Η σωματική δραστηριότητα έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία – και ξέρουμε πόσο

Των Sebastien Chastin, Emmanuel Stamatakis, Mark Hamer και Philippa Dall. Πηγή: The Conversation.

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν ότι η άσκηση βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν σε καλή υγεία. Αποτρέπει χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις, και ίσως μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο.

Mέχρι πρόσφατα, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι αποκομίζατε οφέλη μόνο από τη μέτρια έως έντονη άσκηση –το είδος που σας κόβει τουλάχιστον ελαφρώς την αναπνοή, όπως γρήγορο περπάτημα, αθλητισμός ή γυμναστήριο. Οι υγειονομικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης επικέντρωσαν ανάλογα τα μηνύματά τους για τη δημόσια υγεία.

Όμως, ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην κάνουν τόσο έντονη άσκηση όσο θα έπρεπε, μια άλλη υφέρπουσα τάση έχει λάβει χώρα. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σχεδόν καταργήσει την ανάγκη μετακίνησης: από το Netflix και την αναζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων έως τη διεξαγωγή εικονικών συναντήσεων, πολλά από αυτά που κάνουμε τώρα είναι με το πάτημα ενός κουμπιού.

Υπήρξε μια δραματική πτώση στο πόσο μετακινούμαστε στα σπίτια και στους χώρους εργασίας μας. Μεγάλο μέρος του χρόνου που ξοδεύαμε στη μετακίνηση περνάμε τώρα καθιστοί. Ενώ έχουμε πολύ καλά στοιχεία για το πώς η έντονη άσκηση επηρεάζει την υγεία μας, λίγα είναι γνωστά για αυτό το υπόβαθρο της καθημερινής ελαφριάς δραστηριότητας που εξαφανίζεται. Αυτό θέλαμε να μάθουμε στη μελέτη που δημοσιεύσαμε στο British Journal of Sports Medicine. Τα αποτελέσματα μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στο πώς βλέπουμε την άσκηση στο μέλλον.

Θέλαμε να καταλάβουμε το πώς η καθημερινή ελαφριά σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τη μεταβολική υγεία των ανθρώπων και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Πραγματοποιήσαμε μια μετα-ανάλυση, αναζητώντας όλες τις έρευνες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα και υπολογίζοντας τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων.

Εξετάσαμε και δύο εργαστηριακές μελέτες ομάδων περίπου 10 έως 40 συμμετεχόντων, οι οποίες δείχνουν τι συμβαίνει αμέσως στο σώμα μας όταν διακόπτουμε μεγάλες περιόδους καθίσματος, καθώς και μακροχρόνιες μελέτες χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για τις επιπτώσεις της ελαφριάς άσκησης για αρκετά χρόνια. Βρήκαμε ότι η διπλάσια ελαφριά δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν 30%. Αυτό συνέβη ακόμη και μετά την καταγραφή των επιπέδων μέτριας έως έντονης δραστηριότητας και άλλων παραγόντων όπως το κάπνισμα. Και σημαίνει ότι αν αυξήσετε την ποσότητα που μετακινείστε κάθε μέρα από μία ώρα σε δύο ώρες, για παράδειγμα, μειώνετε τον κίνδυνο κατά 30%. Αλλά αν αυτή τη στιγμή κάνετε τρεις ώρες και το αυξήσετε σε έξι ώρες, θα μειώνετε τον κίνδυνο σας κατά το ίδιο ποσοστό. Είναι ο νόμος φθίνουσας απόδοσης: αν κάνετε λίγα πριν ξεκινήσετε, θα έχετε ένα μεγάλο όφελος επειδή ο αρχικός σας κίνδυνος ήταν υψηλός.

Γλυκόζη και ινσουλίνη

Βρήκαμε επίσης ότι η μετακίνηση επηρεάζει θετικά τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζει το σάκχαρο και την ινσουλίνη στο αίμα βραχυπρόθεσμα. Αυτό έχει σημασία γιατί το σώμα μας λειτουργεί επαρκώς μόνο όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν σταθερά. Εάν το σάκχαρο του αίματος ή η ινσουλίνη αυξηθούν πολύ, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Όταν ένα άτομο διακόπτει το κάθισμα με λίγα λεπτά ελαφριάς δραστηριότητας, όπως αργό περπάτημα, διαπιστώσαμε ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα κατά περίπου 20- 25% κατά μέσο όρο. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 απολαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, υποδηλώνοντας ότι αυτός μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγχουν το σάκχαρό τους.

Αξίζει να σημειωθούν ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη μας. Αυτός είναι ένας σχετικά νέος ερευνητικός τομέας, επομένως συγκεντρώναμε μόνο έναν μέτριο όγκο αποδεικτικών στοιχείων. Οι πιο μακροπρόθεσμες μελέτες που ενσωματώσαμε βασίστηκαν κυρίως σε άτομα που ανέφεραν πόση ελαφριά δραστηριότητα έκαναν. Οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να θυμηθούν με ακρίβεια τον χρόνο που περνούν ως ενεργοί. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι άνθρωποι που είναι πιο άρρωστοι να κάνουν λιγότερη δραστηριότητα: με άλλα λόγια, κινούνται λιγότερο επειδή είναι άρρωστοι άρα η ασθένεια και όχι η έλλειψη άσκησης μπορεί να είναι ο λόγος που πέθαναν πρόωρα.

Αυτή η πιθανότητα σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πούμε οριστικά ότι η ελαφριά σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι βραχυπρόθεσμες εργαστηριακές μελέτες υποδεικνύουν ότι το συμπέρασμά μας είναι σωστό, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν αυτά τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια. Αυτό το κρίσιμο μέρος του παζλ χρειάζεται ακόμα επίλυση.

Δεν υπάρχει ακόμα καμία αμφιβολία ότι η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα είναι πιο ισχυρή: ίσως χρειαστεί να κάνετε περίπου τέσσερα λεπτά ελαφριάς δραστηριότητας για να έχετε το ίδιο όφελος με ένα λεπτό πιο έντονης δραστηριότητας. Η μελέτη μας, η οποία είναι η πρώτη μετα-ανάλυση σε αυτόν τον τομέα, είναι καλά νέα για άτομα που δυσκολεύονται να προσθέσουν την άσκηση στην εβδομαδιαία ρουτίνα τους, καθώς τους δίνει περισσότερες επιλογές.

Μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς να βοηθήσουμε τους πολύ αδρανείς και καθιστικούς ανθρώπους να ενσωματώσουν περισσότερη ελαφριά δραστηριότητα στην καθημερινή τους ρουτίνα ως σκαλοπάτι προς έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για άτομα που δεν είναι σωματικά σε θέση να κάνουν έντονη άσκηση.

Δείτε επίσης