Τι είναι η κυτταρίτιδα (λοίμωξη δέρματος)

Των Marjorie Montanez-Wiscovich και Arthur Mark Samia, Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Το δέρμα σας συνήθως εκτρέπει τα βακτήρια που συναντά, προστατεύοντάς σας από κάθε είδους λοιμώξεις. Ωστόσο, μετά από ένα τσίμπημα από ένα ζωύφιο ή ένα εξάνθημα, μερικά βακτήρια μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα σας, προκαλώντας πιθανώς σοβαρές συνέπειες.

Για παράδειγμα, μπορεί να αναπτύξετε κυτταρίτιδα -είναι η πιο κοινή μόλυνση που εμφανίζεται όταν τα βακτήρια παραβιάζουν τον φραγμό του δέρματος. Υπολογίζεται ότι 1 στα 500 άτομα ή το 0,2% του πληθυσμού εμφανίζει αυτό το επώδυνο κόκκινο εξάνθημα κάθε χρόνο. Μπορεί να συμβεί μετά από κόψιμο ή εάν το δέρμα σας στεγνώσει τόσο πολύ που ραγίζει και αιμορραγεί.

Όταν συμβεί η μόλυνση, η περιοχή γίνεται επώδυνη, πρησμένη και ζεστή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα, μερικές φορές σε λιγότερο από 24 ώρες. Συνήθως επηρεάζει τα πόδια και κυρίως τα κάτω άκρα, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, ακόμα και το πρόσωπό σας. Μπορεί να δείτε κόκκινες ραβδώσεις ή φουσκάλες στην προσβεβλημένη περιοχή και το δέρμα μπορεί να γίνει βαθύ και, πάνω απ’ όλα, πολύ τρυφερό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που παθαίνουν κυτταρίτιδα είναι ενήλικες μέσης ηλικίας ή μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά τα παιδιά και οι νέοι μπορούν επίσης να την εμφανίσουν. Εκτός από την ηλικία και την κακή τύχη, οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν υπερβολικό βάρος ή ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενημένο λόγω διαβήτη, καρκίνο ή HIV/AIDS. Τα προβλήματα κυκλοφορίας, όπως το μακροχρόνιο πρήξιμο των ποδιών, κάνουν επίσης τους ανθρώπους ευάλωτους.

Μια ποικιλία διαφορετικών βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει κυτταρίτιδα. Ένας από τους πιο συνηθισμένους ενόχους είναι ο Staphylococcus aureus -συχνά αποκαλείται απλά σταφυλόκοκκος. Μια άλλη αιτία είναι τα βακτήρια που ευθύνονται για τον στρεπτόκοκκο: την ομάδα Α Streptococcus pyogenes.

Η κυτταρίτιδα είναι μια μόλυνση των βαθύτερων στοιβάδων του δέρματος και δεν μπορείτε να την κολλήσετε από κάποιον άλλο. Εάν κολλήσετε, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά και η κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Ωστόσο, για την ερυθρότητα μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις εβδομάδες για να εξαφανιστεί πλήρως. Μην ανησυχείτε εάν το δέρμα σας γίνει ελαφρώς φολιδωτό, ξεφλουδισμένο ή ζαρωμένο καθώς η φλεγμονή επουλώνεται.

Αναζητήστε επείγουσα περίθαλψη εάν η πληγείσα περιοχή δεν φαίνεται να εκκαθαρίζεται μέσα σε τρεις ημέρες, έχετε πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, αναπτύξετε άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, η ερυθρότητα και ο πόνος επιδεινώνονται γρήγορα ή σχηματίζεται απόστημα.

Για να αποφύγετε την κυτταρίτιδα, προστατέψτε το δέρμα σας φορώντας κατάλληλα ρούχα. Θα πρέπει επίσης να πλένετε το δέρμα αμέσως μετά από τραυματισμό με σαπούνι και νερό. Εάν έχετε την τάση να έχετε ξηρό δέρμα, χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες για να αποφύγετε τυχόν σκάσιμο.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κυτταρίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή στο αίμα σας, προκαλώντας μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται σήψη. Η σήψη μπορεί να επηρεάσει τα εσωτερικά όργανα, κάτι που μπορεί να είναι θανατηφόρο. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να εξαπλωθούν στα οστά ή στην καρδιά μόλις εισέλθουν στο αίμα, με πιθανώς μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την κυτταρίτιδα εξετάζοντας το δέρμα σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να κάνουν καλλιέργεια των βακτηρίων από το δέρμα ή το αίμα για να βρουν τον ένοχο. Περιστασιακά, μπορεί να υπάρχει ανησυχία ότι θα σχηματιστεί βαθύτερους θύλακας μόλυνσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος άλλες ασθένειες να εκληφθούν λανθασμένα ως κυτταρίτιδα. Αυτή η σύγχυση είναι κάτι που βλέπουμε συχνά ως δερματολόγοι. Η δερματίτιδα εκ στάσης, η οποία προκαλείται από οίδημα των ποδιών από διαρροές φλεβικών βαλβίδων, είναι η πιο κοινή πάθηση που μοιάζει με κυτταρίτιδα. Ευτυχώς, τα δύο μπορούν τυπικά να διακριθούν, καθώς η δερματίτιδα εκ στάσης τείνει να επηρεάζει και τα δύο πόδια. Η κυτταρίτιδα σχεδόν πάντα επηρεάζει μόνο ένα πόδι ή ένα χέρι κάθε φορά.

Ένα αιμάτωμα, μια συλλογή πηγμένου αίματος κάτω από το δέρμα ή σε άλλες περιοχές, μπορεί επίσης περιστασιακά να μιμείται την κυτταρίτιδα. Το ίδιο μπορεί και η ουρική αρθρίτιδα, μια μορφή αρθρίτιδας. Όπως και η κυτταρίτιδα, μπορεί να είναι κόκκινη και επώδυνη. Ωστόσο, η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται συχνότερα επάνω από μια άρθρωση.

Δείτε επίσης