Ο διαβήτης κύησης είναι μια προειδοποίηση που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε

Της Josie Evans, University of Stirling

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν δύο από τις κύριες μορφές διαβήτη -τον ​​τύπο 1 που συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά σε νέους και είναι αυτοάνοσος και τον τύπο 2 που εμφανίζεται πιο συχνά σε ηλικία άνω των 40 ετών και σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή. Ακούμε πολύ λιγότερα για τον διαβήτη κύησης, ο οποίος επηρεάζει προσωρινά έως και το 16% των εγκύων γυναικών.

Ο διαβήτης κύησης ορίζεται ως η δυσανεξία στη γλυκόζη που διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης δεν είναι σε θέση να παράγουν αρκετή ινσουλίνη για να ανταποκριθούν στις επιπλέον απαιτήσεις της γέννησης του παιδιού. Ο κίνδυνος των αυτός αυξάνεται με κάθε διαδοχική εγκυμοσύνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πάθηση διαγιγνώσκεται στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης. Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό, είναι ίδιοι με αυτούς του διαβήτη τύπου 2 -στην πραγματικότητα ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη τύπου 2. Και, όπως ο διαβήτης τύπου 2, πολλές χώρες βλέπουν τα ποσοστά επιπολασμού να αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες.

Ριψοκίνδυνη επιχείρηση

Οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης επιστρέφουν στη φυσιολογική ανοχή στη γλυκόζη μετά τον τοκετό, αλλά υπάρχουν άμεσοι κίνδυνοι τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Αυτά περιλαμβάνουν τον αυθόρμητο πρόωρο τοκετό, τον τοκετό μεγάλου μωρού, το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας στα βρέφη και τις παθήσεις του καρδιακού μυός.

Αλλά ο διαβήτης κύησης σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στη μετέπειτα ζωή της μητέρας: επτά φορές περισσότερο από αυτόν του γενικού πληθυσμού. Αυτό ισοδυναμεί με μια εκπληκτική πιθανότητα 50% να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 μέσα σε δέκα χρόνια. Τα παιδιά των γυναικών που είχαν διαβήτη κύησης διατρέχουν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Πολλές από τις γυναίκες με διαβήτη κύησης δεν αγνοούν αυτούς τους κινδύνους. Η Claire Eades, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Stirling, πήρε συνέντευξη από Σκωτσέζες που είχαν την πάθηση. Κατά τη στιγμή της διάγνωσης, οι περισσότεροι ανησυχούσαν για τις πιθανές παρενέργειες στο μωρό και μιλούσαν γραφικά για τους φόβους τους να γεννήσουν ένα μεγάλο μωρό. Κάποιες άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα. Οι γυναίκες συνήθως γνώριζαν επίσης τον αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αφού είχαν ενημερωθεί από τους επαγγελματίες υγείας τους. Αλλά μόλις γέννησαν ένα υγιές μωρό και επέστρεψαν στην κανονική ανοχή στη γλυκόζη, πολλές το ξέχασαν γρήγορα.

Η υπόθεση για δράση

Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να μειωθούν με περισσότερη άσκηση, υγιεινή διατροφή και διατήρηση υγιούς βάρους, πρέπει να βρούμε τρόπους να ενθαρρύνουμε την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Αλλά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και τα πρώτα στάδια της μητρότητας δεν είναι η καλύτερη περίοδος, όταν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους και πιεστικές απαιτήσεις σε χρόνο και ενέργεια.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει ελάχιστες προσπάθειες να μετρηθεί ποια είδη παρεμβάσεων είναι καλύτερα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν θετικά εάν οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση είτε με συνομηλίκους είτε με επαγγελματίες, εάν εμπλέκονται οι σύντροφοί τους και εάν προσφέρεται στις γυναίκες υποστήριξη παιδικής φροντίδας.

Πιθανότατα πρέπει να υπενθυμίζουμε στις γυναίκες τον αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 πιο τακτικά αφού περάσει η πρώιμη περίοδος της μητρότητας. Είναι λοιπόν καιρός να σκεφτούμε να βελτιώσουμε το προφίλ του διαβήτη κύησης σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσετε έδαφος στη μάχη κατά του διαβήτη. Τα παγκόσμια ποσοστά διαβήτη αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% σε σχεδόν 600 εκατομμύρια έως το 2035 και η ασθένεια έχει περιγραφεί ως παγκόσμια πανδημία.

Δείτε επίσης