Τί είναι η ψωριασική αρθρίτιδα;

Των Fabien B. Vincent, Research Fellow; Rheumatology Research Group, Centre for Inflammatory Diseases, Monash University και Corinne Miceli-Richard, Professor (MD PhD en Rhumatologie), AP-HP. Πηγή: The Conversation.

Μπορεί να έχετε ακούσει για την ψωριασική αρθρίτιδα την ασθένεια με την οποία έχει διαγνωστεί η Κιμ Καρντάσιαν. Η ψωρίαση είναι μια σχετικά συχνή χρόνια πάθηση του δέρματος που προκαλεί ταχεία συσσώρευση δερματικών κυττάρων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση εξανθήματος. Περίπου το 20% των πασχόντων θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα, κατά την οποία οι αρθρώσεις ενός ατόμου φλεγμαίνουν και πονάνε, εκτός από το ότι έχουν δερματικά συμπτώματα.

Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στο δέρμα και τις αρθρώσεις του. Περίπου το 1% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ψωριασική αρθρίτιδα και επηρεάζει σχεδόν εξίσου άνδρες και γυναίκες. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν μεταξύ 40 και 50 ετών, αν και μπορούν να ξεκινήσουν στην παιδική ή σε μεγαλύτερη ηλικία. Στο 85-90% των ασθενών, τα συμπτώματα της ψωρίασης ξεκινούν πρώτα.

Aιτία και συμπτώματα;

Η ψωριασική αρθρίτιδα προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων ή τρόπου ζωής. Η μόλυνση, το άγχος, η παχυσαρκία και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Οι ερευνητές έχουν επίσης εξετάσει μια πιθανή σχέση με τη μικροχλωρίδα του εντέρου, τα βακτήρια που ζουν στην πεπτική οδό. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να εμπλέκονται αλλαγές στην ποικιλότητα της μικροχλωρίδας του εντέρου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι αιτία ή συνέπεια της χρόνιας φλεγμονής.

Η ψωρίαση προκαλεί δερματικό εξάνθημα με φολιδωτά κόκκινα μπαλώματα ή πλάκες που μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα. Συνήθως επηρεάζει τα γόνατα, τους αγκώνες, τη γραμμή των μαλλιών, τα αυτιά, την ουρά (το αυλάκι που τρέχει ανάμεσα στους δύο γλουτούς), τον αφαλό και τα νύχια. Μπορεί να είναι επώδυνη με φαγούρα. Συνήθως εξελίσσεται με μια περίοδο έξαρσης, όπου η ασθένεια επιδεινώνεται, ακολουθούμενη από μια περίοδο βελτίωσης.

Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Μπορεί να επηρεάσει τις περιφερειακές αρθρώσεις, όπως τα χέρια και τα πόδια, τη σπονδυλική στήλη, στα σημεία όπου οι σύνδεσμοι και οι τένοντες προσκολλώνται στα οστά (όπως εκεί που ο αχίλλειος τένοντας συνδέεται με τη φτέρνα). Σε αρκετούς ασθενείς, ένα ολόκληρο δάχτυλο ποδιού ή χεριού μπορεί να διογκωθεί σαν μικρό λουκάνικο, κάτι που είναι γνωστό ως δακτυλίτιδα. Προσβάλλει ιδιαίτερα τις άκρες των δακτύλων και των ποδιών, γνωστές ως άπω αρθρώσεις, καθώς και τους γλουτούς και το κάτω μέρος της πλάτης.

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα, πρήξιμο και ευαισθησία των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Συνήθως εμφανίζεται με πρωινή δυσκαμψία ενώ ο πόνος στις αρθρώσεις αυξάνεται κατά την ανάπαυση και βελτιώνεται με την κίνηση. Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί επίσης να ξυπνήσει τους ασθενείς τη νύχτα.

