Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 αλλάζουν την γονιδιακή έκφραση

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα απαραίτητα λίπη στη διατροφή μπορεί να παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της έκκρισης πρωτεϊνών στους μύες, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο δρουν τα γονίδια που σχετίζονται με αυτή την έκκριση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Physiological Genomics το 2018.

Το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) και το λινολεϊκό οξύ (LA) είναι απαραίτητα λίπη φυτικής προέλευσης -μερικές φορές ονομάζονται πολυακόρεστα λιπαρά οξέα- που καταναλώνουμε μέσω της διατροφής. Το ALA είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ. Το LA είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ. Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονής και καρδιακών παθήσεων. Το θέμα προς συζήτηση είναι οι ποσότητες που πρέπει να καταναλώνονται.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες που εκκρίνονται από τους μύες βοηθούν στη ρύθμιση της σηματοδότησης μεταβολικών δραστηριοτήτων όπως ο σχηματισμός μυϊκών ινών και η λειτουργία των βήτα κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη -μια αδυναμία του σώματος να ανταποκριθεί σωστά στην ινσουλίνη- αλλάζουν αυτές τις εκκρίσεις από τους σκελετικούς μυς. Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Guelph στο Οντάριο του Καναδά, διερεύνησε πώς η τακτική κατανάλωση απαραίτητων λιπών ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια χρησιμοποιούν πληροφορίες (γονιδιακή έκφραση) που σχετίζονται με τα μόρια που εκκρίνουν οι σκελετικοί μυς.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα γλυκόζης και πήραν δείγματα από τους μυς και το RNA -μια αλυσίδα μορίων που χρησιμοποιεί γενετικές πληροφορίες από το DNA για την παραγωγή πρωτεϊνών στα κύτταρα- από τέσσερις ομάδες αρουραίων:

  1. μια ομάδα με άλιπη διατροφή (χωρίς καθόλου λίπος),
  2. μια ομάδα με παχύσαρκους αρουραίους που έτρωγε τροφή συμπληρωμένη με ALA,
  3. μια ομάδα με παχύσαρκους αρουραίους που έτρωγε τροφή συμπληρωμένη με LA,
  4. μια ομάδα ελέγχου με παχύσαρκους αρουραίους που έτρωγε κανονική διατροφή.

Μετά από 12 εβδομάδες στις αντίστοιχες δίαιτες, τόσο οι ομάδες ALA όσο και LA είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (της κανονικής διατροφής). Αυτοί οι παράγοντες βελτιώθηκαν περισσότερο στην ομάδα ALA από ό,τι στην ομάδα LA. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν περισσότερα από 135 γονίδια που εκφράζονταν διαφορετικά -με βάση τη διατροφή- μεταξύ των τεσσάρων ομάδων ζώων, συμπεριλαμβανομένων γονιδίων που αντιστοιχούν σε 15 εκκρινόμενες πρωτεΐνες. Η έκφραση στις περισσότερες από αυτές τις πρωτεΐνες διέφερε μεταξύ των ομάδων με άλιπη διατροφή και των ομάδων με παχύσαρκους αρουραίους.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι «το LA και το ALA μπορεί να ρυθμίζουν διαφορετικά τα εκκριτικά μόρια του σκελετικού μυός», εξήγησαν οι ερευνητές, και ότι η προσθήκη PUFA μεταβάλλει περαιτέρω την γονιδιακή έκφραση. «Τα ευρήματά μας σχετικά με τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και εκκριτικών μορίων του σκελετικού μυός προσθέτουν πολύτιμες πληροφορίες σε έναν σχετικά υπομελετημένο τομέα έρευνας».

Περισσότερες πληροφορίες: Alex Rajna et al, Alpha-linolenic acid and linoleic acid differentially regulate the skeletal muscle secretome of obese Zucker rats, Physiological Genomics (2018). DOI: 10.1152/physiolgenomics.00038.2018.

Δείτε επίσης