Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα και άλλα μέσα για την αφαίρεση της πλάκας από την επιφάνεια του δοντιού κάτω από τη γραμμή των ούλων μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της περιοδοντίτιδας.

Μια μελέτη από ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts (TUSDM) διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έμαθαν και χρησιμοποιούσαν την κατάλληλη τεχνική του οδοντικού νήματος εμφάνισαν λιγότερους δείκτες πιθανής σοβαρής ασθένειας από εκείνους που δεν το έκαναν.

«Το οδοντικό νήμα είναι κάτι πέρα από το να βάζετε ένα κομμάτι νήμα ανάμεσα στα δόντια σας για να βγάλετε τη σφηνωμένη τροφή», λέει ο περιοδοντολόγος David Basali, επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης.

Η τεχνική που προτείνουν οι οδοντίατροι είναι:

  • Το νήμα ανάμεσα στα δάχτυλα των δύο χεριών πρέπει να έχει μήκος μέχρι 15 εκατοστά.
  • Ξεκινήστε από το ένα άκρο των δοντιών, είτε πάνω είτε κάτω, και εφαρμόστε το νήμα στην καμπύλη επιφάνειας του δοντιού, σαν να λυγίζετε ένα “C” γύρω από το δόντι.
  • Μετακινήστε το νήμα με μια σύντομη κίνηση εμπρός-πίσω, καθώς και πάνω-κάτω, σαν να στεγνώνετε την πλάτη σας με μια πετσέτα.
  • Συνεχίστε στο επόμενο δόντι, χρησιμοποιώντας το νήμα για να καθαρίσετε και τις δύο πλευρές των δοντιών.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dental Hygiene, παρακινήθηκε από ένα άρθρο του 2016 του Associated Press που εστίαζε στην έλλειψη στοιχείων που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του οδοντικού νήματος. Οι επαγγελματίες οδοντίατροι απάντησαν ότι εφόσον η σοβαρή περιοδοντική νόσος χρειάζεται χρόνια για να αναπτυχθεί, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να διεξαχθεί μια ελεγχόμενη μελέτη δεκαετιών.

«Στον απόηχο της αναφοράς του 2016, έγιναν μελέτες που έδειξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πραγματικά δεν χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα σωστά», λέει ο Basali. Και προηγούμενες μελέτες με οδοντικό νήμα δεν έλαβαν υπόψη την τεχνική. Με τους ανθρώπους να σέρνουν το νήμα στο στόμα τους με τον οποιοδήποτε τρόπο, δεν ήτα περίεργο που δεν υπήρχαν στοιχεία αποτελεσματικότητας.

Οι ερευνητές του Tufts εξέτασαν έναν δείκτη πιθανής ασθένειας: την αιμορραγία των ούλων. Εξέτασαν 36 άτομα με ουλίτιδα, το πιο πρώιμο στάδιο της νόσου των ούλων -πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν κάποιο βαθμό ουλίτιδας και τα ούλα τους αιμορραγούν κατά την εξέταση ή κατά το βούρτσισμα. Οι μισοί από τους ασθενείς εκπαιδεύτηκαν στο νήμα χρησιμοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως «προσαρμοσμένη τεχνική οριζόντιας κατακόρυφης χρήσης νήματος» και έκαναν καθημερινή χρήση νήματος. Οι άλλοι αφέθηκαν στα συνήθη στυλ και τις συνήθειές τους στο νήμα.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα που έλαβε οδηγίες για την τεχνική του οδοντικού νήματος είχε 70% μείωση στην αιμορραγία των ούλων, σε σύγκριση με 30% μείωση για την ομάδα ελέγχου.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι ένα άτομο που χρησιμοποιεί νήμα με μια συγκεκριμένη τεχνική θα έχει λιγότερη μόλυνση των ούλων», λέει ο Paul Levi,  συγγραφέας της μελέτης που έχει διδάξει περιοδοντολογία στο TUSDM για 20 χρόνια.

Τα βακτήρια που ζουν στο στόμα μεταβολίζουν τα θρεπτικά συστατικά στο σάλιο και το υγρό στην άκρη των ούλων. Τα βακτήρια εκκρίνουν κολλώδη και τοξικά απόβλητα που ονομάζονται οδοντική πλάκα και βιοφίλμ, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα και φλεγμονή των ούλων. Αυτό δημιουργεί, μεταξύ άλλων παθήσεων, περιοδοντικές παθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν τόσο τα ούλα όσο και τα οστά, απειλούν τη σταθερότητα των δοντιών και μπορούν να επηρεάσουν τη γενική υγεία σε όλο το σώμα.

Η σωστή χρήση οδοντικού νήματος θα πρέπει να αφαιρέσει την πλάκα και το βιοφίλμ -που δεν μπορείτε να δείτε- και όχι μόνο ένα κομμάτι σπανάκι ή σουσάμι. «Το φαγητό είναι απλώς ένα κομμάτι φαγητού», λέει ο Basali. «Είναι τα βακτήρια που συσσωρεύονται γύρω από τα δόντια που θα προκαλέσουν τη φλεγμονή, τις κοιλότητες και την οδοντική νόσο».

Το καλό στυλ χρήσης οδοντικού νήματος θα βοηθήσει επίσης στην αποφυγή ακούσιας βλάβης στα ούλα. «Μερικές φορές βλέπουμε ασθενείς να τραυματίζουν τα ούλα με ακατάλληλη τεχνική οδοντικού νήματος». Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αντιληφθούν οι συμμετέχοντα τον σωστό τρόπο. Μέχρι το τέλος της μελέτης των οκτώ εβδομάδων, το 88% όσων είχαν λάβει οδηγίες χρήσης οδοντικού νήματος είχαν κατακτήσει τη δεξιότητα.

Δείτε επίσης