To πρωκτικό σεξ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις γυναίκες

Δύο Βρετανίδες γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε άρθρο τους, γύρω από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από το πρωκτικό σεξ. Όπως αναφέρουν στο British Medical Journal, ανάμεσα στις επιπτώσεις της συγκεκριμένης σεξουαλικής πρακτικής για τις γυναίκες, συγκαταλέγονται η ακράτεια και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και ο πόνος και η αιμορραγία ως αποτέλεσμα τραυματισμού κατά τη διάρκεια της επαφής. Αναφορά στο άρθρο αυτό έκανε δημοσίευμα του Guardian,

Οι Tabitha Gana και Lesley Hunt υποστήριξαν ότι η επιφυλακτικότητα των γιατρών να συζητήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το πρωκτικό σεξ, από φόβο ότι κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν ομοφοβικό, έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να βλάπτονται και να μην έχουν επίγνωση των πιθανών προβλημάτων.

Στη Βρετανία υπάρχει μια αυξημένη δημοτικότητα του πρωκτικού σεξ στα ετερόφυλα ζευγάρια. «Δεν θεωρείται πλέον ακραία συμπεριφορά, αλλά παρουσιάζεται όλο και περισσότερο ως μια πολύτιμη και ευχάριστη εμπειρία», έγραψαν η Hunt, χειρουργός στο Σέφιλντ και η Gana, ασκούμενη χειρουργός παχέος εντέρου στο Γιορκσάιρ.

Στο άρθρο τους παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της δημοτικότητας της πρακτικής (η Εθνική Έρευνα Σεξουαλικών Συμπεριφορών στη Βρετανία διαπίστωσε ότι τις τελευταίες δεκαετίες το ποσοστό των γυναικών 16-24 ετών που συμμετέχουν σε ετεροφυλοφιλικό πρωκτικό σεξ έχει αυξηθεί από 12,5% σε 28,5%). Τα ατομικά κίνητρα ποικίλλουν. Οι νεαρές γυναίκες αναφέρουν την ευχαρίστηση, την περιέργεια, την ευχαρίστηση των ανδρών συντρόφων και τον εξαναγκασμό ως παράγοντες. Έως και το 25% των γυναικών με εμπειρία πρωκτικού σεξ αναφέρουν ότι έχουν πιεστεί για αυτό τουλάχιστον μία φορά. Επίσης, ε πιτυχείς τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Sex and the City και το Fleabag μπορεί να έχουν αυξήσει τη δημοτικότητα αυτής της πρακτικής.

Από την άλλη πλευρά, ελάχιστες είναι οι βιβλιογραφικές αναφορές που εστιάζουν στις πιθανές επιπτώσεις ή παρενέργειες στην υγεία. Οι Gana και Hunt αναφέρουν ότι «η πρωκτική συνουσία θεωρείται ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, εξαιτίας της σύνδεσής της με το αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών και τους πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους» –πράγμα που μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι θα έπαυε να ισχύει από τη στιγμή που η πρακτική θα περνούσε στη σφαίρα του mainstream.

Στη συνέχεια, οι δύο γιατροί υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που κάνουν πρωκτικό σεξ, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες, σημειώνοντας ότι «αυξημένη συχνότητα ακράτειας κοπράνων και τραυματισμοί του πρωκτικού σφιγκτήρα έχουν αναφερθεί από γυναίκες που κάνουν πρωκτικό σεξ».

«Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ακράτειας από τους άνδρες εξαιτίας της διαφορετικής ανατομίας τους και τις επιπτώσεις των ορμονών, την εγκυμοσύνης και του τοκετού στο πυελικό έδαφος. Οι γυναίκες έχουν πιο αδύναμους πρωκτικούς σφιγκτήρες και πίεση κατώτερου πρωκτικού σωλήνα σε σχέση με τους άνδρες, με αποτέλεσμα οι βλάβες που προκαλούνται από την πρωκτική διείσδυση να έχουν μεγαλύτερες συνέπειες».

Το άρθρο υπονοεί ότι οι γιατροί δεν προειδοποιούν τις γυναίκες για τις παρενέργειες και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρεται ότι το πρωκτικό σεξ είναι ακόμη πιο δημοφιλές μεταξύ των ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, με το 30% έως 44% να ασχολείται με την πρακτική. Παρά το γεγονός ότι πολλές νεαρές γυναίκες το κάνουν με τους συντρόφους τους, όταν οι γιατροί δεν μιλούν για τους κινδύνους για την υγεία αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «εκτίθενται οι γυναίκες σε χαμένες διαγνώσεις, μάταιες θεραπείες και περαιτέρω βλάβη που προκύπτει από την έλλειψη ιατρικής συμβουλής…».

Και προσθέτουν ότι οι γιατροί στη γενική ιατρική, τη γαστρεντερολογία και τη χειρουργική του παχέος εντέρου, «έχουν καθήκον να αναγνωρίσουν τις αλλαγές στην κοινωνία σχετικά με το πρωκτικό σεξ σε νεαρές γυναίκες και να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές με ανοιχτές ουδέτερες και μη επικριτικές συζητήσεις για να εξασφαλίσουν ότι όλες οι γυναίκες έχουν πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με το σεξ».

«Μπορεί να μην είναι απλώς η αποφυγή ή το στίγμα που εμποδίζει τους επαγγελματίες υγείας να μιλούν σε νεαρές γυναίκες για τους κινδύνους του πρωκτικού σεξ. Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι το μήνυμα μπορεί να θεωρηθεί ως επικριτικό ή ακόμη και να παρερμηνευτεί ως ομοφοβικό», έγραψαν οι Gana και Hunt. «Ωστόσο, αποφεύγοντας αυτές τις συζητήσεις, μπορεί να αποτύχουμε και μια γενιά νέων γυναικών να μην γνωρίζει τους κινδύνους».

Έχοντας αυτό κατά νου, οι οι Gana και Hunt λένε ότι οι πληροφορίες για τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο μιλούν μόνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όταν αναφέρεται το πρωκτικό σεξ. Παραλείπεται η αναφορά στην πιθανότητα τους πρωκτικού τραύματος, ακράτειας ή ψυχολογικής βλάβης από την πίεση για σεξ.

«Με καλύτερη πληροφόρηση, οι γυναίκες που θέλουν πρωκτικό σεξ θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον εαυτό τους πιο αποτελεσματικά από πιθανή βλάβη και όσες συμφωνούν στο πρωκτικό σεξ απρόθυμα να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της κοινωνίας ή να ευχαριστήσουν τους συντρόφους, μπορεί να αισθάνονται πιο δυνατές να πουν όχι», καταλήγουν.

Ωστόσο υπάρχουν και αντιρρήσεις ως προς τις ενδεχόμενες παρενέργειες. Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι μια έρευνα του 2016 που δημοσιεύθηκε στο AM J Gastroenterol διαπίστωσε ότι η ακράτεια κοπράνων ως αποτέλεσμα του πρωκτικού σεξ ήταν συχνότερη στους άνδρες. Συγκεκριμένα, το φαινόμενο εμφανιζόταν στο 9,9% των γυναικών που έκαναν πρωκτικό σεξ σε σύγκριση με το 7,4% των γυναικών που δεν επέλεγαν τη συγκεκριμένη πρακτική, ενώ τα ποσοστά για τους άνδρες κυμαίνονταν στο 11,6% και 5,3% αντίστοιχα.

Δείτε επίσης