Το στρες της κυκλοφοριακής συμφόρησης προκαλεί ενδοοικογενειακή βία

Των Louis-Philippe Beland, Assistant Professor of Economics, Louisiana State University, και Daniel Brent Assistant Professor of Economics, Louisiana State University. Πηγή: The Conversation.

Μερικές φορές η κοινωνία πληρώνει βαρύ τίμημα για την βραδεία κίνηση των αυτοκινήτων. Χαμένος χρόνος, ρύπανση και δαπάνες για βενζίνη. Στις μητροπολιτικές περιοχές, η συμφόρηση των δρόμων το 2012 οδήγησε σε σπατάλη 2,9 δισεκατομμυρίων γαλονιών καυσίμων και σε 5,5 δισεκατομμύρια ώρες ακινησία στην οδική κυκλοφορία. Σύμφωνα με το Texas A&M Transportation Institute, ο μέσος επιβάτης σπαταλά 42 ώρες το χρόνο κολλημένος στην κίνηση –πάνω από μια ολόκληρη εβδομάδα πλήρους απασχόλησης.

Το να κάθεσαι στην κίνηση είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία. Μπορεί να κάνει κάποιον να φτάσει αργά στη δουλειά ή να χάσει μια επαγγελματική συνάντηση, πτήση ή και να εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Αλλά μπορεί να υπάρχει ένα ακόμη κρυφό κόστος. Η έρευνα έχει συνδέσει την οδική κυκλοφορία με αρνητικά αποτελέσματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της επιθετικότητας. Στην ερευνητική μας εργασία, μετρήσαμε το ψυχολογικό κόστος της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην κομητεία του Λος Άντζελες, ειδικά όσον αφορά το έγκλημα. Συνδυάζοντας δεδομένα οδικής κυκλοφορίας και αστυνομικών συμβάντων, διαπιστώσαμε ότι η απροσδόκητη υψηλή κίνηση οδηγεί σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Η ενδοοικογενειακή βία έχει αποδειχθεί ότι είναι ευαίσθητη σε συναισθηματικές ενδείξεις. Για παράδειγμα, όταν μια τοπική ποδοσφαιρική ομάδα χάνει απροσδόκητα, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται κατά 10%.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κολλήσει στην οδική κυκλοφορία δεν θα παρακινηθούν να διαπράξουν εγκλήματα, αλλά εξακολουθούν να φέρουν ψυχολογικό βάρος από την κυκλοφορία. Επομένως, αναμένουμε ότι η προσέγγισή μας υποτιμά το πραγματικό ψυχολογικό κόστος της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την εφαρμογή κυκλοφορίας INRIX, η πόλη του Λος Άντζελες είναι υποψήφια για τη χειρότερη κίνηση στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, έξι από τις 10 πιο κυκλοφοριακές περιοχές της χώρας βρίσκονται στο μετρό LA.

Η προαναφερθείσα έκθεση Texas A&M Transportation Institute εκτιμά ότι οι οδηγοί του Λος Άντζελες περνούν κατά μέσο όρο 80 ώρες -ή 3,5 ημέρες- το χρόνο σε αδιέξοδο. Το Λος Άντζελες έχει επίσης τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των κανονικών χρόνων ταξιδιού και των χρόνων αιχμής στις Ηνωμένες Πολιτείες: η ώρα αιχμής μπορεί να είναι 43% πιο αργή από τις ώρες μη αιχμής. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση των Los Angeles Times δείχνει ότι η κυκλοφορία είναι το κύριο μέλημα των κατοίκων του Λος Άντζελες, ξεπερνώντας την προσωπική ασφάλεια, τα προσωπικά οικονομικά και το κόστος στέγασης.

Η εμπειρική μας ανάλυση συνδυάζει πάνω από δύο εκατομμύρια αναφορές αστυνομικών περιστατικών με 25 εκατομμύρια παρατηρήσεις των τοπικών κυκλοφοριακών συνθηκών στο Λος Άντζελες από το 2011 έως το 2015. Για να μετρήσουμε τον αντίκτυπο της κυκλοφορίας στο έγκλημα, εκχωρήσαμε κάθε ταχυδρομικό κώδικα στον πλησιέστερο μεγάλο αυτοκινητόδρομο που συνδέεται με το κεντρική περιοχή. Εστιάσαμε σε δύο μεγάλους δρόμους, τον I-10 και τον I-5, που αντιπροσωπεύουν τις κύριες διαδρομές βορρά-νότου και ανατολής-δύσης προς το κέντρο του Λος Άντζελες. Αυτό το πλούσιο σύνολο δεδομένων μας επέτρεψε να συνδέσουμε την επισκεψιμότητα με την εγκληματική δραστηριότητα σε πολύ λεπτές λεπτομέρειες όσον αφορά τον χρόνο και τον τόπο.

