Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλεί δυσλειτουργία μακροφάγων και ουλές στο ήπαρ

Υπάρχει μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρης και της λιπώδους ηπατικής νόσου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος. Τώρα, μια νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του University of Southern California προσθέτει κάποια λεπτομέρεια σε αυτήν την εικόνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology, είναι η πρώτη που επικεντρώνεται στο πώς διαφορετικές ποσότητες χοληστερόλης ως μέρος μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη επηρεάζουν την εξέλιξη της λιπώδους ηπατικής νόσου.

Με ένα μοντέλο της νόσου σε ποντίκια, οι ερευνητές έδειξαν ότι η υψηλή πρόσληψη χοληστερόλης μπορεί να επιδεινώσει τη λιπώδη νόσο του ήπατος -προκαλώντας φλεγμονή και ουλές- και ότι, ο ουλώδης ιστός μπορεί να παραμείνει ακόμη και μετά τη μετάβαση σε μια δίαιτα χαμηλή σε χοληστερόλη. Mια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνια δυσλειτουργία σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό ανοσοκυττάρων, τα μακροφάγα, που προηγουμένως είχε αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στη λιπώδη νόσο του ήπατος.

«Είδαμε ότι μπορεί να έχετε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, αλλά όταν προσθέσετε υψηλή χοληστερόλη σε αυτή, θα επιταχύνει τη διαδικασία που προκαλεί φλεγμονή στο συκώτι σας», δήλωσε η συγγραφέας Ana Maretti-Mira, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής. «Οι άνθρωποι εστιάζουν στην υψηλή χοληστερόλη ως κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, αλλά δείξαμε ότι το συκώτι μπορεί επίσης να επηρεαστεί, εμφανίζοντας φλεγμονή, ουλές και, ενδεχομένως, κίρρωση».

Η υψηλή διατροφική χοληστερόλη επιδεινώνει τη λιπώδη ηπατική νόσο

Οι ερευνητές τάισαν ποντίκια με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη που αποδείχθηκε ότι προκαλεί μια μορφή προχωρημένης λιπώδους νόσου του ήπατος παρόμοια με την ανθρώπινη ασθένεια. Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και έλαβαν διαφορετικές ποσότητες χοληστερόλης στην τροφή τους για 20 εβδομάδες -μέχρι τη μέση ηλικία τους. Η ομάδα της χαμηλής χοληστερόλη έλαβε το ένα τέταρτο της χοληστερόλης σε σύγκριση με τη μέτρια ποσότητα και η ομάδα της υψηλής χοληστερόλης έλαβε 25 φορές περισσότερο.

Μετά από 20 εβδομάδες, τα συκώτια των ποντικών και από τις τρεις ομάδες παρουσίασαν συσσώρευση λίπους, ένα καλοήθη χαρακτηριστικό της λιπώδους ηπατικής νόσου, αλλά η ομάδα με την υψηλή χοληστερόλη είχε πιο προχωρημένη νόσο, αυξημένη φλεγμονή και ουλώδη ιστό.

Για τις επόμενες 10 εβδομάδες, τα ποντίκια και από τις τρεις ομάδες έλαβαν χαμηλή χοληστερόλη ως μέρος μιας δίαιτας που παρέμεινε υψηλή σε λιπαρά και ζάχαρη. Στο τέλος, αυτή η αλλαγή στη διατροφή είχε αντιστρέψει τη φλεγμονή στα ποντίκια με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αλλά δεν είχε μειώσει τον ουλώδη ιστό. Αυτό το εύρημα δείχνει ότι η ζημιά που προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι δύσκολο να αποκατασταθεί.

Τα μακροφάγα

Η Maretti-Mira και οι συνεργάτες της εξέτασαν επίσης αλλαγές στα κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία είναι σημαντικά για την έμφυτη ανοσοαπόκριση -την πρώτη γραμμή της φυσικής άμυνας του σώματος. Υπάρχουν πολλοί ρόλοι για τα μακροφάγα. Μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή για να καταπολεμήσουν τα εισβάλλοντα παθογόνα, μετά καταπνίγουν τη φλεγμονή όταν έχει περάσει ο κίνδυνος και επικοινωνούν με άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού βοηθώντας στην επούλωση. Τα μακροφάγα εμπλέκονται στη λιπώδη νόσο του ήπατος, αλλά με έναν παράδοξο τρόπο: Φαίνεται ότι βοηθούν στην πρόκληση βλάβης, αλλά η βλάβη δεν επουλώνεται καλά χωρίς αυτά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλληλουχία RNA για να μάθουν ποια γονίδια ενεργοποιήθηκαν στα μακροφάγα του ήπατος στα ποντίκια. Σύμφωνα με άλλα ευρήματα της ομάδας, τα γονίδια που προκαλούν φλεγμονή και ουλές ενεργοποιήθηκαν από τις δίαιτες μέτριας και υψηλής χοληστερόλης, ενώ τα γονίδια που σχετίζονται με την επούλωση ενεργοποιήθηκαν με τη μετάβαση σε χαμηλή πρόσληψη χοληστερόλης.

Ωστόσο, στα μακροφάγα από την ομάδα υψηλής χοληστερόλης, τα γονίδια που οδηγούν σε ουλές παρέμειναν ενεργά ακόμη και μετά την διατροφική αλλαγή. Αυτό το βασικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να προκαλεί μακροπρόθεσμες, δύσκολα αναστρέψιμες αλλαγές στα μακροφάγα, υπονομεύοντας τη θεραπευτική τους δράση, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να προκαλούν ηπατική βλάβη.

Η διατροφή που ήταν πλούσια σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και δόθηκε στα ποντίκια είχε “ατυχείς” ομοιότητες με την τυπική δυτική διατροφή στους ανθρώπους. «Η καθημερινή μας διατροφή έχει πολλούς υδατάνθρακες, όπως ζαχαρούχα ποτά, ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά», είπε η Maretti-Mira. «Έπειτα, υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αφού σε όλους αρέσουν τα τηγανητά φαγητά. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε την ίδια δραστήρια ζωή που κάναμε, οπότε καταλήγουμε να τρώμε πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται το σώμα μας».

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να κόψουν εντελώς τη χοληστερόλη από τη διατροφή τους. Άλλωστε, μια ορισμένη ποσότητα λίπους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά το σώμα μας. Αντίθετα, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί. «Όλα είναι μια ισορροπία», είπε η Maretti-Mira. «Αλλάξτε τη διατροφή σας και ασκείστε περισσότερο, ώστε να κάψετε αυτό το λίπος στο συκώτι, γιατί μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο μακροπρόθεσμα», ανέφερε.

Δείτε επίσης