα. Λόγω της χημικής τους δομής, μπορούν επίσης να βλάψουν τον οργανισμό μιμούμενοι τα λιπαρά οξέα. «Είναι πιθανό τα PFAS να ενεργοποιούν μερικούς από τους ίδιους υποδοχείς που κάνουν τα λιπαρά οξέα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους ή φλεγμονή στο ήπαρ με παρόμοιο τρόπο που θα έκανε μια ανθυγιεινή διατροφή», η Liz Costello, διδακτορική φοιτήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Σύνδεση με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

Το ALT είναι αυξημένο σε ανθρώπους με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται υπερβολικό λίπος στο ήπαρ, υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ των PFAS και της ανεξήγητης αύξησης της NAFLD τα τελευταία χρόνια. Η NAFLD έχει αναδειχθεί ως μια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας που επηρεάζει το 25% των ενηλίκων παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% έως το 2030.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός από το ένζυμο ATL, η έκθεση σε PFAS συνδέεται με άλλους βιοδείκτες λιπώδους ηπατικής νόσου, όπως η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και το ουρικό οξύ.

Στοιχεία από πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι τα PFAS, τα οποία είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, μπορούν να προάγουν μεταβολικές αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε λιπώδες ήπαρ. Ομοίως, επιδημιολογικές μελέτες έχουν αναφέρει συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε PFAS και χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και ουρικού οξέος, τα οποία είναι όλα πρόσθετοι βιοδείκτες μεταβολικής διαταραχής, NAFLD, καθώς και προχωρημένης ηπατικής νόσου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ενώ η έρευνα σε ζώα δείχνει σταθερά ότι η έκθεση σε PFAS συνδέεται με μη φυσιολογική συσσώρευση λίπους στο συκώτι, είναι δύσκολο να βγει το ίδιο συμπέρασμα για τον άνθρωπο, επειδή υπάρχουν λίγα επιβεβαιωμένα με βιοψία δεδομένα σχετικά με τη NAFLD.

«Βλέπουμε ότι ο επιπολασμός της NAFLD στους ανθρώπους αυξάνεται, αλλά οι εξηγήσεις είναι ασαφείς», δήλωσε η Sarah Rock, από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης. «Αν και η ανθρώπινη έρευνα που συνδέει το PFAS με την ηπατική νόσο είναι περιορισμένη, υπάρχουν πολλά στοιχεία σε έρευνες με ζώα που δείχνουν ηπατοτοξικότητα των PFAS. Μια πρόκληση για τους ερευνητές είναι ότι οι άνθρωποι εκτίθενται σε μείγματα εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων αυτών των χημικών ουσιών».

Σύνδεση με διαβήτη

Μια άλλη αμερικανική μελέτη, η SWAN-MPS (Study of Women’s Health Across the Nation Multi-Pollutant Study), που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Diabetologia, δείχνει ότι η έκθεση στις χημικές ουσίες PFAS αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Η μελέτη περιέλαβε 1.237 γυναίκες, ηλικίας 45-56 ετών, χωρίς διαβήτη κατά την έναρξη (1999-2000) που παρακολουθήθηκαν ως το 2017. Σε κάθε επίσκεψη παρακολούθησης πραγματοποιούνταν αναλυτικές εξετάσεις για πιθανή διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη, ενώ μετρήθηκαν στο αίμα των γυναικών οι συγκεντρώσεις 11 χημικών PFAS με τεχνικές υψηλής ευαισθησίας.

Μετά τη στατιστική προσαρμογή για φυλή, εκπαίδευση, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, συνολική ενεργειακή πρόσληψη, σωματική δραστηριότητα, κατάσταση εμμηνόπαυσης και δείκτη μάζας σώματος, ο σχετικός κίνδυνος (HR) μεταξύ εκείνων με το ανώτερο τριτημόριο συγκριτικά με το κατώτερο τριτημόριο συγκεντρώσεων PFAS ήταν ως 1,67 φορές αυξημένος (1,21-2,31) για τέσσερα κοινά χημικά PFAS. Ο σχετικός κίνδυνος έφτασε σε 2,6 φορές πάνω (1,12-6,20) για αυξημένες συγκεντρώσεων σε επτά χημικά PFAS, ένας σημαντικός κίνδυνος.

Δεδομένου ότι 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με διαβήτη κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περίπου 370.000 νέες περιπτώσεις ετησίως θα μπορούσαν να αποδοθούν στα PFAS, είπαν οι ερευνητές. Οι συντονισμένες προσπάθειες, επιστημονικές και πολιτικές, για μειωμένη έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, οι οποίες δυστυχώς βρίσκονται σχεδόν παντού, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική προληπτική προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως.

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα PFAS πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη ως ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία. Δείχνει επίσης ότι έχουν σημασία όχι μόνο αυτά που τρώμε αλλά και αυτά που αγοράζουμε. Η έκθεση στα PFAS είναι πανταχού παρούσα και σχεδόν όλοι εκτίθενται.

Η αιμοδοσία μειώνει τα PFAS

Μια μελέτη βρήκε ότι η αιμοδοσία μπορεί να έχει ένα απρόσμενο όφελος για τους δότες: μειώνει τα PFAS στο αίμα. Οι ερευνητές εξέτασαν 285 πυροσβέστες που εργάζονταν στην υπηρεσία Πυροσβεστικής Διάσωσης στην Βικτώρια της Αυστραλίας, οι οποίοι πρόσφεραν αίμα και πλάσμα κατά τη διάρκεια 12 μηνών. Οι πυροσβέστες εκτίθενται τακτικά σε PFAS μέσω του πυροσβεστικού αφρού και συνήθως έχουν υψηλότερα επίπεδα στο αίμα τους από τον γενικό πληθυσμό.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τόσο οι τακτικές δωρεές αίματος όσο και πλάσματος είχαν ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση των επιπέδων PFAS στο αίμα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου», είπε ο αιματολόγος Robin Gasiorowski, από το Πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία. «Οι δωρεές πλάσματος ήταν πιο αποτελεσματικές και αντιστοιχούσαν σε μείωση 30%».

Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε τρόπος μείωσης των PFAS στο αίμα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 95 πυροσβέστες έδιναν αίμα κάθε 12 εβδομάδες, 95 πυροσβέστες έδιναν πλάσμα κάθε 6 εβδομάδες και 95 πυροσβέστες δεν έκαναν καμία δωρεά αίματος ή πλάσματος. Τα επίπεδα των PFAS στην τελευταία ομάδα παρέμειναν αμετάβλητα.

Τα PFAS συνδέονται με τις πρωτεΐνες στο αίμα και έτσι η μείωση της ποσότητας του αίματος, με την πάροδο του χρόνου, να μειώσει τα επίπεδα των PFAS. Αυτά τα αποτελέσματα είναι είναι το πρώτο βήμα είναι να γίνουν δοκιμές σε διαφορετικές ομάδες ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων σε κίνδυνο που μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από τις διαδικασίες αιμοδοσίας πλάσματος και αίματος.

Δείτε επίσης