Το ψυχολογικό κόστος

Διαπιστώσαμε ότι η ακραία κίνηση αυτοκινήτων (πάνω από το 95ο εκατοστημόριο) αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ενδοοικογενειακής βίας κατά περίπου 6%. Υπάρχουν μικρότερα αποτελέσματα σε χαμηλότερα όρια ακραίας κίνησης. Δεδομένου ότι η ενδοοικογενειακή βία εμφανίζεται συνήθως στο σπίτι, ήμασταν σίγουροι στην ανάλυσή μας ότι ο δράστης αντιμετώπισε την τυπική κίνηση της μετακίνησης στον τόπο του εγκλήματος.

Πραγματοποιήσαμε αρκετές δοκιμές για να επιβεβαιώσουμε ότι η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας προκλήθηκε πράγματι από την κυκλοφορία σε αντίθεση με άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, δεν είδαμε καμία επίδραση της κυκλοφορίας στην εγκληματικότητα τις προηγούμενες ημέρες, καμία επίδραση της απογευματινής κυκλοφορίας στα πρωινά εγκλήματα και καμία επίδραση της κυκλοφορίας σε άλλες κατηγορίες εγκλημάτων, όπως εγκλήματα ιδιοκτησίας και ανθρωποκτονίες.

Τα αποτελέσματά μας διέφεραν για διαφορετικούς ταχυδρομικούς κώδικες. Δεν υπήρξε καμία επίδραση της κυκλοφορίας στην εγκληματικότητα σε περιοχές χαμηλής εγκληματικότητας. Εν τω μεταξύ, στις περιοχές με χαμηλό εισόδημα, το αποτέλεσμα που είδαμε ήταν περίπου 1,5 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από ό,τι σε περιοχές πάνω από το μεσαίο εισόδημα για την κομητεία του Λος Άντζελες.

Μετρήσαμε επίσης την υψηλή κίνηση και τις προσδοκίες των οδηγών χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μέτρα, όπως ο μέγιστος χρόνος ταξιδιού ανά ώρα της ημέρας. Όλες οι δοκιμές μας δείχνουν αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μετά από απροσδόκητη αυξημένη κίνηση οχημάτων. Με άλλα λόγια, όταν οι οδηγοί βίωσαν μια χειρότερη κυκλοφοριακή κίνηση από το αναμενόμενο, όπως μια σύγκρουση, είδαμε περισσότερα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.

Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν μια νέα συνέπεια της κυκλοφορίας, εκτός από τη συμφόρηση, τη ρύπανση και τις επιπτώσεις στην υγεία που έχουν διαπιστωθεί στη βιβλιογραφία. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς το άμεσο και έμμεσο κόστος ενός περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 107.020 δολάρια ΗΠΑ. Υπολογίζουμε ότι το οικονομικό κόστος της ενδοοικογενειακής βίας που προκαλείται από την κυκλοφορία κυμαίνεται από 5 έως 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Δεδομένου ότι αναμένουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που υφίστανται κάποιο ψυχολογικό κόστος της κυκλοφορίας δεν θα διαπράξουν πραγματικά εγκλήματα, θεωρούμε ότι οι εκτιμήσεις μας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Το κόστος της κυκλοφορίας παρέχει πρόσθετη υποστήριξη για πολιτικές διαχείρισης της συμφόρησης που όχι μόνο μειώνουν τον μέσο χρόνο ταξιδιού αλλά αποφεύγουν μεγάλες καθυστερήσεις. Αντίθετα, πολιτικές όπως η τιμολόγηση ώρας της ημέρας, η οποία χρεώνει υψηλότερα διόδια όταν η κίνηση είναι υψηλή, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του προβλήματος. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι οδηγοί αναφέρουν λιγότερο στρες μετά την εφαρμογή της τιμολόγησης κατά τη διάρκεια της ημέρας σε έναν σημαντικό δρόμο στο Σιάτλ. Η έρευνά μας προτείνει ένα πρόσθετο όφελος από αυτούς τους τύπους πολιτικών, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με το πώς διαφορετικοί τύποι δομών διοδίων βελτιώνουν την αξιοπιστία των ταξιδιών και την ικανοποίηση των οδηγών.

Δείτε επίσης