To μικροβίωμα ίσως φταίει για τη γρήγορη ανάκτηση βάρους μετά τη δίαιτα – Πιθανή λύση οι πρωτεΐνες

Ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου παχυσαρκίας. Αλλά όταν η δίαιτα σταματά, το βάρος συχνά επιστρέφει και μια νέα μελέτη σε ποντίκια προσπάθησε να εντοπίσει το γιατί. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Διατροφής της Σαγκάης και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει τα βακτήρια που ευθύνονται για την αλλαγή του μεταβολισμού.

Σε δοκιμές που περιελάμβαναν ποντίκια που υποβλήθηκαν σε 10 διαφορετικά πρωτόκολλα δίαιτας, τα είδη Lactobacillus και οι μεταβολίτες τους αποδείχθηκε ότι αυξάνονταν στα έντερα των ζώων μόλις τελείωσε η νηστεία τους και άρχισαν να καταναλώνουν μια λιγότερο περιορισμένη δίαιτα. Αυτή η αλλαγή του μικροβιώματος, ανακάλυψαν οι ερευνητές, βοήθησε τους εντερικούς ιστούς να απορροφήσουν περισσότερο λίπος.

Είναι πιθανό ότι η ίδια διαδικασία συμβαίνει με τα έντερα των ανθρώπων και οι περίοδοι διαλειμματικής νηστείας ή ελέγχου της πρόσληψης θερμίδων να ενθαρρύνουν το έντερο να αυξήσει την ικανότητά του να εξάγει λίπος από τη διατροφή, καθιστώντας πιο πιθανή την ανάκτηση βάρους.

«Η ανάκτηση βάρους μετά από δίαιτα εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση και οι υποκείμενοι μηχανισμοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αόριστοι», έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους. «Εδώ δείχνουμε ότι η επανασίτιση μετά από διάφορους τύπους δίαιτας προκαλεί γρήγορη συσσώρευση λίπους στα ποντίκια και η ενισχυμένη εντερική απορρόφηση λιπιδίων συμβάλλει στην αύξηση του βάους μετά τη δίαιτα».

Οι ακριβείς χημικές αλλαγές που συνέπεσαν με τα αυξημένα επίπεδα Lactobacillus του εντέρου περιελάμβαναν ενισχυμένη εντερική απορρόφηση λιπιδίων, αυξημένη απορρόφηση λιπιδίων στον λευκό λιπώδη ιστό και μειωμένη ολική οξείδωση λιπιδίων -όλα αυτά συνδέονται με την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές εντόπισαν έναν πιθανό τρόπο να σταματήσουν την επιστροφή του βάρους μετά τη δίαιτα: τάισαν τα ποντίκια μια ποικιλία δίαιτας με διαφορετικά επίπεδα πρωτεΐνης, διαπιστώνοντας ότι μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες περιόριζε την ανάπτυξη του Lactobacillus, κάτι που μείωσε την ποσότητα λίπους που συσσωρεύτηκε.

Πειραματιζόμενοι με τροφές που δόθηκαν στα ποντίκια μετά τη δίαιτα, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι η σύνθεση της τροφής που έφαγαν-δηλαδή τα επίπεδα της πρωτεΐνης- ήταν πιο σημαντική από τη θερμιδική πρόσληψη όσον αφορά την καταστολή της αύξησης του λίπους.

«Δείξαμε ότι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μετά από δίαιτα αποτρέπει σημαντικά τη συσσώρευση λίπους και ακόμη, εν μέρει, διατηρεί το αποτέλεσμα της απώλειας λίπους που προκαλείται από τη δίαιτα, παρέχοντας έναν πιθανό πρακτικό τρόπο πρόληψης της ανάκτησης βάρους μετά τη δίαιτα», έγραψαν οι ερευνητές.

Είναι πιθανό η αύξηση στην ικανότητα των εντερικών ιστών να απορροφούν λίπος να οδηγείται από τα βακτήρια Lactobacillus και στον άνθρωπο. Και ίσως οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες να βοηθούν στη διατήρηση του βάρους και στους ανθρώπους μετά από μια δίαιτα, αν και θα χρειαστεί έρευνα γι’ αυτό. Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους μπορεί να μην είναι απλώς η περίπτωση που τρώνε περισσότερο ή αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην άσκηση μετά τη δίαιτα, αλλά μια θεμελιώδης αλλαγή μικροβιώματος.

Ένα άλλο εύρημα που προέκυψε από αυτή την μελέτη είναι ότι η θεραπεία με πενικιλίνη ήταν επίσης ικανή να περιορίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων Lactobacillus, προσφέροντας πιθανώς μια άλλη προσέγγιση με βάση τα αντιβιοτικά για την πρόληψη της αύξησης βάρους μετά τη δίαιτα.

«Ο προσδιορισμός εάν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει παρόμοια θετικά αποτελέσματα σε άτομα που επιδιώκουν να διατηρήσουν το βάρος τους θα είναι το επόμενο πείραμα», δήλωσε ο γαστρεντερολόγος Amir Zarrinpar από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Περισσότερες πληροφορίες: High-protein diet prevents fat mass increase after dieting by counteracting Lactobacillus-enhanced lipid absorption.

Δείτε επίσης