Τα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Ενώ τα αντισώματα συνήθως βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, τα «αυτοαντισώματα» συμβάλλουν σε αυτοάνοσες ασθένειες καθώς επιτίθενται στο ίδιο το σώμα ενός ατόμου. Οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα είναι γνωστό από καιρό ότι αναπτύσσουν καρδιαγγειακά συμβάντα όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια -καθώς και άλλες παθήσεις.

Πολλοί υγιείς άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα διάγνωσης αυτοάνοσης νόσου, εξακολουθούν να έχουν ανιχνεύσιμα αυτοαντισώματα στο αίμα τους. Αν και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ατόμων δεν θα διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα στη διάρκεια της ζωής του, είναι άγνωστο εάν τα αυτοαντισώματα ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα, όπως η αύξηση του κινδύνου των καρδιαγγειακών συμβάντων.

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία τα αυτοαντισώματα που ονομάζονται «αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα» προκαλούν τη δημιουργία επικίνδυνων θρόμβων αίματος στο σώμα. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς με αυτό το σύνδρομο διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων συμβάντων που προκαλούνται από θρόμβους αίματος. Ωστόσο, δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος πόσο συχνά αυτά τα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα μπορούν να ανιχνευθούν σε φαινομενικά υγιή άτομα και εάν έχουν αντίκτυπο στη μελλοντική υγεία.

Μια ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Μίσιγκαν με επικεφαλής τον Ray Zuo, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο JAMA Network Open η οποία βρήκε ότι οι διάφοροι τύποι αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων όχι μόνο ανιχνεύονται σε ορισμένους υγιείς ανθρώπους αλλά μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών συμβάντων.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το αίμα 2.400 υγιών ατόμων με εθνικές διαφορές, τα οποία είχαν συλλεχθεί προηγουμένως ως μέρος μιας διαχρονικής πληθυσμιακής μελέτης γνωστής ως Dallas Heart Study. Μετρήθηκαν οκτώ διαφορετικές ποικιλίες αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων. Προς έκπληξη, το 15% αυτών των υγιών ατόμων είχαν τουλάχιστον έναν τύπο αντιφωσφολιπιδικού αντισώματος στο αίμα τους.

Στη συνέχεια, τα άτομα παρακολουθήθηκαν για οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο, όπου διαπιστώθηκε ότι η θετική εξέταση για δύο από τα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα συγκεκριμένα, η αντικαρδιολιπίνη IgA και η αντι-β2 γλυκοπρωτεΐνη 1 IgA, προέβλεπαν την ανάπτυξη καρδιαγγειακού επεισοδίου π.χ. καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Ενώ πάντα αναρωτιόμασταν πόσο συνηθισμένο είναι για υγιείς ανθρώπους να έχουν αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα στο αίμα τους, μια μελέτη της κλίμακας που απαιτείται για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση δεν είχε πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Zuo. «Η συνεργασία με την Dallas Heart Study μάς επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα σε έναν υγιή πληθυσμό με εθνοτικές διαφορές».

Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος διαγιγνώσκονται συχνότερα σε άτομα της μαύρης φυλής σε σύγκριση με τα λευκά άτομα, η επίδραση της φυλής και της εθνικότητας στην παρουσία αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων στο γενικό πληθυσμό δεν είχε μελετηθεί συστηματικά. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός των αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων είναι συγκρίσιμος μεταξύ των μαύρων, λευκών και ισπανόφωνων ατόμων.

Επηρεάζουν την καλή χοληστερόλη

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης ορισμένους πιθανούς μηχανισμούς με τους οποίους τα ανιχνευμένα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα μπορεί να προάγουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας της αντικαρδιολιπίνης IgA και της αντι-β2 γλυκοπρωτεΐνης 1 IgA και της μειωμένης ικανότητας της «καλής χοληστερόλης» όπως η HDL, να κάνει τη δουλειά της για τον καθαρισμό των κακών τύπων χοληστερόλης. Στο εργαστήριο, οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι τα δείγματα αίματος Dallas Heart με θετικό έλεγχο αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων ενεργοποίησαν πιο έντονα κύτταρα που ονομάζονται ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Εάν αυτό συμβαίνει και μέσα στο σώμα, θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία θρόμβων αίματος πιο εύκολα.

Μια άλλη έρευνα της ίδιας ερευνητικής ομάδας έχει δείξει ότι η σοβαρή COVID-19 μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή διαφόρων αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων σε μερικούς ανθρώπους. «Αν και δεν γνωρίζουμε πόσο συχνά τέτοια αυτοαντισώματα θα επιμείνουν μετά την εκκαθάριση της λοίμωξης COVID, τα ευρήματα αυτά μας δίνουν έναν ακόμη λόγο για να παρακολουθούμε τις μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές συνέπειες της COVID-19», είπαν οι ερευνητές.

Ο Zuo πρόσθεσε: «Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι ορισμένα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες ενίσχυσης του κινδύνου και εάν επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, θα μπορούσαν να παρέχουν πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις για την πρόληψη μερικών θανατηφόρων συμβάντων που προκαλούνται από καρδιαγγειακή νόσο». Ο στόχος θα ήταν να εντοπιστεί ποιος διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο και να τους ζητήσουμε κάποια προληπτική θεραπεία πριν συμβεί κάτι κακό».

Δείτε επίσης