Το να δείτε άλλους να αντιπαθούν τα λαχανικά μπορεί να επηρεάσει τις προτιμήσεις σας

Οι άνθρωποι μαθαίνουν ποιες συμπεριφορές αποδίδουν και ποιες όχι παρακολουθώντας τους άλλους. Με βάση αυτό, μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα σχετικά με το πώς να ενεργήσουμε. Στην περίπτωση του φαγητού, οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν ο ένας τον άλλον ως οδηγούς για να καθορίσουν τι και πόσο θα φάνε. Άρα υπάρχει μια κοινωνική επιρροή στη διατροφική συμπεριφορά.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν εάν η παρατήρηση των εκφράσεων του προσώπου των άλλων ενώ έτρωγαν ωμό μπρόκολο επηρέαζε την προτίμηση και την επιθυμία των νεαρών γυναικών να φάνε ωμό μπρόκολο.

«Δείχνουμε ότι η παρακολούθηση άλλων να τρώνε ένα ωμό λαχανικό με αρνητική έκφραση προσώπου μειώνει την προτίμηση των ενήλικων γυναικών για αυτό το λαχανικό», δήλωσε η Katie Edwards, ερευνήτρια στο Aston University School of Psychology και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology. «Αυτό υπογραμμίζει τη δύναμη της παρατήρησης της αντιπάθειας για το φαγητό στη διατροφική συμπεριφορά των ενηλίκων».

Περισσότερες από 200 νεαρές γυναίκες παρακολούθησαν ένα βίντεο που περιείχε κλιπ άγνωστων ενηλίκων που κατανάλωναν ωμό μπρόκολο. Ενώ έτρωγαν, τα μοντέλα εμφάνιζαν θετικές (χαμογελώντας), ουδέτερες ή αρνητικές (σαν αηδία) εκφράσεις του προσώπου.

ερευνητές εξέτασαν μόνο αντιδράσεις γυναικών, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στο πλαίσιο της μοντελοποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι συμπεριφορές είναι πιο πιθανό να μιμηθούν εάν παρατηρηθούν θετικές συνέπειες, ενώ το αντίστροφο ισχύει εάν παρατηρηθούν αρνητικά αποτελέσματα. Στην παρούσα μελέτη, αυτή η συσχέτιση παρατηρήθηκε μόνο εν μέρει. Η έκθεση σε μοντέλα που έτρωγαν μπρόκολο ενώ μεταδίδουν αρνητικές εκφράσεις προσώπου είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μείωση στις βαθμολογίες προτιμήσεων, ενώ δεν ίσχυε το αντίστροφο. «Το να παρακολουθούν άλλους να τρώνε ένα ωμό λαχανικό με θετική έκφραση προσώπου δεν αύξησε την προτίμηση των λαχανικών ή την επιθυμία για φαγητό», εξήγησε Edwards.

Μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι η αποφυγή οποιουδήποτε φαγητού -ανεξάρτητα από το αν είναι κοινώς αρεστό ή αντιπαθητικό- που φαίνεται αηδιαστικό μπορεί να μας προστατεύσει από το να φάμε κάτι που έχει άσχημη γεύση ή είναι επιβλαβές. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι το χαμόγελο ενώ κάποιος τρώει γίνεται αντιληπτό ως ασυνήθιστη ένδειξη ότι του αρέσει ένα συγκεκριμένο φαγητό.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το να βλέπετε κάποιον να τρώει ένα ωμό λαχανικό με θετικές εκφράσεις προσώπου δεν φαίνεται αποτελεσματική στρατηγική για την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών από τους ενήλικες», είπε η Edwards.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν κατανοητά σχετικά με την αλληλεπίδραση της απόλαυσης και της προτίμησης του φαγητού. Οι ερευνητές είπαν ότι δεδομένης της δύναμης των αρνητικών εκφράσεων του προσώπου και επειδή τα παιδιά τείνουν να είναι λιγότερο πρόθυμα να δοκιμάσουν λαχανικά από προεπιλογή, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να ισχύουν και για τα παιδιά.

«Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί δει τον γονιό του να δείχνει αηδία ενώ τρώει λαχανικά, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην αποδοχή των λαχανικών των παιδιών», επεσήμανε η Edwards.

Στην παρούσα μελέτη, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σύντομα βίντεο κλιπ αντί να παρακολουθούν ανθρώπους να τρώνε μπροστά τους. Ωστόσο, στο μέλλον, μια σημαντική εστίαση θα είναι η εξέταση της επίδρασης της παρακολούθησης της ζωντανής απόλαυσης φαγητού στη διατροφική συμπεριφορά, είπαν οι ερευνητές.

«Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη έρευνα για να δούμε αν τα ευρήματα της μελέτης μεταφράζονται στην πραγματική πρόσληψη λαχανικών από τους ενήλικες», κατέληξε η Edwards.

Δείτε επίσης