Τα ωμέγα-3 λιπαρά δεν προστατεύουν από τον καρκίνο

Τα ωμέγα-3 λιπαρά δεν προστατεύουν από τον καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας το 2020.

Η αυξημένη κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών προωθείται ευρέως λόγω της κοινής πεποίθησης ότι θα προστατεύσει από, ή ακόμα και θα αντιστρέψει, ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές προσβολές και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, δύο συστηματικές ανασκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν διαπιστώνουν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να μειώσουν ελαφρώς τη θνησιμότητα και τα επεισόδια στεφανιαίας νόσου, αλλά να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Τόσο οι ευεργετικές όσο και οι επιβλαβείς επιδράσεις είναι μικρές.

Εάν 1.000 άτομα έπαιρναν συμπληρώματα ωμέγα-3 για περίπου τέσσερα χρόνια, τρία άτομα θα απέφευγαν τον θάνατο από καρδιακές παθήσεις, έξι άτομα θα απέφευγαν ένα στεφανιαίο επεισόδιο (όπως καρδιακή προσβολή) και τρία επιπλέον άτομα θα ανέπτυσσαν καρκίνο του προστάτη.

Οι αδελφές συστηματικές ανασκοπήσεις δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Cancer και στη βάση δεδομένων Cochrane of Systematic Reviews.

Τα ωμέγα-3 είναι ένας τύπος λίπους. Μικρές ποσότητες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία και μπορούν να βρεθούν στα τρόφιμα που τρώμε, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών και των σπόρων και των λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός.

Τα λιπαρά ωμέγα-3 είναι επίσης άμεσα διαθέσιμα ως συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή και αγοράζονται ευρέως.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 47 δοκιμές που αφορούσαν ενήλικες που δεν είχαν καρκίνο, που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ή είχαν προηγούμενη διάγνωση καρκίνου, και 86 δοκιμές με στοιχεία για καρδιαγγειακά συμβάντα ή θανάτους.

Περισσότεροι από 100.000 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να καταναλώσουν περισσότερα λιπαρά ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας (ιχθυέλαια) ή να διατηρήσουν τη συνήθη πρόσληψή τους, για τουλάχιστον ένα έτος για κάθε μία από τις αξιολογήσεις.

Μελέτησαν τον αριθμό των ατόμων που πέθαναν, έλαβαν νέα διάγνωση καρκίνου, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου ή/και πέθαναν από οποιαδήποτε από τις ασθένειες.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Lee Hooper, από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA, δήλωσε: «Η προηγούμενη έρευνά μας έχει δείξει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των ιχθυελαίων, δεν προστατεύουν από παθήσεις όπως το άγχος, η κατάθλιψη, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης ή ο θάνατος.

«Αυτές οι μεγάλες συστηματικές ανασκοπήσεις περιελάμβαναν πληροφορίες από πολλές χιλιάδες ανθρώπους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτή η μεγάλη ποσότητα πληροφοριών έχει διευκρινίσει ότι εάν λαμβάνουμε συμπληρώματα ωμέγα-3 για αρκετά χρόνια, μπορεί να μειώσουμε πολύ ελαφρώς τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά να το εξισορροπήσουμε αυτό με πολύ μικρή αύξηση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι συνολικές επιπτώσεις στην υγεία μας είναι ελάχιστες.

«Τα στοιχεία για τα ωμέγα-3 προέρχονται κυρίως από δοκιμές συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, επομένως οι επιπτώσεις στην υγεία από τα λιπαρά ψάρια, μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας, είναι ασαφείς. Τα λιπαρά ψάρια είναι μια πολύ θρεπτική τροφή ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσια σε πρωτεΐνες και ενέργεια, καθώς και σε σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σελήνιο, ιώδιο, βιταμίνη D και ασβέστιο -είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια πηγή ωμέγα-3. Αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη αξία σε άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα ωμέγα-3 για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου. Στην πραγματικότητα, διαπιστώσαμε ότι μπορεί να αυξήσουν ελάχιστα τον κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος αντισταθμίζεται από μια μικρή προστατευτική επίδραση στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με τη βιομηχανική αλιεία και τον αντίκτυπο που έχει στα ιχθυαποθέματα και τη ρύπανση από πλαστικά στους ωκεανούς, φαίνεται άχρηστο να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δισκία ιχθυελαίου που προσφέρουν μικρό ή καθόλου όφελος».”

Παλιότερη ανάλυση της Lee Hooper δεν βρήκε όφελος των ωμέγα-3 για τα καρδιαγγειακά.

Περισσότερες πληροφορίες: Omega-3, omega-6 and total dietary polyunsaturated fat on cancer incidence: systematic review and meta-analysis of randomised trials’ is published in the British Journal of Cancer on February 29, 2020. DOI: 10.1038/s41416-020-0761-6.

Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease’ is published in the Cochrane Database of Systematic Reviews on 29th February 2020. DOI: 10.1002/14651858.CD003177.pub5.

Δείτε επίσης