Οι πολλές θερμίδες βλάπτουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου

Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για να διαπιστώσουν τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία μας μια διατροφή πολλών θερμίδων -με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Τα πιο κοινά γνωστά αποτελέσματα μιας τέτοιας δίαιτας περιλαμβάνει την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ​​τρόπο που μαθαίνουμε, θυμόμαστε και σκεφτόμαστε.

Το 2010, ο Scott Kanoski, επίκουρος καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Perdue στις ΗΠΑ, έδειξε ότι μόλις τρεις ημέρες διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη ήταν αρκετές για να αλλάξουν τη γνωστική λειτουργία στους αρουραίους. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αρουραίοι τρέφονταν είτε με μια δίαιτα υψηλών θερμίδων είτε με μια ισορροπημένη διατροφή και έπρεπε να μάθουν πού θα βρουν την τροφή τους ενώ βρίσκονταν σε ένα λαβύρινθο. Μετά από μόλις τρεις ημέρες, οι αρουραίοι που λάμβαναν πολλές θερμίδες ήταν λιγότερο ικανοί να βρουν τις τροφές από εκείνους στους οποίους είχε δοθεί η ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, δεν κέρδισαν καθόλου βάρος, κάτι που υποδηλώνει ότι οι συνέπειες μιας δίαιτας υψηλών θερμίδων επηρέασε τον εγκέφαλο πριν αυξηθεί το σωματικό βάρος.

Περαιτέρω έρευνα από τον Kanoski έδειξε ότι ο ιππόκαμπος, η περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη μάθηση και τη μνήμη, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις μιας διατροφής πολλών θερμίδων. Το γεγονός ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου φαίνεται να επηρεάζεται νωρίτερα από άλλες δείχνει ότι οι πρώτες επιβλαβείς συνέπειες μιας διατροφής πολλών θερμίδων είναι επί της γνωστικής λειτουργίας.

Η επίδραση στη μνήμη θα μπορούσε να εξηγηθεί από την αντίσταση στην ινσουλίνη που συμβαίνει με μια διατροφή πλούσια σε θερμίδες. Η ινσουλίνη χρησιμοποιείται ως μια ορμόνη σηματοδότησης που λέει στον οργανισμό να πάρει τη γλυκόζη από το αίμα και να τη βάλει στα κύτταρα για να τη χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Όταν το σώμα αποκτά αντίσταση στην ινσουλίνη, δεν μπορεί να το κάνει αυτό αποτελεσματικά, γεγονός που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει ως επί το πλείστον συσχετισθεί με την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι είχαν ενδείξεις αντίστασης στην ινσουλίνη μετά από μόλις επτά ημέρες με μια δίαιτα υψηλών θερμίδων. Σε αυτή την περίπτωση, η απόκριση του ιππόκαμπου στην ινσουλίνη άλλαξε και φάνηκε να μεταβάλλει τη δομή των νευρικών κυττάρων σε αυτήν την περιοχή. Αυτό σήμαινε ότι τα νευρικά κύτταρα ήταν λιγότερο ικανά να κάνουν νέες συνδέσεις με άλλα νευρικά κύτταρα, κάτι που απαιτείται για τη δημιουργία νέας μνήμης, και υποδηλώνει ότι μια διατροφή υψηλής ενέργειας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που μαθαίνουμε λόγω εμφάνισης αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η γνωστική έκπτωση είχε επίσης συνδεθεί στο παρελθόν με την αντίσταση στην ινσουλίνη στους ανθρώπους. Μια μελέτη, το 2011, έδειξε ότι μετά από πέντε ημέρες δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, οι άνθρωποι είχαν χειρότερη επίδοση σε γνωστικά καθήκοντα όπως η εστίαση της προσοχής τους, και τέτοιες δίαιτες έχουν επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, επί του παρόντος λείπει περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις πολύ βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις μιας διατροφής υψηλών θερμίδων στους ανθρώπους.

Ο Terry Davidson, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Perdue, πρότεινε ότι τέτοιου είδους αλλαγές στον ιππόκαμπο θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη και τον τρόπο που τρώμε και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Ο ιππόκαμπος είναι υπεύθυνος για τη μάθηση και ίσως και για το ότι συνδέουμε το αίσθημα της πείνας με την ευχαρίστηση όταν τρώμε. Όμως, όταν υπάρχει επίδραση στον ιππόκαμπο, αυτό θα μπορούσε να διαταραχθεί και να σας αναγκάσει να τρώτε ακόμα και όταν δεν αισθάνεστε πεινασμένοι. Και αν στραφείτε σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο περαιτέρω αρνητικής επίδρασης στον ιππόκαμπο και περισσότερη υπερκατανάλωση τροφής.

Αν και οι γνώσεις μας σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις μιας διατροφής πολλών θερμίδων στον εγκέφαλό μας είναι περιορισμένες, θα πρέπει να ενθαρρυνόμαστε να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές όσον αφορά τα τρόφιμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το φαγητό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό μας.

Δείτε επίσης