Το μπούκωμα της άνοιξης και τα μέτρα προστασίας

Το μπούκωμα της μύτης ή η ρινική συμφόρηση είναι ιδιαίτερα συχνό κατά την περίοδο που διανύουμε και χαρακτηρίζεται από δυσκολία εισόδου του αέρα στον πνεύμονα λόγω απόφραξης των ανωτέρων αναπνευστικών οδών, πταρμό, ρινική έκκριση.

Η μύτη έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Συντελεί στην ύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά άχρηστα στοιχεία, μικροοργανισμούς και ρύπους, που θα δρούσαν διαφορετικά βλαπτικά στους βρόγχους. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν την ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα.

Η μύτη περιβάλλεται από τους παραρρίνιους κόλπους, ανατομικές κοιλότητες, που καλύπτονται από αναπνευστικό επιθήλιο. Οι παραρρίνιοι κόλποι περιλαμβάνουν τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους και τους σφηνοειδείς κόλπους. Οι παραρρίνιοι κόλποι συντελούν στην παραγωγή υψηλών ποσοτήτων τοξικών ουσιών για μία πλειάδα ιών, βακτηρίων, μυκήτων και καρκινικών κυττάρων. 

Κατά την Άνοιξη, η γύρη των φυτών προκαλεί υπερβολική ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στους ανθρώπους που έχουν αλλεργία. Με την κατακράτηση της γύρης απελευθερώνονται αλλεργιογόνες πρωτεΐνες. Αναπτύσσεται οίδημα ρινικού βλεννογόνου, διήθηση της περιοχής από ηωσινόφιλα, βασεόφιλα, ουδετερόφιλα. Το υγρό στην επιφάνεια του βλεννογόνου περιέχει αντισώματα IgA και IgE. Οι ρινικές εκκρίσεις είναι πλούσιες σε ηωσινόφιλα. Η εξοίδηση των ρινικών κογχών και του βλεννογόνου με απόφραξη των στομίων των παραρρινίων κόλπων και της ευσταχιανής σάλπιγγας, δημιουργούν επιμολύνσεις από ιούς και μικρόβια. 

Άτομα με πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος  μπορεί να αναπτύξουν μικροβιακές επιμολύνσεις και σοβαρή εξασθένηση στην πορεία μιας ιογενούς λοίμωξης που προσβάλλει αρχικώς μόνο τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς. 

Έτσι το ιογενές μπούκωμα που δεν επιλύεται μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (παραρρινοκολπίτιδα), ωτίτιδα, μηνιγγίτιδα, μικροβιακή πνευμονία, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ.

Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι τα παιδιά κάτω από πέντε ετών, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, οι καπνιστές, τα άτομα με αναπνευστικά υποκείμενα νοσήματα, οι ηπατοπαθείς, οι νεφροπαθείς, τα άτομα με νευρολογικά νοσήματα, οι άνθρωποι εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα λάθη

Συχνά λάθη που κάνουν οι πολίτες επιδεινώνουν το συχνό κατά την περίοδο αυτή φαινόμενο της μπουκωμένης μύτης:

Αμελούν το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών. Τα χέρια μας είναι η πρώτη εστία που επισκέπτονται μικρόβια, ιοί, το ξικοί παράγοντες αλλεργιογόνα. Να πλένετε τα χέρια σας οπωσδήποτε μετά από συναλλαγές, κοινωνικές επαφές, μετά την επιστροφή σας στο σπίτι από την εργασία σας, κατά την άφιξή σας στο γραφείο, πριν το φαγητό μετά την αφόδευση τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα. Διδάξτε τα παιδιά σας πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους και ελέγξτε εάν οι παιδότοποι και οι χώροι φύλαξης των νηπίων σας τηρούν τους σωστούς κανόνες υγιεινής. Οι κάτοχοι παιδότοπων και χώρων φύλαξης των νηπίων πρέπει να μεριμνούν επιπροσθέτως για το σωστό καθαρισμό κοινόχρηστων παιχνιδιών και αντικειμένων.

Επιμένουν να καπνίζουν. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, που αλλοιώνουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς άμυνας της μύτης, με αποτέλεσμα την πτώση της τοπικής ανοσολογικής ικανότητας.

Διασκεδάζουν και επισκέπτονται χώρους με συνωστισμό. Παρά το γεγονός ότι η δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατά την διάρκεια του Χειμώνα μας έχει εφοδιάσει με προστατευτικά αντισώματα έναντι ποικίλων ιών, επιθετικές αναπνευστικές ιώσεις δεν ελλείπουν κατά την διάρκεια της Άνοιξης εξακολουθώντας να προκαλούν ρινική συμφόρηση ή να επιδεινώνουν την ρινική συμφόρηση λόγω γύρης. Άτομα με πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να εμφανίσουν σοβαρότερα σύνδρομα ή μπορεί να αναπτύξουν μικροβιακές επιμολύνσεις και σοβαρή εξασθένηση που μπορεί να οδηγήσει ενίοτε στον θάνατο. Μερικά απλά μέτρα σας δίνουν την δυνατότητα να μειώσετε τη συχνότητα των χώρων με συνωστισμό που επισκέπτεστε: Αποφύγετε ώρες αιχμής κατά την επίσκεψή σας στα super market και κατά τη μετακίνησή σας με μέσα μαζικής μεταφοράς. Εάν επιλέξετε να επισκεφτείτε κάποιο νυχτερινό κέντρο με την παρέα σας επιλέξτε κέντρα με καλό εξαερισμό και προτιμήστε, εφόσον η εργασία σας το επιτρέπει,  να τα επισκεφτείτε σε εργάσιμη ημέρα και όχι Σαββατοκύριακα.

Κάνουν κατάχρηση τοπικών αποσυμφορητικών. Η κατάχρησή τους οδηγεί σε φαρμακογενή ρινίτιδα, λόγω αγγειδιαστολής του ρινικού βλεννογόνου. 

Μερικά μέτρα προστασίας για τη γύρη

Χρησιμοποιήστε ειδικά κλιματιστικά συστήματα για αλλεργικούς που διασφαλίζουν επαρκή αερισμό του χώρου κατακρατώντας την γύρη. Μην στεγνώνετε τα ρούχα σας έξω, καθώς η γύρη μπορεί να μεταφερθεί από τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι με αυτόν τον τρόπο. Χρησιμοποιήστε στεγνωτήριο ρούχων ή απλώστε τα ρούχα τις ώρες που η γυρεοφορία δεν είναι υψηλή.

  • Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά.
  • Τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν. 
  • Άμεση αλλαγή ρουχισμού μετά την επιστροφή στο σπίτι.
  • Συνιστώνται εξωτερικά καλύμματα στα μαξιλάρια και τα κρεβάτια.
  • Απομάκρυνση χαλιών διότι το χαλί κρατά και παγιδεύει σκόνη και αλλεργιογόνα.

Δείτε επίσης