Τα γενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ανεξήγητο πυρετό, ακούσια απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή αυτά τα συμπτώματα είναι μη ειδικά και μπορεί να θεωρηθεί εσφαλμένα ότι είναι μια άλλη ασθένεια. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να υποφέρουν από φλεγμονή των ματιών και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Δεν υπάρχει μια ενιαία εξέταση αίματος ή απεικόνισης για τη διάγνωση της ψωριασικής αρθρίτιδας. Οι ασθενείς με συμπτώματα θα πρέπει να παραπέμπονται σε ρευματολόγο, για να εξεταστούν. Εάν υπάρχει υποψία ψωριασικής αρθρίτιδας, ο γιατρός θα διερευνήσει το δέρμα, τα νύχια, τις αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη, εκεί όπου οι σύνδεσμοι και οι τένοντες ενώνονται με τα οστά. Θα ελέγξει επίσης για τυχόν δακτυλίτιδα.

Θα ζητήσει ακτινογραφίες των προσβεβλημένων περιφερικών αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης για να αναζητήσει βλάβη χόνδρου και οστών, καθώς και νέους σχηματισμούς οστών. Η μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσουν.

Οι ασθενείς θα υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος ρουτίνας που αναζητούν σημεία φλεγμονής, καθώς και έναν δείκτη που ονομάζεται HLA B27 -υπάρχει περίπου στο 25% των προσβεβλημένων ατόμων.

Πιθανές επιπλοκές και τη θεραπεία

Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι ασθενείς μπορεί να υποστούν παραμόρφωση των αρθρώσεων και βλάβες στα οστά και στους χόνδρους, οδηγώντας δυνητικά σε μόνιμη αναπηρία. Η έγκαιρη διάγνωση και η βέλτιστη θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών. Οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων λόγω του μεταβολικού συνδρόμου, μιας ομάδας καταστάσεων συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ψυχολογικές συνέπειες μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία και την ποιότητα ζωής. Η πάθηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωριασική αρθρίτιδα, αλλά τα φάρμακα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Η πρόκληση είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση, ώστε η θεραπεία να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Τα επώδυνα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, αλλά αυτά είναι γενικά ανεπαρκή για τον έλεγχο της αρθρίτιδας. Ο ιατρός μπορεί να προσθέσει ένα αντιρρευματικό τροποποιητικό της νόσου φάρμακο (DMARD: a disease modifying anti-rheumatic drug). Αυτά τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα στοχεύουν στον έλεγχο των φλεγμονωδών εξάρσεων. Η μεθοτρεξάτη χρησιμοποιείται συνήθως πρώτη, ενώ η απρεμιλάστη είναι μια εναλλακτική λύση για ηπιότερες περιπτώσεις.

Εάν αυτά δεν είναι επαρκή, πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι λεγόμενες βιολογικές θεραπείες. Αυτές στοχεύουν ορισμένες πρωτεΐνες φλεγμονής και συχνά χορηγούνται με ένεση χρησιμοποιώντας μια πένα, όπως κάνουν οι διαβητικοί με την ινσουλίνη. Είναι γενικά πολύ αποτελεσματικά, καλά ανεκτά και έχουν το πλεονέκτημα της ανακούφισης των συμπτωμάτων τόσο των αρθρώσεων όσο και του δέρματος.

Πιο πρόσφατα, αναπτύχθηκαν καινοτόμες θεραπείες που οι ασθενείς λαμβάνουν ως δισκίο, γνωστές ως αναστολείς JAK. Αυτά τα φάρμακα δρουν εμποδίζοντας μια βασική οδό που εμπλέκεται στη φλεγμονή. Αλλά υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών όταν χρησιμοποιείτε φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά κύριο λόγο, μπορούν να αφήσουν τους ασθενείς πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Δεδομένης της αποτελεσματικότητας των θεραπειών, οι στόχοι έχουν επίσης αλλάξει. Οι γιατροί δεν στοχεύουν πλέον στη βελτίωση, αλλά στην ύφεση, όπου τα σημεία και τα συμπτώματα επιλύονται πλήρως. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, είναι σημαντικό για τους ασθενείς να διατηρούν τακτική σωματική δραστηριότητα και ισορροπημένη διατροφή.

Δείτε επίσης